Sayıştay'ın kendisi de denetime muhtaç
Kamu kurumlarını denetleyen Sayıştay’ın harcamaları belgelendirmediği, imzasız ve kaşesiz işlemler yaptığı, orijinal belge yerine fotokopileri kullandığı ortaya çıktı.
Genel ve katma bütçeli dairelerin gelir, gider ve mallarını TBMM adına denetlemek, sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak, Kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmakla görevli Sayıştay’ın idari işlerinde yaşanan aksaklıklar "Dış Denetim Raporu"nda ortaya çıktı.
Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre, birçok kamu idaresinde yaşanan aksaklıkları denetçileri aracılığıyla tespit eden Sayıştay’a yönelik Dış Denetim Raporu’nda, 2016 yılında 203 milyon 645 bin 740 TL, 2017 yılında 217 milyon 366 bin 760 TL ve 2018 yılında 259 milyon 378 bin 236 TL harcayan kurumun üç yıllık toplam harcama tutarı ise 690 milyon 390 bin 736 TL olarak belirlendi.
Sayıştay’ın yurt içi ve yurt dışı görev giderleri ve yolluk harcamalarını da mercek altına alan Dış Denetim Raporu’na göre, bir yılda 7 milyon 751 bin 842 TL yolluk harcaması yapıldı. Cenaze ve tedavi giderleri için yarım milyon harcama yapıldı. Hizmet alımları kalemi için ise kurumun kasasından 18 milyon 407 bin 355 TL çıktı.
İMZASIZ BELGELER
Raporda, Strateji Geliştirme Birim Başkanlığı tarafından hazırlanan Ön Mali Kontrol İnceleme Formu'nun usule uygun olarak imzalanmadığı ifade edildi. Buna göre, imzalanması gereken evraklar boş kaldı. Formun yalnızca bir sayfasına imza atıldı, imzalanması gereken diğer sayfalar ise boş kaldı.
FOTOKOPİLERLE ÇALIŞIYORLAR
Çeşitli mal ve hizmet alımlarına ilişkin belgelere de değinilen Dış Denetim Raporunda, önemli belgelerin asıllarının ya da "aslı gibidir" yazılı hallerinin dışında "fotokopilerinin" kullanıldığı, bu işlemin uygunsuz olduğu belirlendi.
Fotokopisi kullanılan belgeler arasında teknik şartnameler, iade talep yazıları, kimlik belgeleri gibi önemli evraklar yer aldı.
İMZA DA KAŞE DE YOK
7,7 milyon TL yolluk harcaması yapan Sayıştay görevlilerinin bir kısmının bu harcamalarını belgelendirmediğini, evraklarını ilgili dairelere sunmadığı ifade edildi.
Raporda ayrıca yurt dışına geçici görev için giden çalışanların yolluk bildiriminin ekine konulan ve konaklama harcamalarını gösteren belgelerde firmanın fatura bilgilerine, kaşesine ve imzasına da yer verilmedi.