Yabancı fon yöneticilerinin gözü seçim sonuçlarında
Geçen hafta swap piyasasında yüzde 1200'ü geçen TL faizinin yatırımcıları olumsuz etkilediği, seçim ertesinde bunun rövanşının alınabileceği görüşü hakim.
Türkiye'de bugün gerçekleştirilen yerel seçim sonuçları içerideki finans piyasası oyuncuları kadar uluslararası fon yöneticilerini, stratejistleri ve traderları da yakından ilgilendiriyor. Konuyla ilgili seçim öncesi Bloomberg'de yayınlanan bir haber Türkiye'deki yerel seçimlere dikkat çekerek, beklentilere yer verdi.
Colleen Goko ve Hiroko Komiya tarafından kaleme alınan haberin başlığı "Turkey Vote Means Rugby Interruptions, Web Warnings for Traders" olarak verildi. Yani: Trader’lar için Türkiye seçiminin anlamı yarıda kalan rugby maçları ve web acil uyarı mesajları...
Haberde, para piyasalarında işlem yapan bir online aracı kurum olan Tokyo’daki Gaitame Online Co. şirketinden müşterilerine, "TL’nin likiditesi çok kıt ve açılışta ani, volatil hareketler olabilir" şeklinde bir uyarı mesajı gönderildiği ifade edildi.
Geçen hafta Londra’daki swap piyasasında TL'nin faizinin yüzde 1200'leri geçmesi sırasında ve likidite kaynağı Türkiye’den azaltıldığında traderlar böyle mesajların şokunu yaşamak zorunda kaldı.
Johannesburg merkezli FirstRand Bank Ltd şirketinde döviz trader’ı olan Matete Thulare, hafta sonlarını ayırdığı kriket ve rugby maçlarının aniden yarıda kesilmesinden endişelendiğini belirtti. Çünkü dünyadaki yatırımcılar Güney Afrika para birimi randı TL’nin "proxy"si olarak kullanıyor. Yani, TL’de kötü bir şeyler olduğunda hemen randda da benzer şeyler oluyor. Aynı şekilde tersi de doğru: Güney Afrika parası rand zor duruma düşse bu hemen TL’yi de etkiliyor.
Grafikte geçen hafta TL'de yaşanan hareketler bir roller coaster’ın yani lunapark hızlı treninin hareketlerine benzetildi.
Sonuç olarak bütün dünyada, özellikle gelişen piyasa döviz trader’larının gözü Türkiye seçimlerinde… Sebebi ise TL'de geçen hafta görülen büyük dalgalanmalar. Herkes pazartesi sabahı TL piyasalarının, dolayısıyla rand gibi peso gibi piyasaların da nasıl açılacağını merakla ve epeyce de endişeyle bekliyor.
Peki tüm bu trader’lar seçimden ne bekliyor? Daha doğrusu nasıl bir sonuç çıkarsa piyasa ne yöne doğru hareket eder diye düşünüyor?
Thulare, endişelerini şu şekilde aktardı:
"Ya seçim sonucunu piyasalar beğenmezse? Malum TL’nin şu likidite kısıtlanması meselesi var. Seçim sonucu döner randı da vurur."
Burada açıkça söylenmese de, Erdoğan’ın seçimde onay alamazsa piyasaların endişeleneceğine ilişkin bir ima da var. Ancaki haberde çoğu yatırımcının endişesi, Erdoğan’ın oy desteğini bir miktar kaybetme durumunda, tepki olarak "daha popülist" politikalara yöneleceği yönünde...
Öte yandan Bloomberg haberinde, geçen yıl haziran seçimlerindeki Erdoğan zaferinden hemen iki ay sonra ağustosta döviz krizinin yaşandığı, ekonominin resesyona girdiği ve aynı anda enflasyonun yükseldiği de hatırlatılıyor. Yani açıkça söylenmese de olası bir Erdoğan zaferinin benzer bir sonuca sebep olup olmayacağı sorusu okuyucunun zihnine işaretleniyor. Seçim sonuçlarına siyasi ve ekonomi yönetiminin nasıl bir tepki göstereceği mühim.
Londra merkezli Rabobank'ta Stratejist olan Piotr Matys, "Türkiye yönetiminin seçim sonuçlarına nasıl tepki vereceği TL’nin durumunu etkileyecek ve tabii gelişen ülke paralarının da… Fakat önümüzdeki günlerde TL likiditesi gitgide normalleştiğinde, asıl o zaman piyasa aktörleri, Türkiye’nin siyasi nedenlerle aşırı sayılabilecek tedbirlere başvurmasından duydukları düş kırıklığını gösterme fırsatını yakalayacaklar" dedi.
Para Analiz'de yer alan değerlendirmede, "Anlaşılan bir grup trader, dişlerini gıcırdatarak TL’den intikam almak için fırsat kolluyor. Bu bir genel eğilim mi, yoksa Bloomberg bunlara mı rastladı, bunlarla mı konuştu bilemeyiz. Şurası muhakkak ki seçimlerden sonra Türk Lirası’nın uluslararası piyasalarda, ille de kötü değilse de oynak, volatil günler geçirme ihtimalini, geçen hafta para piyasasında kendi elleriyle giriştiği operasyonlar artırıyor" ifadelerine yer verildi.
Türkiye’nin Londra’daki offshore TL fonlamasının donmasına sebep olan önlemlerinin, bu piyasayı bu kadar çabuk trade edilebilir olmaktan çıkarabilmesi habere göre pek çok piyasa aktörünü şaşkına çevirdi ve yatırım stratejilerini işe yaramaz hale soktu. Bloomberg, "Bu durum, seçimden sonra yabancı sermaye fonlarına son derece ihtiyaç duyan, Ortadoğu’nun bu en büyük ekonomisi ve Erdoğan için hiç de iyi haber değil" değerlendirmesi yaptı.
State Street Bank & Trust’ın Avrupa, Orta Doğu, Afrika (EMEA) yetkilisi Timothy Graf, yaptığı açıklamada, "Eğer yatırımcılar (TL’de) uzun pozisyona gitmeye (yani alıma) karar verirlerse; piyasa onlara karşıt bir harekete çok çabuk başlayabilir" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)