Türkiye gıda enflasyonunda da negatif ayrışıyor
Küresel düzeyde gıda fiyatları mart ayında yıllık olarak yüzde 0,7 artarken, Türkiye'de bu oran aynı dönemde yüzde 10,37 olarak gerçekleşti.
![Türkiye gıda enflasyonunda da negatif ayrışıyor](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/36993.jpg)
EKONOMİ - Türkiye'de gıda enflasyonunun, küresel ortalamalara kıyasla negatif ayrışması sürüyor. Küresel gıda fiyatları mart ayında yıllık bazda yüzde 0,7 artarken, aynı dönemde Türkiye'de bu oran yüzde 10,37 oldu.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nden (FAO) yapılan açıklamaya göre, uluslararası pazarlarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şekerden oluşan beş ana gıda maddesinin fiyatlarının ve ticaretinin takibiyle ölçülen Gıda Fiyat Endeksi, martta bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarak 172,8 puan olarak gerçekleşti. Endeks, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 0,7 artış gösterdi.
Küresel gıda fiyatlarının yükselmesinde iri taneli tahıl ve süt fiyatlarındaki güçlü artış etkili oldu. Mısır, buğday ve süt ürünlerinde gerçekleşen artış, şeker ve bitkisel yağ fiyatlarındaki düşüşle dengelendi.
Buğday, pirinç ve mısır gibi iri taneli ürünleri içeren Tahıl Fiyat Endeksi, martta bir önceki aya göre yüzde 2,7 arttı. Söz konusu artışta ABD ve Avrupa'daki olumsuz hava şartları etkili oldu.
Güçlü küresel talebin etkisiyle tereyağı, peynir ve tam yağlı süt tozu fiyatlarının artmasıyla Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, martta yüzde 3,3 yükseldi.
Şeker Fiyat Endeksi aynı dönemde yüzde 3,4 azalırken, Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi çok az bir düşüş kaydederek 156,8 puan seviyesinde gerçekleşti. Et Fiyat Endeksi ise bu dönemde değişim göstermedi.
GIDA ENFLASYONUNDA ARTIŞ
Türkiye'de gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu Mart ayında 0,10 puan artarak yüzde 10,37 oldu. Bu dönemde yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada bir miktar gerilerken, işlenmiş gıda grubunda yükseldi.
Yıllık enflasyonu yüzde 6,31’e gerileyen işlenmemiş gıda grubunda taze meyve-sebze fiyatları ılımlı seyrederken, diğer işlenmemiş gıda grubunda kırmızı et kaynaklı yüksek bir fiyat artışı gözlendi.
Kırmızı et fiyatlarında mart ayındaki yükselişle (yüzde 5,12) birlikte ilk üç aydaki birikimli artış yüzde 8,05 oldu. Süt fiyatlarındaki artışın devam etmesiyle bu üründe yıllık enflasyon yüzde 30’a yaklaştı. Öte yandan, işlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonu yüzde 14,42’ye ulaştı.
Peynir ve diğer süt ürünleri ile ocak ayında ÖTV düzenlemesine gidilen alkolsüz içecekler grubunda yüksek fiyat artışları (sırasıyla yüzde 2,51 ve yüzde 1,46) sürdü.
Bu gelişmeler sonucunda, taze meyve-sebze dışı gıda yıllık enflasyonu yüzde 12,96’ya ulaştı.