Ticaret Bakanı'ndan İsrail açıklaması: Ticareti devlet değil özel şirketler yapıyor

Ticaret Bakanı'ndan İsrail açıklaması: Ticareti devlet değil özel şirketler yapıyor
Ticaret Bakanı Bolat, Meclis'te son günlerde tartışılan Türkiye'nin İsrail'le ticareti hakkında konuştu. Bolat, "Ülkemizde mevcut ticareti devlet şirketleri değil, özel şirketler yapmaktadır" dedi. Bolat, 7 Ekim'den bu yana yüzde 48 azalma olduğunu ekledi

Artı Gerçek - AKP iktidarından İsrail'e yönelik sert açıklamalar gelse de, Türkiye bu ülkeye dünya genelinde en çok ihracat yapan ülkeler arasında yer alıyor. Starbucks ve Burger King müşterileri hedef olurken, AKP'li iş insanları dahil Türkiye, İsrail'le ticaretini tüm hızıyla devam ettiriyor.

İsrail'in Gazze saldırılarının ardından Türkiye'nin İsrail'le ticareti sıkça gündeme geldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TBMM Genel Kurulu'nda konuya dair açıklama yaptı. Bolat, "Ülkemiz ile İsrail arasındaki ticaret İsrail'in Gazze saldırısından sonra 7 Ekim'den bu yana tam yüzde 48 azalmıştır" dedi.

Filistin'e gönderilen malzemelerin ayrı bir gümrük ve liman olmadığı için İsrail'e gitmek zorunda olduğu belirten Bolat, şu ifadeleri kullandı:

'MEVCUT TİCARET ÖZEL ŞİRKETLER ÜZERİNDEN'

"Ülkemiz ile İsrail arasındaki ticaret İsrail'in Gazze saldırısından sonra 7 Ekim'den bu yana tam yüzde 48 azalmıştır. Ülkemizde mevcut ticareti devlet şirketleri değil, özel şirketler ve bunların birçoğu uluslararası firmalar yapmaktadır. Türkiye olarak ihracatımızın yüzde 31'i de Türkiye'ye doğrudan yatırım yapmış uluslararası firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir.

'HERHANGİ BİR AMBARGO KARARI YOK'

İsrail'e yönelik transit ticareti konu ürünlerde ülkemiz limanlarına uğrayan gemilerin sonraki destinasyonları uluslararası düzeyde ve ülkeler düzeyinde alınmış herhangi bir ambargo kararı bulunmamaktadır. Biz Türkiye olarak Birleşmiş Milletler kapsamındaki yaptırımların tanıyoruz ve uyguluyoruz.

'FİLİSTİN'İN KENDİ LİMANI OLMADIĞI İÇİN'

İsrail'in haritadaki yerine bakalım. İsrail'in nüfusu 9 milyon 800 bin. 7 milyon 180 bini Yahudi asıllı. Filistin asıllılar 2 milyon 65 bin. Batı Şeria'da 3 milyon 250 bin Filistinli var. Gazze Şeridi'nde yaklaşık 2 milyon 375 bin Filistinli yaşar. Şunu demek istiyorum; İsrail'in abluka altında tuttuğu bölgedeki nüfusta Filistinliler daha kalabalık 8 milyon, İsrailliler 7 milyon 200 bin. İşte ülkemizden Filistin'e gönderilen mallarda Filistin 'in kedine ait gümrüğü, limanı olmadığı için İsrail gümrükleri üzerinden Filistin'e girebilmektedirler. Varış yeri İsrail olarak yazılmak zorunda kalmakta."

BAKANLIK BÜTÇESİ MECLİS'TEM GEÇTİ

Ticaret ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarının 2024 yılı bütçeleri, Meclis'te yapılan görüşmelerin ardından TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

METİN CİHAN GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Metin Cihan, son günlerde İsrail'in Gazze saldırıları devam ederken Türkiye ile İsrail arasında devam eden ticarete yönelik araştırmalarını sosyal medya hesabından paylaşıyordu.

Daha önce AKP, BBP ve HÜDA-PAR bağlantılı gemileri ortaya çıkaran Cihan, 28 Kasım'da bazı belgeler paylaşmış ve "Erdoğan’ın 17 Ekim’de hastane bombaladığı için İsrail’i kınarken oğlu Burak Erdoğan’ın şirketine ait geminin İsrail limanında yükleme yaptığını" belirtmişti.

Metin Cihan'a bu paylaşımlarından dolayı Erdoğan ve ailesi tarafından "hakaret" ve "iftira" suçlamalarıyla dava açılması talep edilmişti. Ardından eski Başbakan Binali Yıldırım ile oğlu Erkam Yıldırım da gazeteci Metin Cihan'ın, Türkiye'den İsrail'e sevkiyatın devam etmesine ilişkin paylaşımlarına karşı yargıya başvurmuş ve isimlerinin paylaşımlardan kaldırılmasını istemişti.

DAVUTOĞLU DA AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da aralık ayında yaptığı açıklamada, "7 Ekim'den bu yana İsrail'e Türkiye’den 350 gemi gitti. Türk bayrağı taşıyan gemiler, Hayfa'ya İsrail'e lojistik sağlıyor" ifadelerini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar