Üreticilerden çay zammına tepki: '19 TL'ye sattığımız çay markette 150 TL'
Atakan ASILBAY
ARTVİN - Tarım ve Orman Bakanlığı, bu yıl yaş çay alım fiyatını 19 TL olarak açıkladı. Alım fiyatı maliyetin altında kalınca üreticiler eylemlerle sesini duyurmaya çalıştı. Üreticiler yaş çay alım fiyatına iyileştirme beklerken, kuru çay fiyatları zamlandı. Çaykur, çay fiyatlarına ortalama yüzde 24 zam yaptı. Üreticinin 19 TL'den sattığı bir kilo çay, marketlerde 150 TL'yi buldu.
Artı Gerçek'e konuşan üreticiler, yaş çay alım fiyatında iyileştirme beklerken çay fiyatlarına yapılan zamma tepki gösterdi.
'SESİMİZE KULAKLARINI TIKADILAR'
Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Koyuncular Köyünden çay üreticisi Resmiye Ustabaş, "Aylardır eylemler yapıldı. Biz de katıldık ancak üreticiye karşı kulaklarını tıkadılar, dinlemediler. Bizler geçim derdine düşmüşken onlar Mercedeslerle geziyorlar. Yaşamımız her alanda kısıtlanmış durumda. Her gün artan maliyetler artık hayatımızı çekilmez bir duruma getiriyor.Biz çayı 19 TL'ye satarken markete gittiğimizde bizim topladığımız çayı bize neredeyse 150 TL'den satıyorlar. Bu iş nasıl oluyor, buna neden yetkililer ses çıkarmıyor? Biz üretici olarak artık ne diyeceğimizi bilmiyoruz" diye konuştu.
'PAKET ÇAYA ZAM ÜRETİCİYE HAKARET'
Çay üreticisi Seval Karabulut da yaş çay alım fiyatının yıllardır beklentinin altında kaldığına dikkat çekti. Karbulut, "Her yıl üreticiler olarak ses çıkarıyoruz ancak iktidar bu sese kulağını tıkayarak üreticiyi mağdur ediyor. Bunun üzerine paket çaylara yapılan zam hem üreticiye hakaret gibi hem de çay tüketen bir toplum olarak emeklisinden memuruna kadar en ucuz, kolay tüketebilecek bir içeceğin zamla birlikte artık lüks haline gelmiş durumda. Bugün marketler de 150 TL'ye satılan çay kafelerde 15 TL'den aşağı satılmıyor. Karadeniz’de çay üreticileri olarak, emeklisinden memuruna kadar bu uçurumun dengelenmesini emek sömürünün önüne geçilmesi gerekiyor" dedi.
'BİRİLERİ BİZİM ÜRETTİĞİMİZ ÇAY ÜZERİNDEN ZENGİN OLUYOR'
Çay üreticisi ve öğrenci Kadir Genç de "Hayatın her alanında eziliyoruz. Neredeyse 26 derece sıcaklığın altında, işçi olmadan kendi ürünümüzü toplamak için çaya geliyoruz. Okula gidiyoruz kantin pahalı minibüse biniyoruz minibüs pahalı. Kısacası yaşamın her alanında pahalılık varken bu zamlara da ses çıkmazken daha çok emeğimizi sömüreceklerini düşünüyorum. Bu sene üniversiteye gideceğim ancak orada beni ne gibi zorlukların beklediğini de biliyorum. Buradan gelen parayla üniversite harçlığımız çıkarmayı planlıyorum. Kuru çaya bu kadar zam yapılıyor ancak Çaykur her sene zarar üstüne zarar açıklıyor. Birileri bizim topladığımız çay üzerinden zengin olurken biz üreticiler yine yoksullaşıyoruz. Yine de umudumu kaybetmiyorum bir gün üreticilerin söz sahibi olacağı bir memlekete inanıyorum" diye konuştu.
Çaykur'dan yüzde 68'e varan zam: Hangi çayın fiyatı ne kadar oldu?