Türkiye’de ekonomi, değişime hazır değil

KPMG'nin Değişime Hazırlık Endeksi'ne göre, Türkiye’nin reform karnesi zayıf. Devlet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ani değişime hazırlıksız.

Türkiye’de ekonomi, değişime hazır değil

EKONOMİ - Türk ekonomisi uluslararası standartlara göre değerlendirildiğinde; finansal şok, doğal afet veya teknolojik atılım gibi olağanüstü gelişmelere karşı yeterince hazırlıklı olmadığı ortaya çıktı. Hollanda merkezli danışmanlık ve araştırma şirketi KPMG'nin Değişime Hazırlık Endeksi'nde, ülkelerin siyasi, ekonomik, çevresel, teknolojik ve sosyal değişimlere ne kadar hazır olduğuna ilişkin olarak IMF, Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası'ndan alınan veriler değerlendirildi.

Ayrıca, Oxford Economics tarafından Aralık 2016-Şubat 2017 arasında 1.372 uzman arasında yapılan 26 soruluk anketin sonuçları ele alındı.

DÖRT YILDA 30 SIRA GERİLEME

Endeks sonuçlarına göre, Türk devleti, özel sektörü ve sivil toplum kuruluşları ani değişimlere hazırlıksız ülkeler grubuna kayma gösterdi. Son endekste 136 ülke arasında 62'nci sıraya gerileyen Türkiye, 2013 yılındaki endekste 90 ülke arasında 32'nci, 2015'te ise 127 ülke arasında 39'uncu sırada yer bulmuştu. 2015'e kıyasla Türkiye'nin toplam endeks puanı 0.573'ten 0.517'ye, özel girişimcilik puanı 0.624'ten 0.532'ye, kamu puanı 0.562'den 0.507'ye, birey ve sivil toplum puanı ise 0.533'ten 0.511'e düştü.

Raporda, ülkelerin ekonomik açıdan hazırlıklı olma durumunu gerileten başlıca iki unsur olarak, nüfusun yaşlanması ve büyük göç hareketlerine işaret edildi. Yaşlanmanın hem gelişmiş ülkelerin hem de gelişmekte olanların sorunu olduğu belirtilen raporda, yaşlılara bakım hizmetleri, ileri yaşta istihdam, barınma, sağlık hizmetleri ve sosyal yardım konularında reform gerektiği belirtildi.

STRATEJİ ŞART

Değişime Hazırlık Endeksi'nde ilk 10'daki ülkelerin tamamının yüksek gelir grubunda ve 6'sının 10 milyondan az nüfusa sahip olması dikkat çekerken, raporda şu ifadelere yer verildi: "Ülkeler piyasalara ve göçe daha açık olduğunda, yenilikçi hareket ettiğinde, ileriye bakan stratejiler geliştirdiğinde, toplumun bütününü kapsayarak büyüdüğünde ve dinamik bir özel sektör ile iyi eğitilmiş ve esnek iş gücüne sahip olduğunda yeni fırsatları yakalama ve maruz kaldıkları şoklarla baş edebilme şansını artırıyor."

GÖÇ İÇİN ÇALIŞMA GEREKİYOR

Raporu hazırlayan uzmanlar, son yıllarda savaş ve şiddet kaynaklı göç hareketlerinin ülke ekonomilerinin hazırlık durumunu test ettiğine dikkat çekti. Dünya genelinde göç eden kişi sayısının 2010- 2015 arasında 5 kat arttığına dikkat çekilen raporda, "Coğrafya, kültür, dil ve erişebilirlik mültecilerin çoğunluğunun çevre ülkelere gitmesine sebep olurken, bu halk hareketliliğinin yayılma etkileri büyük oranda bölgesel oluyor. Şimdiye kadar en büyük yoğunluk Türkiye, Ürdün ve Lübnan'da görülüyor" dendi.

Türkiye reform değişim