Yeni döviz kaynağı mı bulundu?: Piyasa, Merkez Bankası'ndan yeni adım bekliyor
TCMB açıklamalarından sonra parasal aktarım mekanizmasında bir adım daha bekleniyor. Dünkü faiz indirimi sonrası dolar/TL bugün 18,10 seviyesinden işlem görüyor...
+GERÇEK - Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dün beklenmedik 100 baz puan faiz indirimi ardından bir süredir işlem gördüğü 18 seviyesinin üzerine çıktı. Bankacılar, TCMB açıklamalarından parasal aktarım mekanizmasında bir adım daha bekliyorlar.
TCMB, faiz indirimini iktisadi faaliyette yaşanan ivme kaybının telafisi, istihdam ve sanayi üretimini desteklemek amacıyla gerçekleştirdiğini açıkladı. Banka, faiz için "yeterli" tanımlamasıyla politika faizinin önümüzdeki dönemde sabit tutulacağı bunun bir indirim döngüsü başlangıcı olmadığı mesajı verdi.
PPK kararının ardından yönünü yukarı çeviren dolar/TL, en yüksek 18,15 seviyesini test etti.
Dolar/TL güne 18,10 civarında başladı. Euro/TL, 18,25'ten alıcı buluyor.
Bu seviyeye göre TL'nin dolar karşısında nisandan bu yana yüzde 18, yıl başından beri ise yüzde 27 kayıp yaşadı. Geçen yıla göre ise değer kaybı yüzde 40'ın üzerinde.
Dün 1032 liraya kadar yükselen gram altın ise bu seviyede kalıcı olamadı ve yönünü aşağı çevirdi. Gram altın, bu sabah 1021 lira civarında işlem görüyor.
DOLAR ENDEKSİ SON BİR AYIN ZİRVESİNDE
Diğer yandan, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) agresif faiz artırımına devam edeceği beklentileriyle ABD doları güçlenmeye devam ediyor.
Dolar Endeksi bu sabah 107,72 puan ile 18 Temmuz'dan bu yana görülen en yüksek seviyeyi test etti. Şu sıralarda da 107,61 seviyesinde.
ABD doları, euro karşısında 1,0086'ya kadar yükseldi. Euro, son bir haftada ABD doları karşısında yüzde 1,71 değer kaybederken, sterlinin değer kaybı da yüzde 1,80 oldu.
Geçen hafta kritik 1800 dolar sınırını test eden ons altın ise üst üste beşinci güne de negatif başladı. Ons altın 1755 dolar civarında işlem görüyor.
PİYASA MERKEZ BANKASI'NDAN YENİ ADIM BEKLİYOR
PPK açıklamasında, "Son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığı değerlendirilmekte" denildi. PPK metninde takip eden cümlede, "Kurul, makro ihtiyati politika setini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmeye karar vermiştir" ifadesi yer aldı.
PPK'da yer alan bu açıklamalar piyasalarda kısa vadede kredi maliyetleri ile politika faizini yaklaştıracak yönde bir adım beklentisi oluşturdu.
TÜRKİYE'YE YENİ KAYNAK GİRİŞİMİ Mİ VAR?
Birçok yabancı ekonomist TCMB'nin adımlarını anlamlandıramadıklarını; indirimin daha yüksek enflasyon ve TL'de değer kaybı olarak yansıyacağını, bu nedenle anlamlı bir faydasının görülemeyeceğini söyledi.
Goldman Sachs karar sonrası enflasyonda zirve tahminini yüzde 90'a çıkarırken, JP Morgan politika faizi ile enflasyon arasındaki bağın yok olduğuna dikkat çekti.
Üst düzey bir bankacı, "TCMB'nin faiz indirim kararını yorumlaması çok zor. Büyümenin zayıflaması nedeniyle adım atılması mevcut politika içinde kısmen anlaşılabilir. Ancak büyümeyi yavaşlatacak şekilde kredilerin yavaşlamasını kısa süre önce isteyen de ekonomi yönetimi idi. Burada bir karmaşa var" diyerek şöyle devam etti:
"Bu karar değerlendirilirken döviz rezervleri de mutlaka birlikte düşülmeli. TCMB son üç haftada 15,4 milyar dolar rezerv artırdı. Turizm çok kuvvetli, reeskont ihracatçı döviz gelirleri de çok yüksek. Bunun yanı sıra Rusya kaynaklı 5-6 milyar dolarlık giriş var. TCMB rezervlerinin bizim bilmediğimiz bir dış kanaldan önümüzdeki dönem daha da artacağını düşünüyor olabilir. Dış finansman garanti edilerek faiz indirimi riski alındığını düşünmek istiyorum."
TCMB net uluslararası rezervleri son üç haftada kaydettiği yaklaşık 9 milyar dolar artışla tarihi dip seviyelerden 15,7 milyar dolara toparlandı. Aynı dönemde TCMB toplam rezervleri 15,4 milyar dolar artışla 113,7 milyar dolara yükseldi.
Bankacı, dün faiz kararı sonrası bireysel taraftan döviz talebi geldiğini TL'nin 18 üzerinde daha da yükselmemesi için 1 milyar dolar üzerinde döviz satışının yapıldığını tahmin ettiğini de söyledi.