Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı'ndan Türk mallarına boykot çağrısı

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı'ndan Türk mallarına boykot çağrısı
Türkiye'nin konuya ilişkin sessizliği sürerken, al-Ajlan, 'Türkiye'ye dair, ithalat, yatırım, turizm, her şeye boykot uygulamak her Suudlu tüccar ya da tüketicinin sorumluluğudur' dedi.

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-Ajlan, Türk mallarına boykot çağrısında bulundu. İki ülke arasında ticaret yapanlar Ankara ile Riyad arasındaki gerilimin bölgesel iki güç arasındaki ticarete engel olduğunu söylüyorlar.

Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler son zamanlarda dış politika ve İslamcı gruplara yönelik tutum nedeniyle gerildi. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018 yılında Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğu'nda öldürülmesi gerilimi tırmandırmıştı.

Reuters’ta yer alan habere göre, Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-Ajlan, cumartesi günü Twitter’dan yaptığı açıklamada, "Türk Hükümeti'nin, hükümetimize, ülkemize ve vatandaşlarımıza yönelik süregelen saldırgan tutumu nedeniyle Türkiye’ye dair, ithalat, yatırım ya da turizm olsun her şeye boykot uygulamak her Suudlu tüccar ya da tüketicinin sorumluluğudur" dedi.

Bazı Suudi ve Türk tüccarlar bir yıldan uzun süredir Türkiye’den ithal ürünlere gayri resmi boykot uygulandığını ifade ediyorlardı.

Türk mallarını boykot kararı alan Suudi Arabistan, Türk müteahhitlere de boykot uyguluyor. Geçtiğimiz günlede konuyla ilgili bir açıklama yapan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Türk müteahhitlerin ülkede 2018’de yaklaşık 3 milyar dolarlık iş aldıklarını ancak rakamın 2020’nin ilk sekiz ayında 21 milyon dolara düştüğünü açıklamıştı.

SUUDİ ARABİSTAN EN ÇOK MÜTEAHHİTLİK İŞİ ALINAN ÜLKELERDENDİ

Türk müteahhitlik sektörünün dünyada ciddi bir ağırlığı bulunuyor. Türkiye, "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde, 44 firma ile yer alarak dünya liginde Çin’in ardından ikinci sırada bulunuyor.

TMB verilerine göre, 1972-2020 arasında Türk müteahhitleri, 126 ülkede 401,3 milyar ABD Doları tutarında 10 binden fazla proje üstlendi.

Suudi Arabistan, bu 50 yılda en çok proje üstlenilen 6'ncı ülke konumunda bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar