Yeni tartışma: Afrin zeytinyağı üreticiyi vurur mu?

Yeni tartışma: Afrin zeytinyağı üreticiyi vurur mu?
Şu ana kadar Afrin'den gelen 600 ton zeytinyağının ihracata dönük kullanılacağı söylense de yerli üretici fiyat düşüşlerini buna bağlıyor.

Türkiye tarımsa üretimde giderek dışa bağımlı hale gelirken, yeni bir tartışma da zeytinyağı üreticileri tarafında başladı. Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği askeri operasyon sonrası oradan ülkeye getirilen zeytin ve zeytinyağına sektör temsilcileri tepkili.

Afrin’den Türkiye’ye getirilen zeytin ve zeytinyağına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Hükümet olarak PKK’nin eline gelir geçsin istemiyoruz, Afrin’de gelir bize geçsin istiyoruz" demişti. HDP bunu ‘işgal, ganimet ve talan politikası’ olarak nitelerken, CHP’li vekiller ise ürünlerin Afrin’den getirilmesiyle Türkiye’deki üreticinin ‘mağdur edildiği’ üzerinden Bakanlığa tepki göstermişti.

Konuyu Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar da köşesine taşıdı. Munyar'ın "Afrin’den gelen zeytinyağı yerli üreticiyi vurur mu" başlıklı makalesi şöyle:

"Akhisar Ticaret Borsası, Ziraat Odası, ilçe belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa düzenledikleri "Dünya Zeytin Günü" buluşmasında kürsüye çıkan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu, Afrin’den alınan zeytinyağını gündeme getirdi:

- Önce hükümetin Afrin’den 50 bin ton zeytinyağını 3’üncü ülkelere satmak üzere Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği üzerinden alacağı haberleri gündeme geldi. Böyle bir kararın ülkemizdeki üreticiyi vuracağı ortadaydı.

Ardından konuya Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklık getirdiğini aktardı:

- Sayın Bakan, Afrin’den şu ana kadar 600 ton zeytinyağı geldiğini, 5 bin tona kadar çıkabileceğini bildirdi. Zaten zeytin üreticisi zarar ediyor. 5 bin ton Afrin zeytinyağının piyasaya girmesi çiftçimize zarar verir.

Manisa Valisi Ahmet Akdeniz, Akhisar Kaymakamı Sabit Kaya, Belediye Başkanı Salih Hızlı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Mehmet Selçuk’un katıldığı buluşmada AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir de söz aldı:

- Zeytinyağının üreticiden çıkış fiyatının düşüklüğünü Afrin’e bağlamak abesle iştigaldir. Bildiğiniz gibi Tarım Bakanımız açıkladı. Afrin’den gelen zeytinyağı miktarı 600 tondur.

Türkiye’nin bu yılki zeytinyağı üretiminin 200 bin tonu bulacağını kaydetti:

- 200 bin tonun karşısında 600 tonun piyasayı etkilemesi mümkün mü? Zeytinyağının üreticiden çıkış fiyatının düşüklüğü tamamen piyasa koşullarından kaynaklanıyor.

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, konuya sektör penceresinden baktı:

- Evet, bildiğimiz kadarıyla Afrin’den 600 ton zeytinyağı geldi. O zeytinyağını rafine tesisleri alıyor. Tümü ihracata dönük kullanılacak.

CHP Manisa Milletvekili Bakıroğlu, miktar az olsa da olumsuz etkisinin görüldüğünü savundu:

- Tam hasat ve yeni sezon zeytinyağı üretimi döneminde ihracat kaydı ile de olsa dışarıdan zeytinyağı getirmek fiyatı aşağı çeker. Hükümet Afrin’den ille de zeytinyağı almak istiyorsa, getirsin, hasat döneminde stoklasın. Mal azalınca isterse piyasaya da sürsün.

Afrin’den gelen zeytinyağı 600 ton da olsa, fiyat düşüklüğünden yakınan üreticinin kafasında soru işareti oluşmasına yetebiliyor...

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu algının ortadan kalkması için önlem alması gerekiyor..." (EKONOMİ SERVİSİ)
 

Öne Çıkanlar