Türkiye, dünyada enflasyonun en yüksek olduğu 10 ekonomi arasında

Türkiye, dünyada enflasyonun en yüksek olduğu 10 ekonomi arasında
Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 36,08'e yükselerek 19 yılın rekorunu kırdı. Türkiye, bu oranla birlikte dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ilk 10 ülke arasına adını yazdırdı.

ARTI GERÇEK - Türkiye’de 2021’in son enflasyon oranları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye’de, aralık ayında yıllık enflasyon yüzde 36,08 olarak gerçekleşti. Türkiye, dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ilk 10 ülke arasında yer alıyor. 

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Türkiye’de enflasyon kasım ayına göre 13,58 yüzde puanı artarak yüzde 36,08’e yükseldi. Türkiye’de ekonomik krizin etkileri sürerken, enflasyon oranlarında da dünya liginin ilk 10 sırasına adım attı.

Ülkelerin enflasyon ve faiz oranlarını karşılaştıran TradingEconomics'e göre, Türkiye dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ilk 10 ülke arasında bulunuyor. 

Uzun yıllardır ekonomik krizlerle ve yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele eden Venezuela, dünyada enflasyon oranlarının en yüksek olduğu ülke konumunda. Güney Amerika ülkesinde kasım ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 1198 oranında gerçekleşti. Venezuela’da enflasyon oranı bir önceki aya göre yüzde 31 oranında düştü. Ekim ayında TÜFE yüzde bin 575 olarak gerçekleşmişti. Bu alanda Venezuela’nın ardından yüzde 340 ile Sudan, yüzde 201 ile Lübnan geliyor.

Listenin dördüncü sırasında uzun yıllardır iç savaş ile mücadele eden Suriye yer alıyor. Suriye’de enflasyon oranı yüzde 139 oranında gerçekleşti. Venezuela'yı yüzde yüzde 340 ile Sudan, yüzde 201 ile Lübnan, yüzde 139 ile Suriye, yüzde 69 ile Surinam, yüzde 60 ile Zimbabve, yüzde 51 ile Arjantin ve yüzde 36 ile Türkiye izliyor.

Türkiye, aralık ayı enflasyon oranının açıklanması ile birlikte dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ilk 10 ülke arasında girdi. Türkiye’de 2021’nin son enflasyonu yüzde 36,08 olarak açıklanırken, bu oranla birlikte Angola ve İran’ı geride bıraktı.

JAPONYA’DA DEFLASYON DEVRİ BİTTİ: ENFLASYONUN EN DÜŞÜK OLDUĞU ÜLKE RUANDA

Trading Economics’in verileri baz alındığında, dünyada enflasyon oranlarının en düşük olduğu ülke Ruanda oldu. Afrika ülkesinde deflasyon yaşanırken (eksi enflasyon) oranlar Kasım ayında daha da düştü. Ekim ayında yüzde -3.3 olan enflasyon kasım ayında yüzde -3.4’e geriledi. Bu alanda Ruanda’nın ardından bir diğer Afrika ülkesi Çad geliyor. Çad’da enflasyon yüzde -0.9 olarak gerçekleşti.

Uzun yıllardır deflasyonla mücadele eden Japonya, kasım ayında artı enflasyona ulaştı. Asya ülkesinde kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 0.6 olarak gerçekleşti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar