Yabancı futbolcular da sözleşmede TL'ye dönecek
Dövizle yapılan sözleşmelerin TL'ye döndürülmesi kararı, eğer tebliğ ile istisna getirilmezse Türk ve yabancı futbolcular için de geçerli olacak.
Dövizle yapılan sözleşmelerin Türk Lirası'na döndürülmesi kararı eğer tebliğ ile istisna getirilmezse Türk ve yabancı futbolcular için de geçerli olacak. Hem Medeni Kanun hem de Gelir Vergisi Kanunu'nda alt aydan fazla Türkiye'de kalanlar 'yerleşik' sayılıyor. Yeni kararda da 'Yerleşiklik' tek şart olarak konuldu
Türk Parası Kıymetini Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklik ile sözleşmelerin dövizden Türk Lirası'na döndürülmesi zorunluluğu Türk ve yabancı futbolcular ile Türkiye'de çalışan diğer yabancıları da kapsıyor.
Yeni kararname ile "Türkiye'de yerleşik kişilerin, bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarında menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz" hükmü getirildi.
Habertürk gazetesinde yer alan habere göre futbolcular ile kulüpler arasındaki sözleşmeler de hizmet sözleşmesi kapsamına giriyor. Kararnameye uymaya zorunlu olanlar Türkiye'de yerleşik kişiler. Yurtdışında yaşayan kişiler ile şirketlerle yapılan sözleşmeler için bu zorunluluk yok. Ancak Türkiye'de yaşayan yabancılar bu kapsama giriyor.
İKİ KANUNDA 'YERLEŞİKLİK' BELİRLENMİŞ
Çünkü karara uyması zorunlu olanlara 'yerleşik' olma şartı getiriliyor. Hem Medeni Kanun'da hem de Gelir Vergisi Kanunu'nda altı aydan fazla Türkiye'de kalanlar mukim yani yerleşik sayılıyor.
Böylece sözleşmesini Türk Lirası ile yapmak zorunda olanlar arasında Türkiye'deki futbolcular, yabancı şirket çalışanları CEO'lar da dahil.
Futbolcular ve diğer çalışanların sözleşmeleri eğer yayımlanacak bir tebliğ ile bu kapsamdan çıkarılmaz ise bir ay içinde futbolcularla yapılan sözleşmelerin Türk Lirası'na çevrilmesi ve yeni sözleşmelerin de TL ile yapılması gerekiyor. (EKONOMİ SERVİSİ)