Tam kapanmada gelen alkol yasağı, turizmde iptalleri beraberinde getirdi

Turizmciler, 'Türkiye'de alkol tüketimi yasaklandı mı? Birçok müşteri bu konuyu sormaya başladı. İptaller gelmeye başladı. Mısır'da, Birleşik Arap Emirlikleri'nde bile bu yasak yok' dedi.

Tam kapanmada gelen alkol yasağı, turizmde iptalleri beraberinde getirdi

ARTI GERÇEK - Dünyada en fazla vaka sayısının olduğu ülke konumuna gelen Türkiye, pandemi sürecinde bu sayıyı düşürmek için 17 Mayıs’a kadar tam kapanma ilan etti. Geç alınan bu karar dünya basınında da yer buldu. Ancak haberin konusu üç haftalık kapanma şeklinde değil, alkol satışlarının tamamen yasaklanması oldu.

Türkiye’de de tartışma konusu olan alkol satışlarındaki yasağın ilk etkisi turizmden geldi. Türkiye’nin önde gelen turizm şirketlerinin gündeminde alkol yasağı var.

Dünya gazetesinden Kerim Ülker'in aktardığı habere göre, turizm sektöründeki gelişmeler şöyle:

"Akdeniz ve Ege’de beş yıldız otelleri de bulunan şirket sahibi, "Bizi pandemi değil, bu karar vuracak" diye başladı konuşmaya. Avrupa ve Eski Demir Perde Ülkeleri’nde çalışan acente ve tur operatörlerinin kendilerini aradığını dile getiren şirket sahibi, "Türkiye’de alkol tüketimi yasaklandı mı? Birçok müşteri bu konuyu sormaya başladı. İptaller gelmeye başladı. Mısır’da, Birleşik Arap Emirlikleri’nde bile bu yasak yok. Kaş yapalım derken göz çıkaracak bir karar alındı. Acilen bu yasak kalkmalı. Zaten zor durumdayız" diye devam etti sözüne.

17 GÜNÜN VERGİ KAYBI 1 MİLYAR LİRA

Türkiye’nin turizmde bu yılı da kaybedeceğini anlatan iş insanı, rakip ülkelerin bu konuda iyi çalışmalar yürüttüğünü dile getiriyor. İtalya, İspanya ve Yunanistan’da sert kapanmaların aylar önce yapıldığını ve hala da kısmi olarak süreci yürüttüklerini anlatan turizm şirketi sahibi, "Fransa, dört hafta bazı şehirler tam kapandı. İspanya 9 Mayıs’a kadar OHAL ilan etti. Portekiz, iki haftalık tam kapanma sürecini tamamladı. Hiçbirinde alkole veya hayat tarzına yönelik karar alınmadı. Biz ise alkol satışlarına yasak koyduk" diye sona erdirdi sözlerini.

Türkiye’nin en önemli turizm müşterisi Rusya, haziran ayına kadar Türkiye’ye uçuşları durdurdu. Hemen ardından Mısır ile uçuşlara tekrar başlama kararı aldı. Bir diğer ülke olan Ukrayna’da savaş beklentisinden dolayı bir belirsizlik var. Avrupa ülkeleri ise açıklanan vaka sayısını da inandırıcı bulmuyor. Ve uçuşlara şüphe ile bakıyor. Bir de buna Türkiye’de "alkol yasak" algısı oluşunca bu yılın geçen yılı aratacağı aşikar.

Sahte içki üretimini de tetikleyecek bu karar, vergiyi de etkileyecek. Zira geçen yıl alkolden alınan vergi 21 milyar liraydı. Yani 17 günlük yasağın vergideki faturası 1 milyar liraya denk geliyor.

Öte yandan Türkiye’de 150 bin civarında market ve büfe var. Onların zararlarını yazmıyorum bile.

AVRUPA’DA SOKAKTA YASAK, MARKETTE SERBEST

Türkiye’de marketlerde alkol satışının kapanma sürecinde yasaklanması yurtdışında büyük yankı uyandırdı. Türkiye’nin imajını da olumsuz yönde etkileyen bu kararın benzerleri yurtdışında uygulanıyor mu? Uygulanıyor. Ancak Türkiye’den oldukça farklı bir şekilde. Fransa’da açık havada alkol satışı yasak. Yasağın nedeni ise sosyal mesafenin ihlal edilme ihtimali. Marketlerde alkol serbestçe satılıyor. Almanya’da da açık havada satışın kuralları var. Marketlerde yine serbest. İngiltere’de bar ve restoranlarda alkol satışı belirli zamanlarda yasaklandı. Sosyal mesafe ihlali nedeniyle açık havada satış ve tüketimde kısıtlama var. Marketlerde serbest. İspanya’da da açık havada yasak, marketlerde serbest."

iptal turizm tüketim alkol alkol yasağı müşteri tam kapanma