Yeni anlaşma döviz açığını hafifletir mi?: Ruble anlaşmasına ABD'den ilk tepki geldi

ABD, Türkiye'nin Rus sermayesi için güvenli liman olmaması gerektiğini belirtirken, Financial Times, iki ülkenin ilişkilerinin endişe yarattığını yazdı. Ekonomistler anlaşmayı değerlendirdi.

Yeni anlaşma döviz açığını hafifletir mi?: Ruble anlaşmasına ABD'den ilk tepki geldi

+GERÇEK - Türkiye-Rusya arasında rubleyle ticaret ve turizmde Rusya’ya ait Mir kartlarının kullanımı uzun süredir gündemde. Erdoğan-Putin’in son görüşmesiyle resmileşen bu hamleler Batı ittifakında da Türkiye’de de tartışılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde Soçi'de bir araya gelerek gündemdeki konuları görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Rusya arasındaki yeni ekonomik anlaşmalara tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin Rusya'nın saldırganlığı karşısında Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne güçlü desteğini ifade ettiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın Rusya'nın eylemini 'kabul edilemez' olarak nitelendirdiğini hatırlatmak istiyoruz" denildi.

Türkiye'yi yasadışı Rus varlıkları veya işlemleri için güvenli bir liman haline gelmemeye çağırdıklarını da belirten ABD Dışişleri Bakanlığı, "Verileri dikkatle izliyoruz ve şu ana kadar Türkiye'de yasadışı Rus parası olduğuna dair bir kanıt yok gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.?

"Müttefikleri, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltmak için enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye yönelik adımlar atmaya teşvik etmeye devam ediyoruz" diyen ABD Dışişleri Bakanlığı, uzun vadede enerji güvenliğini artırma çabalarına yardımcı olmak için Türkiye ile birlikte çalıştıklarını da ifade etti.

FINANCIAL TIMES: TÜRKİYE-RUSYA SAMİMİYETİ ENDİŞE YARATIYOR

İngiliz Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesine ilişkin yayınladığı haberde, batılı yetkililerin, Türkiye ile Rusya arasında derinleşen ekonomik iş birliği konusunda giderek daha fazla endişe duyduğuna yer verdi.

Gazeteye demeç veren altı batılı yetkili, Türk ve Rus liderlerin, dün Soçi’de dört saatlik bir toplantının ardından ticaret ve enerji alanındaki iş birliğini genişletme anlaşmasından endişe duyduklarını söyledi. Bir Avrupa Birliği (AB) yetkilisi Türk-Rus iş birliğinin "giderek daha yakından" izlediğini söyleyerek, Türkiye’nin Rusya ile ticaret için bir platform haline geldiğine dair endişelerini dile getirdi.

Bir diğer yetkili ise Türkiye’nin Rusya’ya yönelik davranışını "çok fırsatçı" olarak nitelendirerek, "Türklerin endişelerimize dikkat etmesini sağlamaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

EKONOMİSTLER RUBLE ANLAŞMASI İÇİN NE DİYOR?

Ruble ile ticareti değerlendiren ekonomistler de iki ülke arasında sadece ruble ile ticaretin mümkün olamayacağı görüşünde. Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabı üzerinden, "Rusya’dan kabaca 26.5 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. 6.5 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. 20 milyar dolar dış ticaret açığı veriyoruz. Bu ilişkinin 6.5 milyar dolarlık kısmı TL ile olabilir. Geri kalanı dolarla olmak zorunda" değerlendirmesi yaptı.

TCMB eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da sosyal medyadan, "Ruble ile doğalgaz almak tek başına döviz ihtiyacını hafifletmez. Döviz açığını azaltmak için cari açığı düşürmeniz, ilave dış finansman bulmanız veya ithal ettiğiniz ürünleri kendi paranızla ödeyebilmeniz gerekir" yorumunu paylaştı.

Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, "Rusya ile enteresan bir anlaşma yaptık. Yerel para ile ticaret dediler, anlaşma sadece Rus parası Ruble üzerinden konuşuluyor. Türk Lirası'nın pek esamesi okunmuyor. Bu Rusya her daim Türkiye'yi bir yolla kazıklıyor ama bizimkilerin de gönlü var galiba…" dedi.

Uğur Gürses, "Rublemiz yok. Ruble almak için TL verebiliyor muyuz? Yoksa Ruble almak için Rus Merkez Bankası'na dolar mı vereceğiz?" diye sordu.

Türkiye ABD rusya tepki anlaşma ruble döviz açığı