SPK Başkanı açıkladı: Yaklaşık 100 şirket halka arz için onay bekliyor

SPK Başkanı açıkladı: Yaklaşık 100 şirket halka arz için onay bekliyor
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, önlerinde yaklaşık 100 halka arz dosyasını olduğunu açıkladı. Gönül, bu yılı 50 halka arzla bitirmeyi öngördüklerini söyledi.

Artı Gerçek - Küçük yatırımcıların son yıllarda borsaya ilgisi artarken, halka arz olan şirketlerin sayısında da büyük artış var. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, artan talebin borsa açısından önemli olduğunu belirterek, "Biz, bu 8,5 milyon kişinin heves, oyun gibi girdi-çıktı mantığı ile değil, yatırımcı mantığıyla bakmasını istiyoruz" dedi.

Gönül, Bloomberg'e verdiği röportajda, insanların paralarını değerlendirecek farklı enstüraman arayışı nedeniyle borsaya yöneldiklerini anlattı.

Masalarında 100’e yakın halka arz başvurusunun olduğunu belirten Gönül, şu açıklamayı yaptı: "Firmalar, bu halka arz taleplerinin bir an önce yapılması için acele ediyorlar. Ama biz de halka arz yaparken, sadece dosyanın tamamlanmasına bakmıyoruz. Firmanın gereken şartları karşılayıp karşılayamadığı, piyasanın bu talebi karşılayıp karşılayamayacağı gibi etkenlere de bakıyoruz. Çok hızlı halka arz yapmak da bazen iyi bir fikir olmayabilir. Onun için şu andaki sayılarla devam edeceğiz gibi görünüyor. Yani 100 başvuru var diye, gelecek sene 100 halka arza onay çıkmaz. Bu yıl 50 civarında bitiririz, gelecek yıl talebe bakar ona göre değerlendiririz.

En büyük halka arzlardan birisi 6,8 milyar lira ile yapıldı. Bekleyen daha büyük halka arzlar da var. 6,8 milyar liralık halka arza 2,5 kat talep geldi. Bunlar bizim için gösterge. Küçük arzlarda talep sıkıntısı yaşamıyoruz. Özellikle bireysel yatırımcıya eşit dağıtım talebi dengeliyor ama büyüklerde bunları çok iyi gözlemlememiz lazım."

Öne Çıkanlar