Uzan'a ait TMSF'nin el koyduğu Adabank’ın satışı 18 aydır onay bekliyor

TMSF'nin el koyduğu Uzan Grubu'na ait Adabank 18 ay önce satıldı, bankayı satın alanlar sır gibi saklanırken, satışın bugüne kadar onaylanmamış olması dikkat çekti.

Uzan'a ait TMSF'nin el koyduğu Adabank’ın satışı 18 aydır onay bekliyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMS) el koyduğu Uzan Grubu'na ait Adabank geçtiğimiz yılın ocak ayında sessiz sedasız satıldı. Kamuoyu satışın gerçekleştiğini TMSF Başkanı Muhiddin Gülal’ın 24 Mart 2019’da yaptığı açıklama ile öğrendi. Gülal’ın o dönemde verdiği bilgilere göre, 12’nci kez ihaleye çıkan Adabank’ı bir Türk işadamı grubu aldı. Türk iş adamlarının oluşturduğu grup, geçen yıl Adabank’ı almak için 60 milyon dolar teklif etti.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, Adabank'ın satıldığı açıklandı ancak alan Türk iş adamlarının isimleri sır gibi saklandı. Aradan geçen 18 ayda da hala isimler muamma. Başta TMSF olmak üzere resmi kurumlara sorduğumda da o dönemde bilgi verilmedi.

Kerim Ülker imzalı haberde şu değerlendirmeler yer aldı:

"İlk kez Dünya’da bu iş adamları ile ilgili bir ipucunu Rekabet Kurumu’nun resmi internet sitesinde görüp, sizlerle paylaşmıştık. Rekabet Kurumu’nun internet sitesindeki detayda Türk iş adamları, Na-Fi Dış Ticaret A.Ş. adlı şirket kurarak teklifte bulunmuştu. Şirket ile ilgili araştırma yapmak adına başta İstanbul Ticaret Odası kayıtları kayıtları ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Ticaret Sicil Gazetesi'nde arama yaptım.

Yine sonuç aynı oldu, Na-Fi Dış Ticaret A.Ş. adlı bir şirkete ulaşamadım. 2019 Mart ayında Gülal, Adabank'ın Na-Fi Dış Ticaret'e devri için "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nda (BDDK). Onlar onay verirse işlem tamamlanacak" demişti. Şirketi merak edip BDDK’ya sordum. Yine yanıt alamadım. Na-Fi sır gibi saklanıyordu.

İKİ YIL BANKACILIK YAPAMAYACAK

Ardından Adabank’ın sitesinde resmi bir yazı paylaşıldı.

Açıklamada, "T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu’nun 03.07.2015 tarih ve 17 sayılı toplantısında alınan karar gereğince Bankamızın sermaye piyasası faaliyetleri kendi talebimiz üzerine 03.07.2015 tarihi saat 18:00 itibarıyla iki yıl süreyle geçici olarak durdurulmuştur. Kurulun 15.06.2017 tarih ve 24 sayılı toplantısında; sermaye piyasası faaliyetlerimizin geçici olarak durdurulmasına ilişkin sürenin başvurumuz üzerine iki yıl uzatılmasına karar verilmiştir. Kurulun 20.06.2019 tarih ve 36 sayılı toplantısında; sermaye piyasası faaliyetlerimizin geçici olarak durdurulmasına ilişkin sürenin başvurumuz üzerine iki yıl daha uzatılmasına karar verilmiştir" denildi.

Yani özetle, Adabank’ı alan Na-Fi’nin sahipleri, en az 2021 yılının Haziran ayına kadar yani bir yıl daha Adabank ile bankacılık yapamayacak. Peki neden bu karar alındı? Bu da sır…

DOĞAN ALTI, İSVİÇRELİLER İKİ AYDA ONAY ALDI

Türkiye’de geçen yıldan bu yana bankacılık yerli ve yabancı şirketler bırakın 1,5 seneyi altı ayda hatta iki ayda onay alabildi.

Örneğin, Eylül 2019’da yatırım bankacılığı lisansı almak için başvuran iş adamı Aydın Doğan, altı ayda yani Mart 2020’de izni aldı. Bu yılın nisan ayında Türkiye’de temsilcilik açmayı hedefleyen İsviçreli Banque Syz’in onayı ise iki ayda tamamlandı. Ancak, Adabank’ta 18 aydır sonuçlanamadı.

BDDK veya diğer kurumlar, Adabank’ın Na-Fi Dış Ticaret şirketine satışı için ne zaman onayı verecek ve kamuoyuyla paylaşacak bilinmiyor. Ancak Bilinen tek şey, Adabank’ın alan Türk iş adamlarına masrafının arttığı…

Türk şirket Na-Fi Dış Ticaret, geçen yıl Adabank için 60 milyon dolar yani o günkü kurla 330 milyon TL teklif etmişti. Şimdi ise 60 milyon doların karşılığı 410 milyon TL. Yani 18 ayda Adabank’ın fiyatı 80 milyon lira artmış oldu."

onay banka tmsf satış