Savaş birinci ayını doldurdu: Moskova Borsası açıldı, enerjide kriz endişesi sürüyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali birinci ayını doldururken, uluslararası kamuoyunda gözler NATO ve G7 zirvelerine çevrildi. Rusya'da borsa bir ay sonra 33 hisseyle tekrar işleme açıldı.

Savaş birinci ayını doldurdu: Moskova Borsası açıldı, enerjide kriz endişesi sürüyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali birinci ayını doldururken Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, batılı ülkelerden Ukrayna'ya destek olmalarını isteyerek hangi ülkelerin Rusya yanlısı tutum izleyeceklerinin bu hafta yapılacak zirvelerde belli olacağı uyarısında bulundu.

Bugün başlayacak NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerinde Rusya'ya karşı yaptırımların sıkılaştırılması ele alınacak. Ancak enerji ürünlerinin yaptırımlara dahil edilip edilmeyeceği konusunda görüş ayrılıkları bulunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı ve 3.6 milyon Ukraynalının ülkelerini terk etmesine neden olan işgalin ele alınacağı G7 ve AB ülkeleri zirvelerine katılmak üzere Brüksel'e vardı.

Biden'ın yapacağı görüşmelerde, Rusya'nın ürettiği petrol ve doğalgaza bağımlı Avrupa ülkeleri ile ABD arasında Rusya'nın enerji sektörüne yaptırım uygulanması konusundaki görüş ayrılıklarını su yüzüne çıkabilir.

ENERJİ ENDİŞESİ KRİZİ SÜRÜYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün, Moskova'nın "dost" olmayan ülkelere doğalgaz satışlarını ruble ile gerçekleştirmeyi planladığını açıkladı. Putin'in açıklaması, Avrupa'daki enerji krizinin büyüyebileceği endişelerini artırarak Avrupa'da doğalgaz fiyatlarının sıçramasına yol açtı.

Zelenskiy, dünyanın dört bir yanındaki insanlara sokaklara çıkıp savaşın sona ermesini talep etmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Zelenskiy yayınlanan görüntülü mesajda, "Ofislerinizden, evlerinizden, okullarınızdan ve üniversitelerinizden çıkın. Barış için, Ukrayna'yı desteklemek için, özgürlüğü ve yaşamı desteklemek için gelin" dedi.

Zelenskiy, batılı ülkelerin "ciddi adımlar" atmasını beklediğini ifade ederek, "Bu üç zirvede kimlerin dostumuz olduğunu, kimlerin ortağımız olduğunu ve kimlerin bize sırtını döndüğünü ve ihanet ettiğini göreceğiz" dedi.

Ukrayna'nın uçuşa yasak bölge haline getirilmesi çağrısını yineleyen Zelenskiy, batılı devletlerin Ukrayna'ya uçak, modern füze savuşturma sistemleri, tank ve gemi savunma silahı yardımında bulunmadığını belirtti.

ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, ülkesinin bugün Rus siyasetçi ve oligarklara yönelik yeni yaptırımlar açıklamayı planladığını ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, ittifakın Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'ya dört yeni askeri birlik yerleştirerek Doğu Avrupa'nın savunmasını güçlendireceğini belirtti.

MOSKOVA BORSASI'NDA İŞLEMLER 33 HİSSEYLE TEKRAR BAŞLADI

Ukrayna işgali sonrası ülke borsasında işlemler 28 Şubat'ta askıya alınmıştı. Böylelikle Rusya borsası rekor uzunlukta kapalı kalmıştı.

Gazprom ve Sberbank’ın da aralarında olduğu 33 Rus hissesi 9:50-14:00 saatleri arasında işlem görecek. Açığa satış işlemlerine ise izin verilmeyecek.

Moskova Borsası 28 Şubat tarihinden beri işlemlere kapalı durumda ve bu süre ülkenin modern tarihinde borsanın kapalı kaldığı en uzun süre olma özelliğini taşıyor.

Alınan açığa satış yasağı kararına rağmen yerel yatırımcı ve stratejistlerin Rusya’nın döviz cinsinden varlıklarına ve SWIFT sistemine erişim durumunu değerlendirerek ciddi bir satış dalgasına hazırlandıkları belirtiliyordu.

İşgalin başladığı gün borsa rekor bir düşük yaşayarak yüzde 45 değer kaybetmişti. Ruble bu sene dünyanın en kötü performans gösteren para birimi olsa da geçtiğimiz haftalarda barış görüşmeleriyle birlikte yükselişler sergilemişti.

Rus şirketlerinin ülke dışında işlem görmeleri için çıkarılan küresel tevdi makbuzları ise işlemlere kapatılıp küresel endekslerden çıkarılmadan önce yüzde 95 değer kaybetmişti.

savaş rusya kriz enerji ukrayna Moskova Borsası