Çay üreticilerinden Kemalpaşa'da eylem: Çaylar fabrika önüne döküldü

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaş çay alım fiyatını 19 TL olarak açıklamasına tepkiler sürüyor. Çay üreticileri, çayları Kemalpaşa Çaykur Fabrikası önünde yere dökerek fiyatı protesto etti. Üreticiler çay alım fiyatının 25 TL olmasını istedi.

Atakan Asılbay


ARTVİN - Tarım ve Orman Bakanlığı, yaş çay alım fiyatını 17 TL, üreticilere verilen desteği de kilogram başına 2 TL olarak açıkladı. 19 TL'lik yaş çay alımı fiyatı üreticileri isyan ettirdi. Rize ve Artvin Ziraat Odaları, Ulusal Çay Konseyi'nden istifa ederken üreticiler de günlerdir eylemlerle tepkilerini dile getiriyor.

ÇAYLARI YERE DÖKTÜLER

Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde Çaykur fabrikası önünde toplanan çay üretcileri yanlarına getirdikleri çayları yere dökerek çay alım fiyatına tepki gösterdi. Üreticiler, "emeğine, çayına, onuruna sahip çık' sloganları attı.

'ÇAY FİYATINI REVİZE ETMEK ZORUNDALAR'

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, "Bu kıymetli tarım ürününü buraya dökmeye içimiz elvermiyor ancak bugün üreticiye verilen alım fiyatı bunu gerektiriyor. Çuval başı kesinti 1 kilogram iken şimdi bunu 2 kilograma çıkarttılar. Bakalım bu çuval o kadar geliyor mu, gelmiyor mu. Bize emeğinizi alın, dökün diyorlar resmen. Bu çay fiyatını revize etmek zorundalar. Etmedikleri takdirde çay üreticisi, buradan geçinen üreticiler açlıkla baş başa kalacak" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-05-15-saat-17-43-47-af84bcab.jpg

'KRİZİN FATURASINI BİZE ÖDETMEK İSTİYORLAR'

Çay üreticisi Nurcan Altunkaya da "Bizi açlığa mahkum ediyorlar. Tasarruf yapıyoruz diyerek bu halkın gözünü boyuyorlar ancak kendilerinin bindikleri lüks araçlardan indikleri yok. Bu krizin bedelini halka, işçilere, emekçilere, üreticiye ödetmek istiyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz, emeğinizin hakkı verilsin istiyoruz. Bugün Giresun’dan Trabzon’a çay üretimi yapılan her bölgede çay üreticileri olarak ses çıkarıyoruz. Bu sese kulak verin ve emeğimizi heba etmeyin" diye konuştu.

'ÜRETİCİYE GÖRE DEĞİL, TÜCCARA GÖRE HESAP YAPIYORUSUNUZ'

Çay üreticisi olan CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Yoldaş Gümüşkaya, "Kemalpaşa Çaykur Fabrikası önündeyiz. Bu durum artık klişe oldu çünkü her yıl mayıs ayında çaya çözüm üretilmesi için bu noktaya geliyoruz. Ben buradan Tarım Bakanlığına ve Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Ne zamandan beri sosyal medya hesaplarından çay üreticisine çay fiyatını açıklar oldunuz? Tarım Bakanlığı, bu fiyatı açıklarken kime sordunuz? Ziraat Odasına mı, kooperatiflere mi, üreticiye mi?Kimseye sormadınız. Kime sorarak bu fiyatı belirlediniz? İlk önce üretici Ahmet amcanın, Ayşe ablanın sabah kahvaltısında ne yiyeceğini düşünün, hesabınızı buna göre yapın. Ama sizler çay tüccarlarına göre hesap yapıyorsunuz" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-05-15-saat-17-43-47-e2d1ef1a.jpg

'ÇAY FİYATI 25 TL OLMALI'

Çay fiyatının 25 TL olması gerektiğini belirten Gümüşkaya, şöyle dedi:

"Çay üreticisinin derdini tasasını düşünmüyorsunuz. Buradan tekrar Tarım Bakanlığı ve Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Bu fiyatı tekrar değerlendirin, çay üreticisinin istediği fiyat 25 TL'nin altında değildir. Seçim yenilgisinden kaynaklı bu üreticiye acı çektirmek istiyorsanız üç, dört yıl sonra yine seçim var. Üretici o seçimde de gereken cevabı verecektir. Bu ekonominin bu hale gelmesinin sebebi üreticiler değil, bu ülkeyi yöneten sizlersiniz. O yüzden bizim hakkımız olan, emeğimizin karşılığı olan 25 TL'yi üreticiye verin. Bu fiyatı belirleyen, Cumhurbaşkanına en yakın olan özel sektör temsilcileridir. Çünkü daha çay başlamadan 19 TL'den fiyat açılmamıştır özel sektör. Ama o özel sektör bugün çayı 16 TL'den almaktadır. Yapılan vicdansızlıktır."

Öne Çıkanlar