Üreticilerden fiyat protestosu: Çayı tabutta taşıdılar

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaş çay alım fiyatını 19 TL olarak açıklamasına tepkiler sürüyor. Rize'nin Fındıklı ilçesinde eylem yapan üreticiler, çayları tabutta taşıdı.

Atakan ASILBAY


RİZE - Ziraat Odası ve Esnaf Odasının çağrısıyla, Rize’nin Fındıklı ilçesinde çay üreticileri yaş çay alım fiyatına tepki için eylem yaptı. Esnafın kredi geri ödemelerindeki faiz artışını protesto için Fındıklı Esnaf Odası'nın kepenk kapatma çağrısına kulak veren esnaf da kepenklerini açmayarak eyleme destek verdi.

'ÇAY DA PARA ETMEDİ'

Çevre il ve ilçelerden de binlerce çay üreticisinin katıldığı eylemde Tahiroğlu Köprüsü'nde toplanan üreticiler 'Topla topla bitmedi, çay da para etmedi' sloganlarıyla Cami Meydanı'na yürüdü.

'Çay sanayici için servet, tüketici için keyif, üretici için ise emek, ekmek ve gelecektir' pankartı açan çay üreticileri bakanlığın açıkladığı 19 TL'lik fiyatı protesto etmek için çayları tabutta taşıdı.

CHP'Lİ VEKİL VE BAŞKANLARDAN DESTEK

Eyleme CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, Kemalpaşa Belediye Başkanı Erhan Yılmaz da destek verdi.

'EKMEĞİMİZİ AZALTMAYIN'

Cami Meydanı'ndaki açıklamada konuşan Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, "Her gün artan ekonomik yaşam zorluğu karşısında açıklanan çay ücreti, enflasyona ezilmiş, maliyeti karşılamamış ve hepimizi mağdur etmiştir. İki yıl önce 100 kilogram çay satarak 233 ekmek, geçen sene 188 ekmek alabiliyorken bu sene 150 ekmek alabiliyoruz. Sofradaki ekmeğimizi azaltmayın diyoruz" dedi.

whatsapp-image-2024-05-23-at-13-07-43.jpeg

'25 TL TALEP ETTİK, 18 TL AÇIKLANDI'

ÇAYKUR'un taban fiyatı açıklamadan yaş çay kampanyası başlattığını belirten Özsoy, "Ziraat Odaları olarak 25 TL talebimizi açıklamıştık. Maliyet hesabımız 18 TL’nin üzerindeyken geçim kaynağımız olan çay alım fiyatının bu rakam olması kabul edilebilir değildir. Kampanyaya borç içinde girdik, kredi kartlarından kullandık. Bugün kabul ettiğimiz için değil, mecbur olduğumuz için 17 TL'den çay satıyoruz" diye konuştu.

'ÇAYI MALİYETİN ALTINDA SATIYORUZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen Özsoy, "Sayın cumhurbaşkanım biz iddia ediyoruz Tarım ve Orman Bakanlığına verilen maliyet hatalıdır. Bugün biz maliyetin altında çay satıyoruz. Sizden şunu istiyoruz.

Eğer bu yanlıştan dönerseniz size söz veriyorum bu meydanda size teşekkür mitingi düzenleyeceğiz. Bizi Tarım ve Orman Bakanlığının hesap uzmanlarıyla Rize’de oturtun. Maliyetleri sıralayalım ve bu yanlışı düzeltelim. Özel sektör şu anda çayı 14 TL'den alıyor. Bu vicdansızlıktır" dedi.

whatsapp-image-2024-05-23-at-13-07-42-2.jpeg

'KRİZİN FATURASI ÇİFTÇİYE KESİLMEMELİ'

Geçinemediklerini dile getiren Özsoy, "Bizler geçinmek istiyoruz, yoksullaşmak istemiyoruz. Krizin faturası binbir zorlukla geçinmeye çalışan çiftçilere kesilmemelidir. Hali hazırda özellere mahkum ediliyorken bu durum hepimizi daha da zora sokmuştur" diye konuştu.

'KURU ÇAYA NEDEN SÜREKLİ ZAM YAPIYORSUNUZ?'

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yaş çay alım fiyatını 'makul' olarak nitelendirmesini eleştiren Özsoy, "Çay fiyatı makul ise kuru çaya neden sürekli zam yapıyorsunuz? Hammadde fiyatı yerinde dururken mamüle zam yapmak üreticinin hakkını bir avuç tüccara yedirmek değil midir?Açıklanan çay alım fiyatı güncellenmelidir, kabul etmiyoruz. Çiftçiler enflasyona ezdirilmemeli, daha fazla yoksullaştırılmamalıdır" dedi.

'ESNAF ÇAY PARASI İLE BORCUNU KAPATMAYI DÜŞÜNÜYORDU'

Fındıklı Esnaf Odası üyesi Arzu Aksoy da "Esnaf olarak kredilerle ayakta duruyoruz. Aldığımız ürünler her gün zamlanırken, bir nebze olsun bizi rahatlatan çay üretimine verilen fiyat heba edilmek isteniyor. Bazı esnaflarımız çay parası ile borçlarını kapatmayı düşünürken şimdi çaya yaptığı masrafı nasıl kapatacağını düşünüyor.

whatsapp-image-2024-05-23-at-13-35-49.jpeg

Esnafın hali her geçen gün daha kötüye giderken bir nevi olsa da can suyu olan düşük faizli esnaf kredilerine getirilen faiz oranını asla kabul etmiyoruz. Ekonomik krizin faturası küçük esnafa çıkartılmıştır" diye konuştu.

'ESNAFA 'KEPENKLERİ KAPATIN' DENİLDİ'

2022'de yüzde 7.5 olan kredi faizini yüzde 29'a çıktığına dikkat çeken Aksoy, "Bunu esnaf kardeşimiz nasıl ödeyecek? Bu oranlar değişirken neden kooperatif ve esnafın haberi olmuyor. Pandemi ve ekonomik krizle boğulan esnafa Hazine ve Maliye Bakanlığı uyguladığı bu faizle kepenkleri kapatın demiştir" dedi.

'ÇİFTÇİ HAKKINI ALANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM'

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, "Bu mücadele bitmezKaradeniz’de bir sürü bileşeni olan çiftçiler hakkını alana kadar biz Ankaradan siz buradan mücadeleye devam edeceğiz ve mutlaka kazanacağız" diye konuştu.

'BU MÜCADELE ZAFERLE KAZANACAK'

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da "Bu miting siyasi miting değil. Biz sizlerin emeği, alınteri için buradayız. Sizin verdiğiniz mücadele haklı bir mücadeledir ve bu mücadele mutlaka zafer kazanacaktır. Ben buradan sizlere söz veriyorum Eğer istediğimiz taban fiyat açıklanırsa ben de ilk grup toplantısında AKP grubuna teşekkür ziyaretinde bulanacağım" dedi.

Öne Çıkanlar