Yeni rant kapısı: Millet bahçesi ihaleleri
Hükümetin icraat programı kapsamında yürütülen ve pek çok tartışmaya neden olan millet bahçesi projeleri sürüyor. Şubatta yedi millet bahçesi ihalesi yapılacak.

Hükümetin icraat programı kapsamında yürütülen millet bahçesi projeleri devam ediyor. Bu kapsamda şubat ayında yedi millet bahçesinin ihalesi yapılacak.
Buna göre, Sakarya Millet Bahçesi 6 Şubat, Eskişehir Millet Bahçesi 7 Şubat, Samsun Millet Bahçesi 13 Şubat, İstanbul Başakşehir ilçesi Kayabaşı mevkisindeki Kayaşehir 2, 3 ve 4. etaplar Millet Bahçesi 14 Şubat, Ankara İmrahor Vadisi 1. Etap Millet Bahçesi 18 Şubat, Mersin Millet Bahçesi 19 Şubat ve Sivas Millet Bahçesi'nin de 27 Şubat'ta ihalesi düzenlenecek.
Hükümetin ilk 100 günlük icraat programı kapsamında beş millet bahçesinin açılışı yapıldı. İkinci 100 gün içinde de yine beş millet bahçesi açıldı.
Mart ayına kadar Diyarbakır'daki Sur Dicle Vadisi Millet Bahçesi de bitirilecek. İstanbul Pendik ile Batman olmak üzere iki millet bahçesinin ocak ayında ihalesi düzenlenirken, Elazığ Millet Bahçesi'nin ihalesi ise 28 Ocak Pazartesi günü gerçekleştirilecek.
Geçtiğimiz aylarda kayyım ile yönetilen Tunceli Belediyesi’nin millet bahçesi için sadece belediye tarafından davet edilen firmaların katıldığı kapalı ve pazarlık usulü ile gerçekleşen ihalede 1 milyon 694 bin TL bedelle Tuncelili bir firmaya verildiği ortaya çıkmıştı. Diyarbakır millet bahçesinin sadece peyzaj projesinin 200 bin TL’ye ihale edildiği kaydedilirken, Konya’daki millet kıraathanesi kurulumu için 224 bin lira, Gaziantep’teki kıraathanenin sadece dekorasyon projesi için ise 218 bin liralık sözleşme imzalandığı medyaya yansıyan haberlerde yer almıştı.
Ankara'da yapılması planlanan millet bahçesi de daha toprağa kazma vurulmadan rant tartışmalarına dönüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Haziran 2018’da Ankaralılara ‘müjde’ olarak açıkladığı proje, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanında bulunan devasa bir arazi üzerine kurulacak.
Söz konusu proje için daha hazırlık aşamasında iken yanı başındaki arazide Pasifik İnşaat isimli şirket tarafından ‘Merkez Ankara Projesi’ isimli bir konut projesi başlatıldı. Projeyi yürüten şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olan Fatih Erdoğan, AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan'ın eşi. Merkez Ankara Projesi’nin şehrin en büyük yeşil alanı ve Millet Bahçesi’ne komşu olacağı söylenerek yapılan reklamların ardından söz konusu dairelerin satışlarına başlanmış durumda. 125 bin metrekare alanda yapılan olan söz konusu projenin hasılatı 4.2 milyar TL. (EKONOMİ SERVİSİ)