Türk-İş Başkanı Atalay: 25 yıldır böyle dönem görmedim

Türk-İş Başkanı Atalay: 25 yıldır böyle dönem görmedim
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay "25 yıldır enflasyonun bu kadar ezdiği bir dönem görmemiştim" dedi. Daha önce ara zamma karşı çıkan Atalay, asgari ücret için düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetimi yaptıkları açıklamalarla, temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmayacağını zaman zaman deklere ediyor. Ancak her geçen gün daha da derinleşen ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle çalışanlar temel ihtiyaç maddelerini dahi karşılamakta zorlanıyor.

Geçen aylarda yaptığı açıklamayla, asgari ücrete temmuzda ara zamma karşı olduğunu, enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Sözcü'ye yaptığı açıklamada benzer laflar etse de bu kez asgari ücrete düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

'ASGARİ ÜCRETTE İYİLEŞTİRME YAPILMALI'

Asgari ücrette iyileştirme yapılması gerektiğini vurgulayan Atalay, şu açıklamayı yaptı:

"Son yılların en zor, en sıkıntılı dönemini geçiriyoruz. Ben, 25 yıldır enflasyonun bu kadar ezdiği bir dönem görmemiştim, yaşamamıştım. Enflasyonun durdurulması ve asgari ücrette de iyileştirme yapılması zorunda.

Enflasyon durdurulmazsa, yapılacak bir iyileştirmenin hükmü bir ay bile sürmez. ücretliler, emekliler büyük sıkıntı içinde. Daha önce sabit gelirlilere nefes aldıracak düzenlemeler yapılıyordu. Bu düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.

Asgari ücreti belirlerken şartımız 18 bin TL olması ve yılda iki kez belirlenmesiydi. Bu toplantıda dört asgari ücretli kardeşimiz vardı. Biz onların sözcülüğünü yaptık, 18 bin TL’nin altında asgari ücret belirlendiği, yılda iki kez belirlenme önerisi de dikkate alınmadığı için karara muhalefet şerhi koymuştuk. Sendika olan yerde asgari ücret olmaz.

Asgari ücretli kardeşlerimiz kasapta, manavda, terzide yani özel sektörde çalışıyor. Sendikalı olmadığı için grev de yapamıyor, hakkını arayamıyor. Biz, kanunun verdiği yetkiye dayanarak komisyonda onarı temsil ediyoruz.

'SABİT GELİRLİLERİN EN SIKINTILI OLDUĞU DÖNEMİ YAŞIYORUZ'

Asgari ücretin yılda iki kez belirlenmesi kanunda yok. Ama içinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle konuyu sürekli gündemde tutuyoruz. Mutlaka bir düzenleme yapılmalı. Son 25 yılda böyle bir sıkıntı görmedim. Sabit gelirlerinin en sıkıntılı olduğu dönemi yaşıyoruz. İşçi, işçi emeklisi, asgari ücretlinin durumu düzeltilmeli.

'ÇALIŞANLARIN YILDA 1,5 MAAŞI VERGİYE GİDİYOR'

Bugün, çalışanların ana problemi vergiyle ilgili. Biz yıl başından bu yana vergi konusunu gündeme getiriyor, el ilanlarıyla, afişlerimizle, pankartlarımızla az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması için mücadele veriyoruz. Kişi 12 ay çalışıyor, bunun 1,5 aylık geliri vergiye gidiyor, 10,5 ay maaş alınmış oluyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi ile ilgili düzenlemeler yapacak. İşçiler lehine düzenlemeye ihtiyaç var. Bu konuda Türk-İş, Hak İş ve DİSK konfederasyonları olarak vergi adaletinin sağlanması konusunda ortak mücadele vereceğiz. Taleplerimiz ortak. Vergi teklifi meclise geldiğinde parti genel başkanlarıyla görüşeceğiz, il ve ilçelerde sendika şubelerimizde, işçinin olduğu her yerde kapsamlı toplandılar yapacağız. Tek isteğimiz adil bir vergi sistemi."

Öne Çıkanlar