Uzmanlar haziran enflasyonunu değerlendirdi: Tüm dünyaya enflasyon ihraç ediyoruz

Uzmanlar haziran enflasyonunu değerlendirdi: Tüm dünyaya enflasyon ihraç ediyoruz
Tüketici fiyatları haziranda aylık bazda yüzde 4,95 artarken, yıllık enflasyon yüzde 78,62'ya çıktı. Ekonomistler TÜİK tarafından açıklanan son verilere tepki gösterdi...

+GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin enflasyon oranını açıkladı. Buna göre enflasyon haziranda aylık yüzde 4,95 olurken, yıllık bazda ise yüzde 78,6 olarak gerçekleşti. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) enflasyonu yıllık yüzde 175,55 olarak açıklamıştı.

Uzmanların haziran ayı enflasyonuna ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Uğur Gürses, "Bakan ne demişti? "Enflasyon kontrol altında" TÜİK’in kontrol altında olduğu biliniyor. Kontrollü enflasyon buymuş" ifadelerini kullandı.

Özcan Kadıoğlu, "TÜFE 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 4,95, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 42,35, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 78,62 arttı. Tanzanya'da ise enflasyon yüzde 3,8 den artarak yüzde 4,0 a çıktı. Bizim bir ayda yaşadığımız enflasyonu Tanzanya 'da bir yılda yaşanmıyor. G20 enflasyonuna Türkiye tek başına yüzde 31,1 artmasına sebep oluyor. Kısacası tüm dünyaya enflasyon ihraç ediyoruz" değerlendirmesi yaptı.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Enflasyon yorgunluğu! Hangi yağı tercih etsem? Domates nerede ucuz? Şimdi mi alsam haftaya mı? Kredi kartı borcunun ne kadarını ödesem? Kirayı nasıl denkleştirsem? Kredi mi çeksem? Maaşım ne kadar artar? Tatilden vaz mı geçsem? Sürekli bu sorulara cevap aramak bile yıpratıcı!" dedi.

Mustafa Sönmez, "İki gün önce bakın ne yazmıştım. TÜFE yıllık yüzde 77'yi de geçti, yüzde 79'a yakın ve boş bir eldiven gibi Nebati'nin suratına..." diye yazdı.

Aziz Çelik, "Memur ve memur emeklisi Temmuz 2022 artışı yüzde 47 olarak uygulanmalı. Bundan düşük uygulamalar toplu sözleşme ve anayasaya aykırı olur" dedi.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "Haziran sonu itibariyle altı aylık enflasyon yüzde 42,35. Bu durumda kamu çalışanları ve emeklisine yüzde 41,85, SSK ve Bağkur emeklisi aylıklarına yüzde 42,35 artış yapılacak" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar