TL mevduatta, döviz ve altın alımında vergiler indirildi

Vadelerine göre TL mevduata ödenecek vergiler indirilirken, döviz ve altın alım işlemlerinden alınan BSMV tekrar binde 2'ye indirildi. Kararın ardından dövizde bir miktar gerileme görüldü.

TL mevduatta, döviz ve altın alımında vergiler indirildi

Vadelerine göre TL mevduata ödenecek vergiler indirilirken, döviz ve altın alım işlemlerinden alınan ve geçtiğimiz mayıs ayında yüzde 1'e yükseltilen banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) yeniden binde 2'ye indirildi.

Yurttaşların dövize ilgisini azaltmak amacıyla döviz ve altın alımlarında geçen mayıs ayında uygulanmaya başlanan yüzde 1'lik BSMV oranı yeniden eski düzeyi olan binde 2'ye düşürüldü. Bu adıma ek olarak TL mevduatlardan alınan stopajların indirilmesiyle de vatandaşların dövizden TL'ye geçmeye teşvik edilmesi hedefleniyor.

Dün oldukça hareketli bir gün geçiren döviz piyasaları bugüne de hızlı başladı. Sabah saatlerinde 7,83 seviyelerinde seyreden dolar/TL, piyasalarda normalleşme adımlarına bir yenisinin daha eklenmesi sonrası düşüşe geçti.

Dolar/TL, 7,83 düzeyinden 7,74'e euro/TL ise 9,20'den 9,10'a kadar geriledi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, banka ve sigorta muameleleri vergisi nispetlerinin tespitine ilişkin 28/8/1998 tarihli ve 98/11591 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Kararın 1'inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan "%1 (yüzde 1)" ibaresi "binde iki" şeklinde değiştirildi.

Türk Lirası mevduatlarının faiz getirisinden yapılan vergi kesintisi düşürüldü, 1 yıldan uzun vadeli mevduat hesaplarında oran sıfırlandı.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Türk lirasının değerini korumak, birikimlerin Türk lirası cinsinden açılmış mevduat ve katılım hesaplarında tutulmasını sağlamak ve yastık altı birikimlerin bu hesaplarda değerlendirilmesini teşvik etmek amacıyla 31 Aralık 2020 tarihine kadar TL cinsindeki mevduat ve katılım hesaplarından elde edilen gelirlerde tevkifat oranları azaltıldı.

TL MEVDUATLARI: Türk Lirası mevduatlara ödenen faizlerden, vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile altı aya kadar (altı ay dahil) vadeli hesaplar için yüzde 15'lik kesinti yüzde 5'e, bir yıla kadar (bir yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12'lik kesinti yüzde 3'e düşürüldü. bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 olan kesinti oranı ise sıfırlandı.

KAR PAYLARI: Katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kar paylarından ise bu oranlar vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile altı aya kadar (altı ay dahil) vadeli hesaplar için yüzde 5, bir yıla kadar (bir yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 3 olarak uygulanacak. Bir yıldan uzun vadeli hesaplarda sıfırlanacak.

Döviz tevdiat hesaplarından elde edilen gelirler ile enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yapılan stopaj oranlarında ise değişiklik yapılmadı.

Karar, yayımı tarihinden itibaren üç ay süreyle sınırlı olarak vadesiz ve özel cari hesaplara ve söz konusu tarihten itibaren üç ay içinde açılan veya vadesi yenilenen vadeli hesaplara ödenecek faizler ve kar paylarına uygulanacak.

Analistler, TL mevduat faizlerinden alınan stopaj oranlarının düşürülmesiyle, TL mevduat yatırımlarının özellikle döviz mevduata göre çok daha avantajlı bir duruma geleceğini, bu süreçte tasarrufların belli bir tutarının döviz mevduat hesaplarından TL mevduatlara geçiş yapmasının bekleneceğini belirtti.

altın döviz Türk Lirası mevduat vergiler vade