Sterlin/TL tarihte ilk kez 5 TL'yi aştı

Tarihi rekorunu 5 TL üzerine taşıyan sterlin için kısa vadede bu seviyede kalıcılık beklenmiyor ancak Londra'daki stratejistler TL varlıklar için risklere dikkat çekiyor.

Sterlin/TL tarihte ilk kez 5 TL'yi aştı

EKONOMİ - Tarihi rekorunu 5 TL üzerine taşıyan sterlin için kısa vadede bu seviye üzerinde kalıcılık beklenmiyor ancak Londra'daki stratejistler TL varlıklar için risklere dikkat çekiyor ve ek sıkılaşma ihtiyacına değiniyor. Sterlin ise 10 yılın ilk faiz artırımına ilerliyor.

25 Ekim'de Londra'da bankaların kapanışına doğru, Türkiye saatiyle 20:00'da 4,96 TL seviyelerinde alıcı bulan sterlin, bundan 20 dakika sonra tarihte ilk kez 5 TL'yi aştı. Saatler 20:39'u gösterdiğinde ise kotasyonlar 5,0441'e kadar çıkmıştı.

Eşzamanlı olarak TL'nin dolar ve euro karşısında yaşadığı kayıpların toparlanmasıyla birlikte sterlin kuru da yeniden 4,98'in altına geriledi ancak Türkiye'deki yerel işlemlerin ilk saatlerinde de fiyatlama yeniden 5 TL üzerinde.

Sterlin/TL tarihte ilk kez 5 TL'yi aştı - Resim : 1

STERLİN 5 ÜZERİNDE KALMAZ

London Capital Group Kıdemli Piyasa Stratejisti İpek Özkardeşkaya, BusinessHT'ye yaptığı değerlendirmede, TL için hafta başından bu yana gözlenen haber akışlarına bağlı olarak satış baskısının ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekti.

Ancak, Özkardeşkaya'ya göre 5 TL üzerinde bir sterlin kısa vadede kalıcı olmayabilir.

Özkardeşkaya, "Dengesiz dış ilişkilerimiz finansal riske dönüşüyor. Sterlin/TL'nin 5 üzerinde katılaşacağını düşünmüyorum. En azından kısa vadede piyasadaki anlık paniğin dinmesiyle yine 4,80 seviyesi ve altında bir dönüş beklenebilir" dedi.

Stratejist, Merkez Bankası'nın bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını hatırlatarak, "Her ne kadar beklenti sabit olsa da aslında geç likidite faizinin artırılması piyasayı oldukça rahatlatabilir" dedi.

LONDRA'DA KONSENSÜS: TL'DE RİSKLER ARTTI

Döviz piyasası TL çaprazlarda denge arayışını sürdürürken startejistlerin genel olarak TL'deki risklere odaklandığı görülüyor.

BusinessHT'ye konuşan Londra merkezli Bluebay Asset Management'ın Stratejisti Timothy Ash de, "TL zor zamanlardan geçiyor. Hem jeopolitika hem iç politika hem de yerel makroekonomik dinamiklerden baskı var. Bana göre en büyük problem, ekonomi aşırı ısınmaya dair açık sinyaller veririrken hükümetin 2019 seçimleri öncesi daha fazla teşviklerden söz ediyor olması" dedi.

Ash'e göre ekonomi aşırı ısınma gösterirken politika sıkılaştırılmalı.

Ash, "Aksi halde büyük bir piyasa dalgalanması görülebilir ve seçim anketleri için yardımcı da olmaz" dedi.

Stratejist, TCMB'ye yönelik olarak da, "Merkez Bankası sıkı para politikasından söz ediyor ancak yüzde 11,2 ile hedefin iki katından fazla enflasyonla yüzde 12 fonlama maliyeti yeterince sıkı değil. Cari açığın yüzde 70'i de sıcak parayla finanse ediliyor" dedi.

STERLİN FAİZ BEKLENTİSİYLE YÜKSELDİ

Türk Lirası, ekim ayında euro karşısında yüzde 5,85, dolar karşısında ise yüzde 5,83 değer kaybetti. Sterlin karşısındaki kayıp yüzde 4,47 oldu.

Sterlinde faiz artırımının fiyatlanmaya başladığı eylül ayından bu yana sterlin/TL'nin yükselişi ise yüzde 12,27 oldu. Bu dönemde dolar kuru yüzde 9,79 ve euro kuru yüzde 9,06 yükseldi.

Söz konusu dönemde, Sterlin G10 ülke para birimleri arasında dolar karşısında yüzde 2,25 ile tek değer kazanan para birimi.

BOE 10 YIL SONRA BİR İLKE İMZA ATACAK

İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) Eylül toplantısında, "önümüzdeki aylarda faiz artabilir" ifadesi on yılı aşkın süredir ilk kez ifade edildi. Toplantı tutanaklarında, ekonominin öngörüldüğü gibi gelişmesi halinde"enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefe dönmesi için önümüzdeki aylarda parasal teşvik tedbirlerinin geri çekilmesinin uygun olacağı" belirtildi.

Daha sonra BoE Başkanı Mark Carney de, "Ekonominin hız limiti azalıyor. Ayağı, gaz pedalından çekmeli" dedi.

Son olarak İngiltere üçüncü çeyrek GSYH'si de yüzde 0,3 olan beklentinin üzerinde yüzde 0,4 artışa işaret ederek, BoE'nin ekonomiye dair şahin duruşunu teyit etti ve faiz artırımı beklentilerini yeniden güçlendirerek Sterlini yukarı yönde destekledi.

Ekonomistler, 2 Kasım'daki toplantıda BoE'nin 5 Temmuz 2007'den sonraki ilk artırımını yaparak yüzde 0,25 olan politika faizini yüzde 0,50'ye yükseltmesini bekliyor.

rekor