S&P Global Kıdemli Direktörü Gill: Türkiye'de kısa vadede enflasyonda düşüş beklemiyoruz

S&P Global Kıdemli Direktörü Gill: Türkiye'de kısa vadede enflasyonda düşüş beklemiyoruz
S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye’de dezenflasyon (enflasyonun zaman içinde azalması) sürecinin 2024-2025’te başlayabileceğini söyledi. Gill, Türkiye'nin sermaye girişlerinden henüz yararlanamadığını da ifade etti.

Artı Gerçek - ABD Merkezli S&P Global şirketinin Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye’de enflasyonda kısa vadede aşağı yönlü hareket beklemediklerini belirtti. Gill, Türkiye'de dezenflasyon sürecinin ancak 2024-2025’te başlayabileceğini ifade etti.

Bloomberg HT’ye Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamalarda bulunan Gill, yeni ekonomi yönetiminin, bankaları sert bir şekilde etkilemeden cari açığı azaltmak konusunda adımlar attığını belirterek, "Ancak talepte yavaşlamanın zorlu bir süreç olduğunu görüyoruz. Yani zorlu dengeler var” diye konuştu.

'TÜRKİYE'DE NEGATİF REEL FAİZ VAR, BU NEDENLE SERMAYE GELMİYOR'

Gelişmekte olan ülkelere dair beklentilerinden bahseden Gill; Brezilya, Meksika, Endonezya, Macaristan, Polonya gibi ülkelere sermaye akışı olduğunu söyledi. Gill, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu ülkelerde Merkez bankaları parasal sıkılaştırma konusunda ABD Merkez Bankası'nın önündeydi. Türkiye’de negatif reel faiz var, bu nedenle sermaye girişlerinden henüz yararlanamıyor. Ancak Türkiye önemli ve sağlam bir ekonomi. Avantajları ve fırsatlarının yüksek olduğunu düşünüyoruz."

Gill gelecek dönemdeki zorluğun ekonominin yavaş iniş senaryosu olacağını da ifade etti.

Öne Çıkanlar