Riskli varlıklara yönelik talep arttı: ABD 30 yıllık tahvil getirisi 1,5 yılın zirvesinde

Riskli varlıklara yönelik talep arttı: ABD 30 yıllık tahvil getirisi 1,5 yılın zirvesinde
Fed'den gelen güçlü güvercin mesajlar piyasalarda riskli varlıklara yönelik talebi desteklerken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise Ocak 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Amerikan Merkez Bankası'ndan (Fed) gelen güçlü güvercin mesajlar piyasalarda riskli varlıklara yönelik talebi destekledi. ABD'de karar gününü endeksler rekor seviyede kapatırken, karar sonrası yeni işlem gününde Asya borsaları da ralliye katıldı. ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise Ocak 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Fed’in güvercin duruşuyla Amerikan borsalarında rekorlar tazelenirken Asya endekslerinde de ralli görüldü.

MSCI Asya Pasifik endeksi yaklaşık yüzde 1 değer kazandı. Asya’da ise Hong Kong Hang Seng ve Güney Kore Kospi yüzde 1 civarında yükseliş kaydetti.

Japon Topix, Japonya Merkez Bankası’nın getiri eğrisi hedefi aralığını genişletmeyi değerlendirdiği haberi üzerine kazançlarının bir kısmını geri vererek yüzde 1'e yakın artıda işlem gördü.

Tahvil getirilerinde ise yukarı yönlü bir hareket izlendi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,7 seviyesini aşarak Ocak 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. ABD 30 yıllık tahvil getirisi ise yüzde 2,5'in üzerini test ederek Ağustos 2019'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrası gerçekleştirdiği basın toplantısında Amerikan ekonomisinin Covid-19 pandemisinden tamamen iyileştiğine dair somut kanıtlar görmedikleri sürece faizi artırmayacaklarını vurguladı.

Fed’in faizi yüzde 0-0,25 bandında tuttuğu toplantının ardından konuşan Powell, enflasyon ve istihdam hedeflerini kastederek, "Biz işaret verene kadar orada olmadığımızı varsayabilirsiniz. Hedefe yaklaştıkça bu sinyali vereceğiz. Varlık alımını azaltmayı değerlendirmek için hedeflerimizi başarmanın mümkün olduğu bir patikadayız" dedi.

Fed üyelerinin bireysel tahminlerini gösteren "dot plot" grafiğine göre, 18 üyeden yedisi 2023 sonunda daha yüksek faiz bekliyor. Aralıkta beş üye 2023 sonunda daha yüksek faiz bekliyordu. Powell komitenin çoğunluğunun önümüzdeki üç yılda faizleri sıfıra yakın seviyede öngördüğüne dikkat çekti.

Powell’a göre faiz artışı öncesi üyelerin "tahminlerde iyileşme değil gerçek iyileşme" görmeleri gerekecek.

Fed’in dünkü toplantısında güvercin tondaki söylemi kısa vadeli faizlerde düşüşe neden olurken Asya’daki şirketlere de tahvil ihracı için motivasyon sağladı. Asya’da yatırım yapılabilir nottaki dolar cinsi tahvillerin makası Kasım’dan beri en büyük sıkılaşmayı kaydetti.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, bu yıl özel sektörün 10 yıl veya daha kısa süreli dolar cinsi tahvil ihraçları 277 milyar doları aştı. Bu rakam, toplam ihraçların yüzde 76’sına karşılık gelirken en az 10 çeyreğin en yüksek oranı olarak kaydedildi.

Fed kararı uzun vadeli getirilerde de yükselişe neden oldu. Tahvilde işlem yapan aktörlerin ultra gevşek para politikalarının devamıyla daha hızlı büyüme ve enflasyon beklentileri arttı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar