Sehven zammın ardından akılda kalan sorular
Avrasya Tüneli'ne yapılan 'sevhen zam' literatüre yeni bir tanım daha kazandırırken, dolar kurunun 7.30 olarak alınması dikkat çekti.
Türkiye yaşanan farklı olaylar sonrası yapılan açıklamalarda sehven kelimesi çok defa kullanıldı. Ancak bu kez sehven duyurulan bir zamla karşı karşıya kaldı.
Dün sabah saatlerinde Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine gece yarısında itibaren geçerli olmak üzere zam yapıldığı ve tek yön geçiş ücretlerinin otomobiller için 32.10 TL, minibüsler için 48.10 TL olduğu haberi gelmişti.
Daha sonra Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan son dakika açıklaması ile Avrasya Tüneli geçiş ücretlerinde artış yapılmadığı bilgisi verildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yeni ücret tablosu siteye sehven konulmuştur" ifadeleri kullanıldı.
SEHVEN KONULDU, KISA SÜREDE KALDIRILDI
Bakanlık konuya ilişkin yapılan açıklamada, "İstanbul'un iki yakasını deniz altından tüp geçitle bağlayarak şehir trafiğine nefes aldıran Avrasya Tüneli geçiş ücretlerinde herhangi bir artış yapılmamıştır. 2018 yılında otomobiller için 23,30 TL ve minibüsler için 34,90 TL olarak alınan geçiş ücretleri, aynen devam etmektedir. Avrasya Tüneli'nin internet sitesinde kısa süreliğine yer alan "yeni ücret tablosu" siteye sehven konulmuş olup kısa sürede kaldırılmıştır.
Avrasya Tüneli'nden yapılan geçiş ödemeleri hâlihazırda kullanılan OGS veya HGS hesabından yapılmaktadır. Geçiş ücretleri, son teknoloji ürünü tasarıma sahip serbest akış sistemi yardımıyla ödenmekte ve kullanıcılara kesintisiz yolculuk sağlayabilmek için gişelerde nakit veya kredi kartı ile ödeme seçeneği bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi.
GEÇİŞ GARANTİSİ YILLIK 25.6 MİLYON ARAÇ
Avrasya Tüneli'nde yıllık 25.6 milyon araç Hazine garantisi verilmiş durumda. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre, tünel açıldığından bu yana toplamda geçiş yapan araç sayısı 31,5 milyonu aştı.
Tünelden 2018'in ocak ayında günde ortalama 47 bin 421, şubatta 46 bin 203, martta 50 bin 808, nisanda 52 bin 375, mayısta 48 bin 51, haziranda 47 bin 659, temmuzda 45 bin 802, ağustosta 38 bin 621, eylülde 50 bin 823, ekimde 50 bin 100 ve kasımda 49 bin 872 araç geçiş yaptı.
1.2 MİLYAR DOLARA YAPILDI
Toplam 1. 2 milyar dolara mal olan Avrasya Tüneli yap işlet devret modeli ile hizmet veriyor. Tünelin işletmeciliğini 22 yıl daha, Türkiye’den Yapı Merkezi ve Güney Kore’den SK E&C şirketlerinin ortak kurduğu Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ (ATAŞ) yapacak.
Avrasya Tüneli’ne yapılan yüzde 38’lik sehven zam dün Türkiye’nin gündemine otururken, geride akıllarda dört soru kaldı.
1) ÖZEL SEKTÖR YAPTI DEVLET SEHVEN DEDİ
Türkiye-Kore ortaklığının işlettiği Avrasya Tüneli'ne zammı özel sektör yaptı. Özel sektörün yaptığı zammın sehven yapıldığı ise şirketler tarafından değil. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapıldı. Yani şirket ücret tarifesini sehven koyduğunu söylemedi. Bunu Bakanlık belirtiyor. Özel sektörün yaptığı zamma neden Bakanlık sehven diye açıklama yaptı?
2) 4 DOLAR+KDV?
Avrasya Tüneli açıldığında geçiş ücretinin 4 dolar + KDV olacağı hesaplanmıştı. Bugünkü kur ile TL cinsinden geçiş fiyatı dolar cinsinden geçiş rakamı ile uyumlu. Fakat dünkü 32.10 TL otomobil için geçiş rakamının tutması için dolar kurunun 7.30 TL civarında hesaplanmış olması gerekiyor. Dolar dün günü 5.16 seviyesinden kapatmıştı. Kuru neden bu kadar yüksek alındı?
3) KURUŞU KURUŞUNA SEHVEN
Her ne kadar Ulaştırma Bakanlığı geçiş ücretinin sehven hesaplandığını iddia etse de ücretin kuruşu kuruşa sehven hesaplanmış olması vatandaşların dikkatini çekti. Sehven ama kuruşu kuruşuna nasıl hesaplandı?
4) ZAM TABELASI YAZISI DA SEHVEN Mİ KONDU?
Avrasya Tüneli'ne sehven zam yapılmadan birkaç gün önce vatandaşlar tünele girişten tünel yönetiminin koyduğu bir yazıyla karşılaştı. Yazıda: 1 Şubat 2019 saat 00:00 itibarıyla geçerli olacak yeni geçiş ücret tarifesine www.avrasyatuneli.com adresinde ulaşabilirsiniz" ifadesi yer alıyordu. Tabela da mı sehven konuldu? (EKONOMİ SERVİSİ)