Tarım Bakanlığı'ndan yumurtada kanserojen madde soruşturması

Tarım Bakanlığı'ndan yumurtada kanserojen madde soruşturması
Tayvan Gıda ve İlaç İdaresi, Türkiye'den alınan 127 ton yumurtanın kanserojen madde içermesi nedeniyle imha edildiğini açıklardı. Tarım Bakanlığı, inceleme başlatıldığını duyurdu.

Artı Gerçek - Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'den Tayvan'a ihraç edilen yumurtalarda insan sağlığına zararlı 'nitrofuran' maddesi tespit edildiği haberlerinin ardından, konuyu araştırmak üzere inceleme başlattı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu maddenin, Türkiye'de yumurta elde edilen tavuklar dahil, gıda elde edilmek amacıyla yetiştirilen hayvanlarda kullanımının yasak olduğu belirtilerek, "Kullanımına dair tespit olması durumunda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında işlem uygulanmaktadır" ifadesi kullanıldı.

'TAYVAN'DAN HENÜZ GERİ BİLDİRİM OLMADI'

Açıklamada, şöyle denildi:

"Medyaya yansıyan iddialara konu yumurtalarla ilgili Tayvan yetkili otoritesi tarafından bakanlığımıza herhangi bir bildirimde bulunulmamış olmakla birlikte, bakanlığımız tarafından inceleme başlatılmıştır. Yumurtaların üretiminde söz konusu maddenin kullanıldığının tespit edilmesi halinde ilgililer hakkında gerekli iş ve işlemlerin yürütülecektir."

YUM-BİR: 5 KONTEYNIR YUMURTADA SORUN ÇIKTI, YERİNDE İMHA EDİLDİ

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı (YUM-BİR) İbrahim Afyon ise Tayvan'a 4 ay içinde 217 konteynır yumurta gönderildiğini, bunların 212'sinin kabul gördüğünü belirtti.

Afyon, şu açıklamayı yaptı:

"Sadece 5 konteynır olan 1 parti üründe sorun olduğu ileri sürüldü. Söz konusu iddialar zaman, zemin ve kişiler dikkate alındığında çok manidardır. Uzak Doğu'ya ihracatımızdaki başarımız, acımasız pazar mücadelesine, iki kişinin ticari olarak uzlaşamaması sebebiyle gölgelenmiştir. Sakıncalı olduğu ileri sürülen sınırlı miktar 'parti mal' yerinde imha olmuş, ülkemize iadesi söz konusu olmamıştır. Sektörümüzde varsa çürük elmaların ortaya çıkarılması, söz konusu ürünlerin nasıl temin edildiği, ihmal mi yoksa kasıt mı olduğu gerekli işlemler sonrasında ortaya çıkarılacaktır."

YILLIK YUMURTA ÜRETİMİ 20 MİLYAR ADET

YUM-BİR olarak konunun takipçisi olacaklarını vurgulayan Afyon, "Sağlıklı geleceğinizi korku imparatorluğuna mağlup ettirmeyiniz" dedi.

Afyon, Türkiye'nin yılda 20 milyar adet yumurta üretimi yapan bir ülke olduğunu, 63 ülkeye ihracat yapma gücüne sahip bulunduğunu ve hali hazırda 39 ülkeye aktif satış yaptığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Tayvan Gıda ve İlaç İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'den Tayvan’a ihraç edilen toplam 127 ton yumurtanın mevzuat hükümlerine aykırı olarak kanserojen maddeler içerdiği tespit edildi. Yumurtaların kansere neden olan nitrofuranlar olarak bilinen antimikrobiyal maddeleri içerdiği belirtiliyor. Tayvan haber ajansları, yumurtaların imha edildiğini yazdı.

BAŞEVİRGEN: YASAK İLAÇ DOĞRUDAN TAVUKLARA VERİLMİŞ

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Tayvan Tarım Bakanı Chen Chi-chung, Türkiye’den alınan 127,62 ton yumurtada kanserojen etkili ve kullanımı kesinlikle yasak bir antibiyotik olan Nitrofuran (Frazulidone dahil) kalıntısına rastlandığını açıkladı. Bu gerçekten de çok ciddi bir durum. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir ki tespit edilen bu kalıntı, çevreden, yemden, sudan veya tavuktan kaynaklı değil. Doğrudan kullanımı kesinlikle yasak olan ilaç veya ilaç hammaddesinin tavuklara verilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.

Bakanlık tarafından konuyla ilgili tatmin edici bir açıklama yapılmadıkça kimsenin gönül rahatlığıyla yumurta tüketemeyeceğini söyleyen Bekir Başevirgen "İçimize bir kere şüphe düştü. Bu vahim hatanın halk sağlığı boyutunun yanı sıra yumurta ihracatına ve işini düzgün yapan kümes sahiplerine vereceği zarar da çok büyük olabilir" uyarısında bulundu. (AA/HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar