Sosyal konut projesindeki detay tartışma yarattı: Taksitler memur maaş zammı kadar artacak
Sosyal konut projesinin başvuru bilgilendirme formunda yer alan bir detayla yurttaşın ödeyeceği aylık taksitlerin yılın hangi dönemlerinde, ne kadar artacağı da ortaya çıkmış oldu.
+GERÇEK - Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bu hafta başında açıklanan sosyal konut projesinde satışa sunulan konutların bedeli piyasa değerinin oldukça altında olmasına rağmen, asgari ücretliler için bu proje aracılığıyla ev sahibi olmak epey zor olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOKİ'nin Türkiye genelinde 81 ilde 250 bin sosyal konut projesi yapacağını duyurdu. 14 Eylül itibariyle başvuruların yapılıyor. 2023-2028 arasını kapsayan 5 yıllık süreçte 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin iş yeri satışa çıkarılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TOKİ’nin açıklamalarının ardından peş peşe soru işaretleri ortaya çıktı. İşte o soru işaretleri sosyal medyada gündem oluyor. TÜİK ‘in verilerine göre inşaattaki enflasyon temmuz ayında geçen yıla göre yüzde 114,74 artmış durumda. Fiyatlar yerinde durmuyor.
Dün itibarıyla başvuruları başlayan projenin başvuru formunda ortaya çıkan bir detay, taksit tutarlarındaki artışlarla ilgili tartışmalara yol açtı. Başvuru bilgilendirme formunda belirtilene göre, aylık taksitler her yılın ocak ve temmuz ayları olmak üzere yılda iki kez belirlenecek. Ne kadar artış yapılacağı da, bir önceki altı aylık dönemde memur maaşlarındaki artış oranı dikkate alınarak, idare tarafından tespit edilen oranda artırılacak.
Taksit tutarlarındaki artış için idareye yetki tanınması ile vatandaşın karşısına memur maaş oranından daha yüksek bir zam oranı olarak çıkması ihtimali tartışılıyor.
TOKİ’nin İLK İŞYERİM BAŞVURU ŞARTLARI başlıklı bölümde yazanları şöyle:
İLK İŞYERİM BAŞVURU ŞARTLARI
Üretim ve istihdama katkıda bulunmak, daha sağlıklı bir ortamda iş hayatının devamlılığını sağlamak amacıyla; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen sanayi projelerinde üretilen dükkanların, mesleğini fiilen icra eden ilgili Oda üyesi, vergi mükellefi esnaflar ile ustalık veya işyeri açma belgesi bulunan çalışanlara uygun peşinat ve ödeme koşulları ile faydalandırılması planlanmaktadır.
Başvuru Şartları:
• TC Vatandaşı olmak
• Projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak veya o il sınırlarında faaliyette bulunuyor olmak
• 18 yaşını doldurmuş olmak
• Ustalık Belgesi, İşyeri Açma Belgesi, İlgili Oda Kayıt Belgesi veya Vergi Mükellefi olmak, e-Ticaret yapıldığına dair nace kodu v.b. bilgileri gösterir belgeler
• Kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocukları mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması
Ödeme Şartları:
• Başvuru bedeli : 2000 TL
• İhale sonrası yaklaşık dükkan bedeli üzerinden yüzde 10 peşinat bedeli,
• Kalan bakiye borç banka sözleşmesi sonrasında başlamak üzere 120 ay vade (Altı aylık dönemlerde memur maaşı artış oranında artış uygulanacaktır)
Başvuru şartlarının en son satırında yer alan, "altı aylık dönemlerde memur maaşı artış oranın uygulancaktır" cümlesi kafaları karıştırdı.
ALTI AYDA BİR ZAMLANACAK, İDARE KARAR VERECEK
500 bin konut ve 250 bin konutluk arsa ile 50 bin işyerinden oluşacak projenin detayları önceki gün açıklanmıştı.
Konutların maliyeti üzerinden yüzde 40 indirim yapılacak projede, 2+1 dairelerin bedeli 608 bin TL idi. Aylık taksitler ise 240 ay vade ile 2 bin 280 TL olarak belirlendi. 3+1 dairelerin fiyatının ise 851 bin TL olduğu projede, bu dairelere de aylık taksit 3 bin 187 TL olarak belirlenmişti.
Ancak başvurular başladıktan sonra ortaya çıkan taksit tutarlarına yönelik artış oranı tartışmalara neden oldu. Vatandaşın en merak edilen sorulardan biri, söz konusu taksitlerin sabit olup olmayacağına yönelik idi.
Başvuru formunda yer alan detayla, taksit tutarlarındaki artışın yılda iki kez olmak üzere ocak ve temmuzda belirleneceği; yapılacak artış oranın da bir önceki altı aylık dönemde memur maaşlarındaki artış oranı dikkate alınarak, idarece tespit edilen oranda artırılacağı belirtilmiş oldu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, asgari ücretlilerin sosyal konut projesi aracılığıyla nasıl ev sahibi olacağına ilişkin söyledikleri de tartışma konusu oldu. Kurum, "Asgari ücretliler hem kira hem konut kredisini nasıl ödeyecek?" sorusuna şu yanıtı verdi: "5 bin 500 lira alıyor. Hem kira ödeyecek hem konut kredisi taksiti ödeyecek hem de evini geçindirecek. Tabii bunu yapabilmesi için ilave mesai ve kazanç sağlaması gerekiyor. Bunun için vatandaşımız biraz dişini sıkarak, biraz eşinden, dostundan borç alarak, biraz ek mesai yaparak bu bedeli karşılayabilir."
TOKİ SOSYAL KONUT PROJESİNDE ÖDEME ŞARTLARINI DEĞİŞTİRDİ
Projeye başvurular dün itibarıyla start alırken, proje ilindeki Ziraat Bankası ve Halk Bankası yetkili şubelerinden yapılacak başvurular, 14 Eylül- 31 Ekim arasında kabul edilmeye başlandı. E-devlet başvuruları ise 28 Ekim'de sona erecek.
Proje tanıtımı ilk olarak TOKİ’nin internet sitesinde yapılmış ve burada taksit ödemelerinin konutun tesliminden sonraki ay başlayacağı bilgisi yer almıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan tanıtımın ardından TOKİ’nin sitesindeki bu ifade değiştirildi.
Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, bunun yerine, "Taksit ödemeleri, sözleşme tarihini takip eden ay itibarıyla başlatılacaktır" ifadesi koyuldu. Yani daha önce evini aldıktan sonra taksit ödemesi başlayacakken son değişiklik ile kuradan bir ay sonra hak sahipleri taksit ödemelerine başlayacak.
13 Eylül'de TOKİ'nin sitesinde ödemeler konut tesliminden sonra ifadesi yer alıyordu.
TOKİ'nin sitesinde yer alan bu ifade 14 Eylül tarihinde değiştirildi.