TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan: En büyük öncelik enflasyon olmalı

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan: En büyük öncelik enflasyon olmalı
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, ekonomi yönetimine, en büyük önceliği enflasyonu düşürme çalışmalarına verme çağrısı yaptı. Ayrıca, enflasyon-faiz makasındaki yüksek fark nedeniyle yabancı yatırımcı gelmediği eleştirisinde bulundu.

Artı Gerçek - TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) bu kez Ankara'da toplandı. TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, toplantının açılış konuşmasında, ekonomi yönetimine eleştirilerde ve önerilerde bulundu.

Özilhan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

EKONOMİNİN YUMUŞAK KARNI CARİ AÇIK: 2030 tahminlerini açıklayan birçok kuruluşa göre gelecek yıl en fazla yüzde 3 büyüyebileceğiz. Cari açık finansmanı ekonomimizin yumuşak karnı olmaya devam ediyor. TL'nin yüksek değer kaybına rağmen dış açık vermeye devam ediyoruz.

İTHALATTA ZORLANACAĞIZ: Önümüzdeki aylarda cari açığın finansman koşullarının ne olacağını bilemiyoruz. Cari açığın finansmanında sorun yaşarsak ithalatta zorlanacağız.

SERMAYE GİRİŞİNE ZEMİN OLUŞMUYOR: Yabancı sermaye gelmiyor, gelen de gayrimenkule geliyor. Enflasyon-faiz makasının hiç olmadığı kadar açıldığı bir ortamda yurt dışından sermaye girişinin zemini olmuyor.

EN BÜYÜK HEDEF TEK HANELİ ENFLASYON OLMALI: Ekonomi yönetiminin en büyük önceliği enflasyonu düşürmek olmalı. Döviz sorununu çözemezsek enflasyonu düşüremeyiz. Enflasyonu tek haneye indiremezsek büyümeyi kalıcı olarak hızlandıramayız. Ekonomi yönetiminin en büyük önceliği kalıcı, tek haneli enflasyon olmalı.

BÖYLE GİDERSE İHRACAT YAPILAMAYACAK: Krediye ulaşma konusundaki zorluklar üretimi olumsuz etkiliyor. Böyle giderse ihracat yapılamayacak. Piyasa ekonomisi yaklaşımı, zayıf noktalarına rağmen elimizdeki en iyi yaklaşım.

ÇÖZÜM, EKONOMİDE ESAS SORUNLARI ORTADAN KALDIRMAKTIR: Piyasa işleyişine uzun ve yoğun biçimde müdahale bozulmayı tetikler. Serbest piyasanın dışına çıkılması hiçbir zaman tek bir alanla sınırlı kalmaz, zincirleme etki yaratır. Ekonomide yaşanan sıkıntıları çözmenin yolu bünyeyi güçlendirmek, esas sorunları ortadan kaldırmaktır. İstikrar ve güven sağlandıktan sonra ekonomik performansı güçlendirmek çok da zor olmaz.

Öne Çıkanlar