‘Seçimlerden yorgun düştük’
TÜSİAD Başkanı Bilecik: Son dört yılda bir seçimden diğerine, seçim beyannameleriyle hükümet programları arasında koşuşturmaktan tüm Türkiye yoruldu.
EKONOMİ - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, referandum sonuçları ve merkez bankası bağımsızlığı üzerine açıklamlarda bulundu. Bilecik, "Bu konuda karnemiz son derece iyiydi, tarihimizin en önemli seçimlerinden birinin zedelenmesi maalesef üzücü oldu. Üzerinde oluşan şüphe, seçim sonuçlarından bile önemli olacak. Maalesef böyle bir mirasa sahip olduk." dedi.
TARTIŞMALAR SEÇİM GÜVENLİĞİNİ ZEDELEDİ
AA'nın haberine göre referandum sonuçlarına yönelik tartışmaların yaşanmasının seçim güvenliğini zedelediğini, Türkiye’nin bu alanda sahip olduğu karnenin bozulduğunu savunan Bilecik, şöyle konuştu: "Seçim güvenliği, işleyen bir demokrasinin olmazsa olmaz bir koşuludur. Türkiye'nin bu alanda son dönemde sahip olduğu karnenin değişmemesi gerekiyordu. 1946'dan bu yana kimsenin Türkiye'yi eleştirmesi söz konusu değildi. YSK’ya veya buna benzer kurumlara itirazlar olabilirdi. Ama bu konuda karnemiz son derece iyiydi, tarihimizin en önemli seçimlerinden birinin zedelenmesi maalesef üzücü oldu. Üzerinde oluşan şüphe, seçim sonuçlarından bile önemli olacak. Maalesef böyle bir mirasa sahip olduk."
Bilecik ayrıca, "Son 4 yılda bir seçimden diğerine, seçim beyannameleriyle hükümet programları arasında koşuşturmaktan tüm Türkiye’nin yorulduğunu bir kez daha ifade etmek isteriz" diye konuştu.
MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZLIĞI
Bilecik, merkez bankasının bağımsızlığı konusunda ise "Piyasaları denetleyen ve düzenleyen kurumların bağımsızlıkları korunmalı" dedi. Anayasa değişikliğiyle artık hükümet kurulmasının parlamentodan ayrıldığını, güvenoyu mekanizmasının kaldırıldığını hatırlatan Bilecik, istikrarsızlık yaratacağı kaygısıyla konulan seçim barajının da bir amacının kalmadığını, Meclisin azami düzeyde temsile imkan sağlayan bir platform haline gelmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin kamu maliyesinde genel anlamda sınıfı geçtiğini, genç insan kaynağıyla büyük fırsatlara sahip olduğunu anlatan Bilecik, ekonomide büyüme için talep yönlü politikalar yerine derinlik artışını destekleyen politikaların uygulanmasını, kısa vadede ise enflasyonun yüzde 5 sınırının altına indirilmesinin öncelikli hedef olması gerektiğini bildirdi.
Piyasaları denetleyen ve düzenleyen kurumların bağımsızlıklarının korunması gerektiğini, "Merkez Bankasındaki teknisyenlerin TÜSİAD'ın altına imza atacağı işler yaptığını" aktaran Bilecik, kurumun siyasi iklimden etkilenmemesi halinde enflasyon sorunu çözecek kabiliyette olduğuna dikkat çekti.
AB İLİŞKİLERİ
TÜSİAD Başkanı Bilecik, konuşmasının sonunda AB üyelik sürecine dikkat çekerek, konunun başından bu yana TÜSİAD için öncelikli gündem maddesi olduğunu ifade etti.
Bilecik, sözlerini şöyle sürdürdü: "AB fasıllarını müzakere etmek başka bir konu, evrensel değerler niteliği kazanmış ve tam üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi normlarının iç politika malzemesi olarak kullanılması başka bir konudur. Bu değerler sadece Türkiye için, bölgemiz için değil, sağlıklı ve güvenli bir küreselleşmenin de vazgeçilmez unsurlarıdır.
Birkaç yıldır giderek artan ve özellikle son referandum sürecinde etkisini iyice yoğunlaşan Batı ve AB karşıtı söylem bizim açımızdan son derece üzüntü vericidir. Sadece üyelik gereği olarak değil ülkemiz insanının hak ve özgürlüklerini güvence altına almak için yapılmış siyasal reformları geriye götürmek ülkede kutuplaşmayı daha da artırmaktan başka kimseye yarar sağlamaz. Bu bağlamda özellikle idam cezasıyla ilgili söylemler kaygı vericidir. Türkiye’nin kendi hür iradesiyle uyum sağladığı Kopenhag kriterlerinden geriye düşmesi, Türkiye'yi sadece AB üyeliği çerçevesinde değil, kurucu üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi'nde de zayıflatacaktır."