Yeniçağ yazarı Korkmaz, 'TCMB hileli yol seçti ve daha düşük görerek çekirdek enflasyonu kullandı. Bu durumda da TCMB gösterge faizinde reel faiz oranı yüzde eksi 3,33’tür' dedi.
Dün geceki operasyonun etkileri piyasalarda sürerken, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun geçen hafta hakkında çıkan haberleri kendisi açısından tersine çevirdiği iddiaları konuşuluyor...
TCMB Başkanı Kavcıoğlu, yatırımcılar toplantısında, 'Çekirdek enflasyon göstergelerinin yakın dönem eğiliminde yavaşlama var. Manşet enflasyonu ikinci plana atacağımızı söylemedik' dedi.
Tüketici enflasyonunda enerji maliyetlerinin etkilerine dikkat çeken TCMB, faiz indirim gerekçesi olarak öne sürdüğü çekirdek enflasyonda eylülde yüksek seviyelerin korunduğunu belirtti.
TCMB'nin çekirdek enflasyon çıkışından beri TL'nin dolar karşısında yüzde 6 değer kaybettiğini belirten Öztrak, 'Son 19 günde Türkiye’nin dış borç yükü 236 milyar TL ağırlaştı' dedi.
Cumhuriyet yazarı Sağlam, 'Enflasyonun üstünde reel faiz belirlemeye devam edeceğiz' diyen TCMB, enflasyon politika faizini geçince çark etti, çekirdek enflasyona bakacağını söyledi' dedi.
Haftaya 8,30'un altında başlayan dolar/TL, Merkez Bankası'nın söylem değişikliğine giderek faiz indirimi sinyali vermesiyle dün sert yükselerek 8,48'i görmüştü. Kur bu sabah 8,50'yi aştı.
TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun, artık çekirdek enflasyonun baz alınacağı açıklaması üzerine dolar 8.48'e kadar çıktı. Uzmanlar, bu açıklamanın neden inandırıcı olmadığını yazdı...
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun çekirdek enflasyonun önem kazandığını belirtmesi sonrası dolar değer kazanırken TL günün en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu.
Daha önce 'gerçekleşen enflasyonun üzerinde faiz vereceğiz' diyen TCMB Başkanı Kavcıoğlu, enflasyon faizi aşınca 'çekirdek enflasyon önemli' diyerek söylem değiştirdi.
TÜİK'in dün açıkladığı temmuz enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Merkez Bankası, çekirdek enflasyon eğiliminin yükseldiğine dikkat çekti.
Dün enflasyon verisiyle yüzde 1'in üzerinde yükselen dolar 4.72'lerde. Euro 5.50 seviyesinde. 10 yıllık tahvillerin faizi yüzde 17.56'ya çıkarak rekor kırdı.
Mayısta aylık enflasyon yüzde 1.62, yıllık enflasyon yüzde 12.15 olarak gerçekleşti. Yüzde 12.64 ile çekirdek enflasyon tarihin en yüksek seviyesine çıktı.
Şubat ayında tüketici fiyatları beklentileri aşarak aylık yüzde 0.73 yıllık ise yüzde 10.26 arttı. Beklenti aylık yüzde 0.5, yıllık ise yüzde 10 artış yönündeydi...
Aralık enflasyonunda gerileme kaydedilirken, gıda enflasyonu yüzde 13,79 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon tarafında ise bozulma devam etti.
Eylül ayı enflasyon değerlendirmesini yayınlayan Merkez Bankası, çekirdek enflasyon göstergelerinin ana trendlerinin yükseldiğini belirtti.
Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 11,20, aylık enflasyon yüzde 0,65 oldu. Çekirdek enflasyonda ise yüzde 10,98 ile Şubat 2004'ten bu yana en yüksek seviye kaydedildi.
Merkez Bankası, gıda, enerji, giyim ve dayanıklı tüketim mallarındaki artışa dikkat çekti, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğiliminin yükseldiğini vurguladı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.