S&P'nin kırılgan beşlisi, kırılgan değilmiş!
Goldman Sachs, S&P'nin Türkiye'yi de aralarına dahil ettiği 'Kırılgan Beşli'de yer alan ülke ekonomilerinin dayanıklı olduğu görüşünde...
EKONOMİ - Dünyanın en büyük para yöneticilerinden bazıları, "Kırılgan Beşli"ye yeni giren ülke ekonomilerinin oldukça dayanıklı olduğunu söylüyor. Goldman Sachs, "kırılgan beşli" adlandırmasının yanlış olduğunu belirtti. Kurumun yöneticilerinin yaptığı değerlendirmelerine göre, "kırılgan beşli" arasında yer alan ülkeler aslında güçlü görünüyor.
Goldman Sachs Asset Management, T. Rowe Price Group ve BlackRock Inc., uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin bu ayın erken döneminde oluşturduğu yeni "kırılgan beşli" grubunda bulunan gelişen ülkelerin tahvillerini alan yatırımcılar arasında yer alıyor. S&P, bu ülkelerin daha yüksek faizler ve küresel çapta daha sıkı para politikası karşısında hassas olduğunu belirtmişti.
Goldman Sachs Asset Management’ın yaklaşık 45 milyar dolarlık fonunu yöneten Angus Bell, "kırılgan beşli" arasındaki ülkelerin ekonomik şoklara birkaç yıl öncesine göre daha dayanıklı olduğunu söyledi. Bell’e göre, "kırılgan beşli" arasında yer alan Türkiye’nin borç dinamikleri, sorunları arasında en az endişe vereni. Arjantin’i yönetilebilir açıkları ve görece düşük borç seviyesiyle beğendiğini belirten Bell ayrıca, Mısır’ın uyguladığı acı reçetenin de makroekonomik istikrarı sağladığına dikkat çekti.
Bu ülkeler çeşitli siyasi risklerle karşı karşıya olsa da, Pakistan hariç gruptaki ülkelerin hiçbirinin cari açığı ve bütçe açığı, grupta daha önceden yer alan ülkelerinkiler kadar kötüleşmedi.
Goldman Sachs Asset Management’ın Arjantin ve Türkiye eurobondlarında ve Mısır yerel para birimi tahvillerinde uzun pozisyonları bulunuyor.
S&P: YÜKSEK FAİZ VE SIKI PARA POLİTİKALARINA KARŞI HASSAS
"Kırılgan beşli" kavramı 2014 yılında Morgan Stanley tarafından geliştirilmişti. S&P Global Ratings, yakın zamanda, Türkiye, Arjantin, Mısır, Pakistan ve Katar’ı bu gruba dahil etmişti. S&P, bu ülkelerin daha yüksek faizler ve küresel çapta daha sıkı para politikası karşısında hassas olduğunu belirtmişti.
S&P analisti Moritz Kraemer, 20 ülkeye yönelik değerlendirme yapmış ve Morgan Stanley’nin beş kırılgan ülke değerlendirmesinden sadece Türkiye’yi değiştirmemişti.