S&P 500'deki enerji şirketleri bu hafta 196 milyar dolar eridi

S&P 500 Endeksi'ndeki enerji şirketleri, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol fiyat savaşının etkisiyle bu hafta piyasa değerinden 196 milyar dolar sildi.

S&P 500'deki enerji şirketleri bu hafta 196 milyar dolar eridi

Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrolde pazar payı mücadelesine girmesinin ardından gelen rekor düşük seviyeler, devre kesiciler ve harcamaların azaltılması ham petrol ve hisse senedi fiyatlarını aşağı yönlü bir döngüye soktu.

S&P 500 Enerji Endeksi hafta başında kaydettiği sert kayıplarını ABD hisselerinin koronavirüs testi iyimserliğiyle cuma günü yükselmesine karşın geri alamadı. Enerji sektörü hisseleri yüzde 24 ile Ekim 2008'den beri en sert haftalık düşüşünü yaparak beş günde en kötü performans gösteren grup oldu. S&P 500 Endeksi'ndeki haftalık düşüş ise yüzde 8.8 oldu.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, enerji şirketlerinin piyasa değeri cuma günlü kapanış itibarıyla bu hafta 196 milyar dolar azaldı.

New York'ta Credit Suisse analisti Spiro Dounis müşteri notunda, "Bundan sonra hiçbir şeyin değişmediği bir dünya hayal etmek zor" dedi.

PETROL SAVAŞLARINA ABU DABİ DE KATILDI

Suudi Arabistan ve Rusya arasında petrol kısıntısı konusunda yaşanan anlaşmazlığın ardından çıkan petrol savaşında cepheye Abu Dabi de katıldı. Geçen hafta Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) içindeki en büyük üçüncü üretici olan Abu Dabi, üretimini günde 4 milyon varilin üzerine çıkaracağını açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) milli petrol şirketi ADNOC, nisan ayından itibaren günlük petrol üretimini 1 milyon varil artırarak 4 milyon varilin üzerine taşıyacağını açıkladı. Ayrıca, planlanmış kapasite hedefi olan günlük 5 milyon varil için de çalışmalarını hızlandıracağını ifade etti.

Suudi Arabistan’dan geçen hafta yapılan açıklamada da, ülkenin ham petrol üretim kapasitesinin günlük 1 milyon varil yükseltilmesi için milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya talimat verildiği bildirilmişti.

Suudi borsası Tadawul’dan yapılan yazılı açıklamada, "Saudi Aramco, maksimum sürdürülebilir kapasitesini günlük 12 milyon varilden 13 milyon varile çıkarmak için Suudi Enerji Bakanlığı'ndan talimat almıştır" ifadesi kullanıldı.

BORÇ YAPILANDIRMA DALGASI

Analistlere ve şirket danışmanlarına göre koronavirüs nedeniyle petrol fiyatlarındaki düşüş ve ekonomideki olumsuz gidişat özellikle enerji ve hizmet sektörlerinde yeni bir borç yapılandırma ve iflas dalgasının görülmesine sebep olabilir.

Credit Suisse yatırımcı notunda, "Bu haftasonu petrol piyasalarında meydana gelen gelişmeler riskin tekrar fiyatlandırılmasına ve artan not düşürmelere neden olacak ek bir olumsuzluk teşkil ediyor" ifadeleri yer aldı.

Borç batağında olan hizmet sektöründeki şirketler de koronavirüs nedeniyle turizmin azalmasından ve artan harcamalardan da olumsuz etkileniyor.

Fitch’e ve borç yapılandırma uzmanlarına göre havayolları, gemi turu şirketleri, sinemalar, oyun firmaları ve otel zincirleri olumsuz gidişattan en çok etkilenen sektörler arasında yer alıyor.

savaş rusya Suudi Arabistan petrol fiyat piyasa değeri enerji şirketleri