Seyfettin Gürsel: İşsizlikteki düşüş gerçeği yansıtmıyor

Seyfettin Gürsel: İşsizlikteki düşüş gerçeği yansıtmıyor
İktisatçı Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Artı Gerçek yazarı Güldem Atabay’a işsizlik ve istihdam verilerini değerlendirdi. TÜİK'in işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Gürsel, yeniden işsizliğin yükseleceği uyarısında bulundu.

Güldem ATABAY


İSTANBUL - TÜİK, üçüncü çeyrek işsizlik verilerini açıkladı. TÜİK’e göre, işsiz sayısı 2022 yılı üçüncü çeyreğinde 3 milyon 433 bin kişi oldu. TÜİK, ikinci çeyrekte yüzde 10,7 olarak gerçekleşen işsizlik oranını, üçüncü çeyrekte yüzde 10,0 seviyesinde hesapladı.

İktisatçı Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Artı Gerçek yazarı Güldem Atabay’a işsizlik ve istihdam verilerini değerlendirdi.

'AYLIK İSTİHDAM VERİLERİ AÇIKLANMIYOR'

İşsizlik oranındaki gerilemenin istihdama yansımadığını belirten Prof. Dr. Gürsel şöyle konuştu:

“İstatistikler çok kafa karıştırıcı, TÜİK sektör bazında aylık istihdam verilerini artık açıklamıyor. Üç ay içinde 0,7 puanlık düşüş her zaman olabilecek bir şey değil. Bir yıl bu şekilde gitse işsizlik sorunu ciddi oranda hafifler. İşsizlikte büyük bir düşüş olunca, istidamda ciddi bir artış beklenir. Halbuki istihdamda yüzde 0,4 artış açıklandı, yüzde yarım bile değil”


Gürsel, bu yıl ilk iki çeyrek arasında istihdamın yüzde 2,3 arttığını hatırlatarak, “İstihdam artışının birden yüzde 0,4’e düşmesi ekonomide yavaşlamanın işareti” dedi.

TÜİK’in istihdam ve işsizlik verilerini yorumlayan Gürsel, “İstihdam artışından çok daha fazla miktarda, iş arayan sayısı azalmış. Bu işgücünden çıkışlar olduğu anlamına gelir. Demek ki insanlar iş aramaktan vaz geçtiler” şeklinde konuştu.

'İŞSİZLİK ORANINDAKİ DÜŞÜŞ BELLİ Kİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR'

Gürsel, Güldem Atabay’ın “İnsanlar neden iş aramaktan vaz geçer?” sorusunu, “Pandemi döneminde de işgücünden olağanüstü bir çıkış olmuştu. Bu çeyrekte istihdam az da olsa artmış. Burada durup dururken neden işgücünden çıkış oldu, bilmiyoruz. Buradaki verileri incelemek gerekiyor. İşsizlik oranındaki 0,7 puanlık sert düşüş belli ki gerçeği yansıtmıyor” diye yanıtladı.

İşsizlik oranındaki düşüşün sürekli olmadığının altını çizen Gürsel, “Belli ki devam etmeyecek. Ekonomik büyümenin yavaşladığı ortamda istihdam artışının düşmesi doğal. Ama işgücünden çıkışın neden bu kadar yüksek olduğu bir muamma. Önümüzdeki çeyrekte bu durum böyle devam etmeyecektir. İşsizlik yeniden artışa geçecek” dedi.

'ASGARİ ÜCRET ZAMMI ENFLASYONUN ÜZERİNDE GELEBİLİR'

İktisatçı Gürsel, seçime giderken AKP’nin ekonomi politikalarına dair, “Ekonomiyi canlandırmak için akla gelen her şeyi yapmaya çalışıyorlar, bunların faturası sonra çıkacak. Asgari ücrete enflasyonun üzerinde yüksek bir zam bekleniyor. EYT’de çok sıkıştılar, büyük ihtimalle orada da taviz verecekler. Ne yapıp edip iç talebi canlandırmak için içeriye bir satın alma gücü pompalamak istiyorlar” değerlendirmelerinde bulundu.

Gürsel iktidarın uyguladığı ekonomi politikalarını şu sözlerle eleştirdi:

“İktidar, ekonomiyi hiç umursamıyor, odaklandığı nokta ‘Ben ne yapıp edip önümüzdeki yedi ayda ekonomiyi canlandırayım, sonra Allah büyüktür. Ben kazanırsam bakarım önümdeki beş yılda çaresine, kazanamazsam da muhalefet düşünsün’. İktidarın politikası bu kadar basite indirgenmiş durumda. Ocakta enflasyon açıklanınca da büyük bir propaganda çarkı çalışmaya başlayacak, tamamen baz etkisi ile düşecek enflasyonu ‘Biz düşürdük’ diyecekler. Ama ondan sonrası karanlık. İçeriye pompalanan paraların, satın alma gücünün verimlilikle ilgisi yok. Sağduyulu, sorumlu bir iktisat yönetimi yok, tamamen seçimlere odaklanmış durumdalar” dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar