'Şimdi kesin öğrendik, faiz aralık ayında yüzde 9 olacak, enflasyon üzerindeki baskı artacak'

'Şimdi kesin öğrendik, faiz aralık ayında yüzde 9 olacak, enflasyon üzerindeki baskı artacak'
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, 'Faiz aralıkta belli ki yüzde 9 olacak. Bu faiz indirimi kur ve bağlı olarak enflasyon üstündeki baskıyı daha da artıracaktır' dedi.

+GERÇEK - Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü yazısında, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TESK Genel Kurulu'nda faizlerin aşağı çekileceği sinyali vermesini değerlendirdi. 

Aktaş, "Faizde filmin sonunu tahmin ediyorduk ama şimdi kesin öğrendik. Faiz aralıkta belli ki yüzde 9 olacak" dedi. 

Aktaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki akşam katıldığı bir televizyon programında Merkez Bankası faizinde yıl sonu için tek haneye işaret edince taşlar yerine oturdu.

Belli ki son çeyrekte her ay birer puanlık indirimler yapılacak.

Faizin üç ay boyunca indirileceği açıklanınca şu gerçek de bir kez daha ortaya çıktı. Uzunca bir süredir "Merkez Bankası faizi indirdi" ifadesi yerine "Merkez Bankası’nın faizi indirildi" ifadesini tercih ediyorum. Niye bu tercihte bulunduğum da faizin üç ay sonra hangi düzeyde olacağının ilan edilmesiyle sanırım anlaşıldı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faizle ilgili herhangi bir karar alma durumundan çoktan uzaklaşmıştı zaten. Çünkü Merkez Bankası'nın bağımsız olduğu ve kendi kararlarını kendisinin alması gerektiği bir türlü kabullenilemiyordu ki... Bu son ayların gerçeği değil. Ama artık bu gerçek örtülü biçimde değil, açıkça dile getiriliyor, tercihler ona göre yapılıyor."

Aktaş, faiz indirimlerinin enflasyon üzerindeki baskıyı artıracağını belirterek, "Bu faiz indirimi kur ve bağlı olarak enflasyon üstündeki baskıyı daha da artıracaktır. Ancak, aralık ayında, birkaç gündür sürekli vurguladığım baz etkisine dayalı yıllık enflasyon oranındaki düşüş sürecine girileceği için aylık oranlarda ortaya çıkabilecek artış yıllıkta pek hissedilmeyecek, hatta tam tersine, yıllık orandaki düşüş bu faiz indirimleriyle izah edilecektir" dedi.

Öne Çıkanlar