Şekerden sonra sıra kömür özelleştirmelerinde
Tepki çeken şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararının ardından bir satış da kömürde geliyor. Bu yıl beş kömür ve linyit madeni özelleştirilecek.
EKONOMİ - Enerji Bakanlığı bu yıl en az beş kömür ve linyit madenini, ruhsat devri suretiyle işletme hakkının verilmesi yöntemini kullanarak ihale etmeyi amaçlıyor.
Enerji Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Reuters’ın sorularını yanıtlarken, bu yöntemi kullanarak yapılacak ilk ihalenin Armutçuk Alacaağzı kömür madeni olduğunu ifade etti. Dönmez’in verdiği bilgiye göre, 15-20 milyon ton rezerve sahip Armutçuk madeni Haziran ayının ilk haftasında ihaleye çıkacak.
Dönmez, "Bu ilk örnek olacak. Bunun ardından 136 milyon ton rezervi olan bir saha yatırıma açılacak… Bu sene en az beş sahayı ihale etmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Armutçuk’un ardından ihaleye çıkacak ikinci sahanın şu anda Soma Kömür İşletmeleri AŞ ile sözleşme altında olduğunu kaydeden Dönmez, ancak bu sözleşmenin tasfiye ederek sahanın ruhsat devri yöntemiyle ihale edileceğini belirtti.
Dönmez bu yıl ihale edilecek sahalardan üçünün Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) ait kullanılmayan sahalar olacağını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli de, yerli kömürde özel sektörün "gözü kapalı" girebileceği bir ihale modeli geliştirdiklerini belirterek, "İlk örnek olarak TTK'ya ait Armutçuk sahasıyla yola çıktık. Her sahanın kendi özelliklerine göre hazırlık dönemine ilişkin süreler konulacak. Bu süre bittikten ve üretime başladıktan yaklaşık 15 ay sonra gelir beklentimiz söz konusu olacak. Yatırımcı bütün harcamalarını, yatırımlarını ve 15 ay üretimini de yapsın. Artık rahatladıktan sonra kamuya da gelir veya kömüründen pay versin. Bu şekilde bir yarışma olacak. Bana göre tarihin en esnek ihale modellerinden birisi oldu" dedi.