Satış baskısı sürüyor, dolar 4.62'yi geçti
Mayıs ayında dolara karşı yüzde 11 değer kaybeden TL, haziran ayına sert düşüşle başladı. Dolar/TL 4.62 seviyelerinin üzerinde.
Kurda dalgalanmalar yeni günde de devam ediyor. Önceki gün 4.44'e kadar gerileyen kur bu seviyelerde tutunamayarak yeniden yükselişe geçti.
Yurtiçi piyasada satış baskısı bugün de devam ediyor. Dolar/TL 4.62'yi geçerken, borsada yüzde 2'nin üzerinde kayıp var.
Dolar/TL dün ABD'nin gümrük vergisi adımlarının küresel risk iştahını baskılaması, lokallerin döviz alımları ve bankacılık hisselerinde yüzde 5'e ulaşan kayıpların etkisiyle yönünü yukarı çevirmişti.
Haftanın son işlem gününde 4.55'in altında sınırlı bir süre kalan kur, yeniden yönünü yukarı çevirdi. Dolar 4.60 seviyesini test ederek yüzde 2.2 artışla yükselişe geçti. Euro da yüzde 2'nin üzerinde artışla 5.40'ta seyrediyor.
Dolar son dört ayda üst üste Türk Lirası karşısında değer kazandı. Dolar, lira karşısında şubatta yüzde 1, martta yüzde 4.15, nisanda yüzde 2.96 değer kazandı. Dolar, mayısta da lira karşısında yüzde 11'den fazla değer kazandı.
Bankacılar, Türkiye'nin kısa vadede yeni bir not indirimi ile karşı karşıya kalabileceği endişelerinin de dün satış baskısında bir miktar etkili olduğunu belirtmişti.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, TCMB'nin faizleri yükselttiğini enflasyonun kötü gelmesi halinde faizleri tekrar artırmaya hazırlıklı olduğuna da dikkat çektiler.
Borsada yüzde 2'nin üzerinde düşüş
Hisse senetleri cephesinde de satıcılı görünüm sürüyor. Güne sınırlı artışla 100.706 puandan başlayan BIST, 97.990 puana kadar geriledi. Endesks yüzde 2 civarı düşüşle 98 binin üzerinde seyrediyor. Bankacılık endeksinde ise yüzde 3'ün üzerinde değer kaybı söz konusu.
Dün azalan küresel risk iştahı ve banka pay piyasalarında yoğunlaşan satışlarla negatif bir seyir izleyen ve kapanışa doğru kayıplarını artıran Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 3,10 düşüşle 100.652 puandan tamamlamıştı.
KÜRESEL TİCARET SAVAŞLARI CANLANIYOR
ABD yönetimi Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika'dan ithal alüminyum ve çeliğe ek gümrük vergisi getirdi. Öte yandan Kanada ve Meksika kararına misilleme yaptılar, AB ise kendi misilleme adımlarının hazır olduğunu belirtti. Bütün bunlar yatırımcıların küresel ticaret savaşına ilişkin endişelerini yeniden canlandırdı. Söz konusu ülkeler ABD'nin Mart ayında başlattığı gümrük vergisinden muaf tutuluyorlardı.
GÖZLER TARIM DIŞI İSTİHDAMDA OLACAK
GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergisi getirmesi sonrası küresel stresin arttığını söyleyerek, "Dünyada risk iştahında azalma var, dolar/TL'de de buna paralel hareket görüyoruz. Genel piyasa momentumu dün kötüydü, borsada ayrışma, tahvil faizlerinde de yükseliş söz konusu" dedi.
Bugün ABD'de açıklanacak olan tarımdışı istihdam verisinin izleneceğini söyleyen Erkan, "Dolar/TL 4.50 bandının üzerine çıktı zaten, teknik olarak 4.52-4.55 altında kalıcılık sağlaması gerek. Kur 4.55 üzerine çıkarsa yukarı momentumun artması söz konusu olur, 4.50'nin altına inmesi halinde ise pozitif olarak değerlendirebiliriz" dedi.
Yurtiçinde gelecek hafta açıklanacak enflasyon verilerinin önemli olduğunu söyleyen Erkan, "Sonrasında ise PPK var. Enflasyon muhtemelen yüksek gelecek, aylık yüzde 1.5-2 gibi bir gerçekleşme olursa yıllık bazda enflasyonu yüzde 12'ye taşıyacak beklentisi var. TCMB'nin buna nasıl bir karşılık vereceği önemli. Londra'daki görüşmelerde Mayıs enflasyonun yüksek çıkması halinde faiz artırmaya hazır oldukları sinyali verdiler. Bu durumda 7 Haziran'da 100 baz puan civarında faiz artışı beklenebilir" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)