Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan 'şeker kotası' açıklaması
Bakanlık, sosyal medya hesabından NBŞ kotasının yüzde 5'e çıkarıldığı haberlerine ilişkin açıklama paylaşarak, 'NBŞ'de yüzde 2.5'lik kota uygulaması devam etmektedir' dedi.
ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) kotasının yüzde 100 artırılarak, yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarılması üzerine muhalefet, Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşme öncesi Bursa'da faaliyet gösteren ABD şirketine 'kıyak' geçildiğini ve ABD'ye bir 'hediye' verildiğini öne sürmüştü.
Gelişmeler üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Bazı basın-yayın organlarında 5 Haziran’da yayımlanan Şeker Kotalarının Düzenlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik gerekçe gösterilerek daha önce yüzde 2.5 olarak uygulanan nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotalarının yüzde 5’e yükseltildiğine dair gerçeği yansıtmayan haberlere yer verildiği görülmüş, iddialar üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.
Nişasta Bazlı Şeker kotalarının ne kadar olacağı 4634 sayılı Şeker Kanunu ile düzenlenmiştir. Ayrıca, Cumhurbaşkanı kararıyla NBŞ kotaları yüzde 50 artırılabilmekte ve azaltılabilmektedir. NBŞ kotaları, 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile ülke toplam kotasının yüzde 2.5’i olarak belirlenerek yüzde 50 azaltılmıştır. Ayrıca tahsis edilen kotaların en az yüzde 50’sinin glukoz olarak kullanılması hükme bağlanmıştır.
5 Haziran’da yayımlanan yönetmelik ile bu kotalara ilişkin yeni bir düzenleme getirilmemiştir. Netice itibarıyla basın yayın organlarında iddia edildiği gibi NBŞ kotasının yüzde 5’e çıkarılması söz konusu değildir. NBŞ kotalarındaki yüzde 2,5’lik kota uygulaması devam etmektedir."
ONLARCA PLAN YAPILMIŞTI
Birinci sınıf tarım arazilerine, Cargill tesislerinin kurulmaya başladığı 1990'lı yılların sonundan bu yana onlarca plan yapılmış, Bursa Barosu öncülüğünde sivil toplum örgütleri ve vatandaşların açtığı davalarda planların yürütmesi durdurulmuş, sonunda da iptal edilmişti.
Cargill'i içine düştüğü çıkmazdan kurtarmak için özel yasalar çıkarılmış olmasına karşın, planlama ilkeleri doğrultusunda tesisin bulunduğu alanın imarının en son Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan 1/25000 binlik İznik Gölü Nazım İmar Planı'na uyumlu hale getirilmesi için alt ölçekli plan yapılmıştı.
Orhangazi Belediyesi'nce en son üretilen uygulama planına 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı dayanak gösterildi ancak bu plan için de yürütmeyi durdurma kararı bulunduğundan, mahkeme iptali istenen imar planının hukuka aykırı olduğuna hükmetti ve yürütmesini durdurdu.
CARGİLL SÜRECİNİN TÜMÜ HUKUKA AYKIRI
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Bursa Barosu Başkanlığı, Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyeleri Av. Ali Arabacı, Av. Erol Çiçek, DOĞADER adına Avukat Cumhur Özcan, Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve Avukat Öznur Çiçek Bildik'in de aralarında bulunduğu davacılar, daha önce yaptıkları açıklamada, AİHM kararı uygulanmayan mahkeme kararlarından dolayı Cargill sürecinin tümünün hukuka aykırı olduğunu belirtmişlerdi.
Küresel ısınma ve su kaynaklarının hızla kirlendiği günümüzde Cargill gibi stratejik yeraltı sularını tüketen bir tesise izin verilemeyeceğini savunan davacılar, yer altı su kapasitesinin aşırı kullanımı nedeniyle gölün beslenemediğini, göl seviyesinin de günden güne düştüğünü ifade etmişlerdi.
Ayrıca, Cargill mısır işleme tesisinin tarım dışı amaçla kullanımına ilişkin iznin bakanlıkça verilmesi gerekirken Bursa Valiliği'nce verilerek yetki gaspı yapıldığına da dikkat çeken davacılar, tesisin tarımsal bütünlüğü bozduğunun yargı kararlarıyla da sabit olduğunun altı çizildi.
NİŞASTA BAZLI ŞEKERİN ZARARLARI NELERDİR?
Nişasta bazlı şekerin yoğun olarak tüketilmesi sonucu karaciğer yağlanması, pankreas kanseri, fibrozis, siroz, insülin hastalıkları, eklem iltihabı, hipertansiyon, koroner kalp hastalıkları ve türevi hastalıkların meydana gelebileceği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştı. En yaygın görülen zarari obezite ve diyabete yol açmasıdır.