CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, Türkiye'de gıda enflasyonunun dünya ortalamasından 7 kat fazla olduğunu söyledi. Sarıbal, "Gıda enflasyonuyla mücadele için çiftçilere hak ettikleri desteğin verilmesi ve girdi maliyetlerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanması gerekiyor" dedi.
Burdur’da üreticiler ve çiftçiler, traktörlerle protestoda bulundu. "Çiftçi, üretici her geçen gün toprağa küsmekte" diyen çiftçiler, yetkililere çağrıda bulundu.
Domates üreticisi Ahmet Çankaya, maliyetlerin altından kalkamayınca tarlasını halka açtı. Mahalle muhtarı ve diğer çiftçiler, bu durumun sadece domatesle sınırlı kalmadığını, tarımsal krizin derinleştiğini vurguladı.
Ulusal Süt Konseyi Yönetimi Kurulu, bugün yaptığı toplantıda çiğ inek sütü litre satış fiyatının 14,65 TL olarak uygulanmasına devam edilmesine karar verdi. Fiyat güncellemelerinin üç aylık periyotlarla yapılacağı açıklandı.
Depremin vurduğu Malatya'da kayısı üreticileri zorda. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, "Enflasyon yüzde 70’i geçtiği, maliyetler yüzde 100 arttığı halde kayısı fiyatı 200 TL’den 100 TL'ye düştü. Yetkililerin müdahale etmesini bekliyoruz" dedi.
İstanbul Planlama Ajansı'nın hazırladığı raporda, son 6 ayda gıda enflasyonunun tarihi zirvesine ulaştığı, akşam pazarlarında çürümeye yüz tutmuş ürünlere talebin epey arttığı bildirildi.
Türk-İş'in çalışmasına göre mart ayında gıda fiyatları yüzde 76,4 artış gösterdi. Açlık sınırı 4 bin 928 TL olurken, yoksulluk sınırı ise 16 bin 52 TL olarak gerçekleşti.
Türkiye'nin vazgeçilmez lezzetlerinden menemen, tavuklu güveç ve İzmir köftenin maliyeti incelenerek enflasyonun evde yemek yapmaya ne kadar yansıdığı hesaplandı.
Türk-İş, Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun mayısta bir önceki aya göre yüzde 2.28 arttığını, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 2.830 TL'ye yükseldiğini açıkladı.
CHP'li Ağbaba: Bu yıl da TÜİK’in çarpıtmaları sayesinde memur ve emekliler açlık sınırının altında bir zam artışına muhtaç edildi. TÜİK, memurun ve emeklinin maaş zammına adeta el koydu.
Türk-İş'in araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin gıda için harcaması gereken asgari tutar yüzde 1,39 arttı. Böylece açlık sınırı olarak kabul edilen bu tutar 2 bin 516 liraya çıktı.
Dün TÜİK tarafından açıklanan son enflasyon verilerine göre, şubat ayında fiyatı en çok artan 20 üründen 15’i tarım ve gıda ürünü olması dikkat çekiyor.
TÜİK gıda enflasyonunu yüzde 17,22 olarak açıklayınca 'TÜİK rakamları Meclis lokantasından mı alıyor' tepkileri geldi. Oysa TÜİK rakamları lokantanın bile 15 puan gerisinde...
ASO Başkanı Özdebir, 'Enflasyonda kalıcı düşüş için gıda enflasyonuna odaklanılması, milli bir tarım politikası ile yapısal reformların uygulamaya konulması gerekiyor' dedi.
CHP'li Erdoğdu, 'Tek adam rejiminin hayata geçirildiği Haziran 2018’den beri hayat pahalılığı gıdaya yaklaşık bir buçuk kat daha fazla yansıdı' dedi.
Nisan enflasyonu yüzde 1.69, yıllık enflasyon yüzde 19.50 olurken, gıda fiyatları yüzde 31.86 ile endeks tarihinin en hızlı artışını gösterdi. Zam şampiyonu limon oldu.
Birleşik Kamu-İş'in raporuna göre nisanda gıda fiyatlarında patlama yaşandı. Gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 6,22 artarken yıllık artış ise yüzde 58,99 oldu.
Merkez Bankası'nın mart ayı fiyat gelişmeleri raporunda gıda enflasyonunun taze meyve sebze fiyatlarındaki belirgin artışa bağlı olarak yükseldiği belirtildi.
Kilosu 18 TL’ye çıkan biberi almak için tanzime giden yurttaş, ihtiyacını karşılayamıyor. Tanzimde kuru soğanda kıtlık olduğu belirtildi.
Seçim yaklaştıkça sertleşen siyasetin dili 'Söz Bizim' programında ele alınıyor. 'Ekonomi Politik' programı, gıda enflasyonunu mercek altına alıyor.
Hükümetin gıda enflasyonuna çözüm bulmak adına görece düşük fiyata satışa sunduğu soğan, patates ve baklagilin stoklarda tutulan ithal ürünler olduğu ortaya çıktı.
Ekonomik kriz nedeniyle gıda harcamaları azalırken, halk beslenmesinden gittikçe daha da kısıyor.
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, enflasyondaki artışın yüksek belirsizlik ortamından kaynaklandığını belirtti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO gıda fiyatları endeksi mayısta yıllık yüzde 1,9 artarken, Türkiye'nin gıda enflasyonu yüzde 11 artış kaydetti.
Küresel düzeyde gıda fiyatları mart ayında yıllık olarak yüzde 0,7 artarken, Türkiye'de bu oran aynı dönemde yüzde 10,37 olarak gerçekleşti.
Merkez Bankası'nın son Para Politikası Kurulu toplantısında enflasyon başlığı altında gıda enflasyonuna yapılan vurgu dikkat çekti.
Şubat ayı enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesini değerlendiren uzmanlar, enflasyonda belirgin iyileşmenin uzun sürebileceğine dikkat çekiyor.
Başbakan Yardımcısı Şimşek, gıda enflasyonunu düşürecek ve piyasanın dengelenmesini sağlayacak ürün ihtisas borsasının faaliyete geçeceğini belirtti.
Aralık enflasyonunda gerileme kaydedilirken, gıda enflasyonu yüzde 13,79 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon tarafında ise bozulma devam etti.
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek, "80 milyonu ilgilendiren gıda enflasyonunu düşürmek için aldığımız kararlar, ekim ayı gibi hayata geçmiş olacak" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.