'TTK'yı göz göre göre zarara sürüklediler'
TTK'nın özelleştirilmek istenmesine tepki gösteren GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ‘Bizi dün silah zoruyla ocaklara sokanlar bugün silah zoruyla çıkaramaz’ dedi.
HABER MERKEZİ - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen torba yasa tasarısının 'TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir' şeklindeki 58'inci maddesine tepkiler sürüyor.
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ve Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesi'ne bağlı maden ocağı önünde işçilerle bir araya geldi. İşçilere seslenen Demirci, TTK’da 2002 yılında 15 bin 119 işçi çalıştığını bugün ise işçi sayısının 7 bin 625’e gerilediğini söyledi. Demirci, azalan işçi sayısıyla üretimin 1 milyon tonun altına düştüğünü bunun faturasının da maden işçisine çıkarılmak istendiğini belirtti. Demirci, "TTK'yı göz göre göre zarara sürüklediler. Taşkömürü ithalatı için yılda yaklaşık 4-5 milyar dolar ödüyoruz. TTK'yı küçültenler bize, TKİ'yi ve Soma modelini örnek gösteriyorlardı. Biz bunu kabul etmedik ve işçi alınması için mücadelemizi sürdürdük. Şimdi ekonomik kriz beklentisiyle torba yasa çıkartarak çeşitli vergilerle faturayı bizlere kesmek istiyorlar" dedi.
'BİZİ SİLAH ZORUYLA OCAKLARDAN ÇIKARAMAZLAR'
GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ise "Bir zamanlar silah zoruyla ocaklara sokulmamızın sorumlusu biz değiliz. Bizi dün silah zoruyla ocaklara sokanlar bugün bizi silah zoruyla ocaklardan çıkaramaz. Her gün çoğalarak mücadelemizi artıracağız. Şayet sürecin sonunda bu kanun tasarısını geriye çektiremezsek kendimizi ocaklara kilitleyeceğiz. (DHA)