TÜİK'in sepeti 'hafifletme ayarı' da enflasyona yaramadı

Enflasyon TÜİK’in yaptığı güncellemeye rağmen çift hanedeki seyrini koruyor. TÜİK enflasyon sepetinde gıda ve ulaştırmanın ağırlığını geçen ay düşürmüştü.

TÜİK'in sepeti 'hafifletme ayarı' da enflasyona yaramadı

ARTI GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) geçen ay enflasyon sepetinde yaptığı gıda ve ulaştırmanın ağırlığını düşürmesi de enflasyonu aşağı çekmek için yeterli olmadı.

Dün TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı enflasyon verilerine göre, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 12,37'ye yükseldi. Şubatta enflasyonda yıllık artış gıda fiyatlarında yaşanan artışın öncülüğünde yüzde 0,35 artış gösterdi.

Ocak ayında yıllık TÜFE yüzde 12,15 olarak açıklanmıştı. TÜİK verilerine göre Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) şubatta aylık yüzde 0,48, yıllık bazda ise yüzde 9,26 artış gösterdi.

Mevsim sonu olması sebebiyle özellikle indirimlerin başlamasına rağmen şubat ayında giyim ve ayakkabı grubunda yıllık enflasyon yüzde 5,98 seviyesine geriledi.

Şubat ayında yıllık bazda en büyük fiyat artışı yüzde 40,15 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda yaşandı. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık artış yüzde 10,58 olurken, ulaştırmada ise bu oran yüzde 11,73'ü buldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesinde şubat ayında tüketici fiyatlarında yaşanan yükselişin büyük ölçüde gıda fiyatlarından kaynaklandığını belirterek, "Hem işlenmemiş hem de işlenmiş gıda gruplarında yıllık enflasyon yukarı yönlü bir seyir izlemiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını dolayısıyla ham petrol fiyatlarının 50 dolar seviyelerine gerilemesinin önümüzdeki aylarda fiyat artışının hızının kesilmesinde etkili olabileceği dile getiriliyor.

GIDA FİYATLARININ ENFLASYONA ETKİSİ SÜRÜYOR

TÜİK verilerinin ayrıntılarına bakıldığında şubat ayında aylık bazda fiyat artışının en yüksek olduğu gruplar yüzde 2,33 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 2,03 ile sağlık ve yüzde 0,86 ile eğitim oldu.

Buna karşılık aylık en yüksek azalış mevsim indirimlerinin etkisi ile yüzde 4,83 ile giyim ve ayakkabı grubunda gözlendi. Azalış gösteren diğer gruplar ise, yüzde 1,34 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 0,38 ile ulaştırma, yüzde 0,22 ile haberleşme oldu.

TÜİK ENFLASYON SEPETİNİ GEÇEN AY HAFİFLETMİŞTİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her yıl olduğu gibi bu yıl da enflasyon sepetini güncelledi. Güncellemede dikkati çeken ise gıda, ulaştırma, konut, ev eşyası, giyim ve ayakkabı gibi hem tüketim çok olduğu hem de fiyat değişimlerinin vatandaşı direkt etkilediği grupların ağırlıklarının düşürülmesi oldu.

Şubat ayında enflasyon sepetini güncelleyen TÜİK, enflasyonun belirlenmesinde önemli etkiye sahip olan gıda, ulaşım ve konutun ağırlığını azaltmıştı. TÜİK, enflasyon oranı hesaplanırken gıdanın ağırlığını yüzde 23,29'dan yüzde 22,77'ye indirdi.

Yine otomobil, benzin, motorin, köprü, otoyol ücretleri gibi kalemleri barındıran ulaştırma grubunun da ağırlığı 1,16 puan birden indirildi. Ulaştırmanın yüzde 16,78 olan ağırlığı yüzde 15,62’ye çekildi.

Elektrik, su, doğalgaz ve kira gibi en temel barınma ihtiyaçlarının bulunduğu konut grubunun ağırlığı ise 0,82 puan düşürüldü. Böylece konut grubu artık enflasyonu yüzde 15,16 değil yüzde 14,34 etkileyecek. Giyim ve ayakkabı grubu 0,28, ev eşyası grubu ise 0,56 puan daha az etkili olacak.

tüik Enflasyon gıda ulaştırma çift hane sepet