Telekom için verilen önergeyi AKP reddetti
Türk Telekom’daki borç skandalın önlenmesi için dört ay önce CHP’liler Meclis araştırması istedi ancak önerge AKP oylarıyla reddedildi.
Stratejik önemdeki Türk Telekom'da yaşanan skandalın önlenmesi için TBMM'de dört ay önce Meclis araştırması açılması istendi ve "Telekom elimizden kayıyor" uyarısı yapıldı. Ancak önerge AKP oylarıyla reddedildi. Önergeye karşı çıkan AKP Manisa Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Uğur Aydemir, "Telekom değerinin yüzde 30 fazlasına, milletimizin çıkarları doğrultusunda özelleştirildi" dedi.
Türk Telekom'un Lübnanlı Hariri Ailesi'ne 21 yıllığına kiralanması ve ailenin Türk bankalarından çektiği 4.7 milyar dolarlık borcunu ödememesi ile yaşanan krizin yankıları sürüyor. CHP'li milletvekilleri Temmuz 2017 ile Mart 2018 arasında Telekom'un içinde bulunduğu durum ve çözüm yolları için 4 ayrı araştırma önergesi verdi. Bunlardan sadece Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ve 24 CHP'linin önergesi gündeme alındı.
ELİMİZDEN KAYIYOR
Akar, 7 Mart 2018 günü konu TBMM'de ele alınırken yaptığı konuşmada, "Telekom 2005'te değerinin çok altında, 6 milyar 550 milyon dolara özelleştirildi. Şirket yüzde 55 hissesini teminat gösterip, yüzde 5'lik peşin ödemeden avantaj sağlayabilmek için kredi aldı. Şimdi bankalar bu parayı geri alamıyor. Telekom devlete döndüğünde elinde bir şey kalmayacak" diyerek şunları söyledi:
"Oger 1 milyar 300 milyon dolarını peşin verdi, gerisini de beş eşit taksitte ödeyecekti. Bankalardan 4 milyar 750 milyon dolar kredi kullandı. Devlete ait gayrimenkulleri teminat gösteriyor ve de satıyor. Öz sermayesi 7 milyar 690 milyondan 4 milyar 555 milyona düştü. Toplam borcu şu anda 24 milyar 593 milyon lira. Telekom elimizden kayıyor arkadaşlar, bu vatanın milletin zararı. Tedbir alınmazsa Telekom'u kaybedeceğiz, yerli ve milli iseniz Telekom'u denetim altına alalım, problemi çözelim."
BANKALAR BORÇ İÇİN MUTABAKATA VARDI
Türkiye İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank, Türk Telekom'un ana hissedarı olan Ojer Telekomünikasyon AŞ'ye (OTAŞ) kredi sözleşmelerinde, sağlanmış borçların yeniden yapılandırılması için taraflarca bir mutabakata varıldığını duyurdu.
BANKALARIN OPERASYONUNDAN TÜRK TELEKOM'UN HABERİ YOK
BANKALARDAN TÜRK TELEKOM OPERASYONU
Her bankanın ayrı ayrı yaptığı açıklamada, "Türk Telekom'un ana hissedarı olan OTAŞ'a kredi sözleşmeleri tahtında sağlanmış borçların yeniden yapılandırılması için bankamızın da aralarında bulunduğu tüm kredi veren taraflarca bir mutabakata varılmıştır" denildi.
PAYLARI DEVRALINACAK
KAP'a yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Mutabık kalınan yapı uyarınca OTAŞ'ın sahibi olduğu, Türk Telekom'un ihraç edilmiş sermayesinin yüzde 55'ini oluşturan ve mevcut kredilerin teminatını oluşturmak amacıyla rehin verilen 1.925.000.000 adet A grubu payların kredi verenlerin doğrudan veya dolaylı ortak olacakları, Türkiye Cumhuriyeti'nde kurulmuş ya da kurulacak özel amaçlı bir şirket tarafından devralınması planlanmaktadır."
MİLLETİN ÇIKARINA ÖZELLEŞTİRİLMİŞ
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, önergeye karşı çıkıp AKP grubu ile birlikte ret oyu veren AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ise aynı gün TBMM'de yaptığı konuşmada, "Telekom, 9 milyar dolar değere sahipken yüzde 55'i, 6 milyar 550 milyon dolara 21 yıllığına kiraya verildi. Mevcut değerinin yüzde 30 fazlasına özelleştirildi, milletimizin çıkarları doğrultusunda özelleştirildi. Devletimize 77 milyar nakdi fayda sağlandı. Altyapı ve lisans ödemeleri kapsamında 29 milyar yatırım yapıldı. Biz 21 yıllığına kiraya verdiysek arsaları, gayrimenkulleri, kiralanan bir şeyi bankalara teminat koyma şansları yoktur. 2025'den sonra hepsi devlete kalacak" dedi.
EMO: TÜRK TELEKOM KURBAN EDİLMESİN
Öte yandan, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi, Türk Telekom’un yüzde 55’lik hissesini 2005’te aldıktan sonra bankalara olan borcunu ödemeyen Oger Telekom’un (OTAŞ), 2006-2015 arasında 5.7 milyar dolar kâr payı elde ettiğini hesapladı. Buna karşın yaklaşık şirketin 4.75 milyar dolarlık borç bırakarak sahneden çekildiğine dikkat çekti.
EMO Şube Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, Türk Telekom’un finans dünyasının tahsilat ve kâr arayışı kıskacından kurtarılması için zaman yitirilmeden adım atılmasını istedi.
"Yalnızca 1.31 milyar dolar peşinat ödeyerek Türk Telekom yönetimini 2005 yılından bu yana elinde tutan OTAŞ, 5.7 milyar dolar kâr payını alırken, yaklaşık 4.75 milyar dolarlık borç bırakarak sahneden çekilmek üzere" olduğunu hatırlatan Uğurlu, "Türk Telekom’un 2005 yılında 51 bin 737 olan personel sayısı, 2017 sonunda 33 bin 523’e düşmüştür. Alanda deneyimli mühendislerinde yer aldığı personelin önemli bir bölümü kurumdan uzaklaştırılırken, 18 bin 214 kişilik istihdam yok edilmiştir" diye konuştu.
Uğurlu, kurumun stratejik önemine de vurgu yaparak, "Bankaların alacaklarını bizzat Oger Grubu’ndan tahsil etmesi sağlanmalı. İflas eden özelleştirme sürecinden vazgeçilerek, Türk Telekom’un yönetimi acilen kamu yararı gözeten, siyasi ve ticari baskılardan uzak özerk bir yapıya devredilmelidir" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)