Yıl sonunda 100 bin dolara çıkar mı? Tesla'nın Bitcoin kararını diğer şirketler de izleyecek

Yıl sonunda 100 bin dolara çıkar mı? Tesla'nın Bitcoin kararını diğer şirketler de izleyecek
Tesla'nın CEO'su Elon Musk'ın 1,5 milyar dolarlık Bitcoin yatırımının yankıları sürüyor. Özellikle Amerika'daki diğer şirketlerin de Tesla'yı takip ederek aynı şeyi yapması beklentisi var.

 ARTI GERÇEK - Bitcoin, elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın Bitcoin'e yatırım yaptığını açıklamasının ardından kazanımlarını artırarak rekor seviyeye çıktı. Tesla'nın Bitcoin'e yatırım yaptığını açıklaması yatırımcıları Bitcoin'i hem şirketler hem de yatırım uzmanları için yaygın kullanılan varlık olacağını düşünmeye sevk etti. Kurumsal yatırımcılar alternatif varlıklar ararken ve bireysel işlemciler ilgiden yararlanırken, Bitcoin iki ayda iki katından fazla yükseldi

Tesla'nın açıklamasının ardından Bitcoin, dün üç yıldan uzun sürenin en büyük günlük yükselişini kaydetti. Bitcoin bugün Asya borsasındaki işlemlerde 48,216 dolar ile rekor seviyede işlem gördü. Rakip kripto para birimi Ethereum günün erken saatlerinde 1,784.85 dolarla rekor seviyeye çıktı. Dolar, başlıca para birimi karşısında değer kaybetti.

Analistler, Tesla'nın 1,5 milyar dolarlık Bitcoin satın aldığını ve otomobilleri ve diğer ürünleri için yakın bir gelecekte Bitcoin'i ödeme şekli olarak kabul etmeyi planladığını açıklamasının, şirketler ve büyük yatırımcılar için daha büyük bir değişimin parçası olduğunu düşünüyor.

Kripto yatırım şirketi BlockTower'ın ortağı Michael Bucella, CNBC'de yaptığı açıklamada, "Artık, Bitcoin ile bir Tesla satın alabilseniz de, bunu önermem. Bunların, kurumsal ve şirketlerin Bitcoin'e yatırım yapmasının ilk aşamaları olduğu bir durumdayız" dedi.

Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yüzde 0 faiz oranları nedeniyle dolar için alternatifler ararken Bitcoin, geçen yılki yüzde 300'lük yükselişin ardından bu yıl yüzde 62 artış kaydetti.

Özellikle Çin'deki merkez bankacıları ve düzenleyiciler, küresel finansın geleneksel işleyişinden büyük bir kopuşla, günlük kullanım için kendi dijital para birimlerini çıkarmaya da başlıyorlar. Tesla CEO'su Elon Musk uzun zamandır kripto para hayranıydı ancak Tesla'nın Bitcoin yatırımı, Bitcoin sektörünü canlandıran bir sürpriz oldu.

Elon Musk, cuma günü 46 milyondan fazla takipçisinin olduğu Twitter'a Bitcoin hashtag'i koyunca kripto paranın değeri yüzde 20 artmıştı. Musk, daha sonra bu hashtag'i kaldırmıştı.

Öte yandan, Musk'ın Twitter'daki bir dizi mesajından sonra Dogecoin'in değeri de büyük bir hızla arttı. Kripto para biriminin değeri, son işlem gününde yüzde 20 yükseldi. 2013'te sosyal medyada bir şaka olarak ortaya çıkan Dogecoin'in değeri bu yıl yüzde 1250 arttı. Dogecoin'in piyasa değerinin de 10 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.

Elon Musk'ın, 4 Şubat'ta "Dogecoin, halkın kriptosudur" dediği Twitter mesajından sonra Dogecoin'in değeri yüzde 50'den fazla artmıştı.

DOGECOIN NASIL ORTAYA ÇIKTI?

2013'te Adobe şirketinde çalışan Jackson Palmer, o dönem internetin en popüler tartışma konularından kripto paralar (coin) ile en popüler imgelerinden Shiba köpeğini (dog'dan türetilmiş doge) birleştirerek Dogecoin terimini ortaya atmıştı.

Palmer, Twitter paylaşımında "Dogecoin'e yatırım yapmak yeni büyük eğilim olacak" ifadelerini kullandı.

Bozuk bir İngilizce ile esprilerin yapıldığı Dogecoin imgesi (meme/mim), Twitter'da çokça paylaşıldıktan sonra Palmer bu espriyi gerçek yaşama taşımak için Dogecoin.com alan adını aldı ve Bitcoin benzeri blockchain teknolojisine dayanan kripto para birimini hayata geçirdi.

YIL SONUNDA BITCOIN 100 BİN DOLAR OLACAK

Galaxy Digital Kripto Para Kurucusu Michael Novogratz, daha fazla şirketin müşterilerine Bitcoin ile ödeme imkânı sağlaması halinde yıl sonunda Bitcoin'in 100 bin dolar olacağını öngördü.

Tesla’nın 1,5 milyar dolarlık Bitcoin yatırımından sonra kripto paranın değeri 48 bin dolar seviyesini aşarak, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Tesla aynı zamanda müşterilerine Bitcoin ile araba satın alma imkânı sağlayacaklarını söyledi.

Novogratz, Bloomberg'e verdiği röportajda, "Amerika’daki her şirketin aynı şeyi yapacağını göreceksiniz" ifadelerini kullandı.

Şirketler bilançolarına Bitcoin eklerken Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın bir dahi olduğunu ve insanları dinleyerek yeni neslin ilgi alanlarına yöneldiğini belirten Novogratz, "Bitcoin, Tesla, güneş enerjisi hisselerini birbirine bağlayan tek şey Z kuşağına yatırım yapmaları" dedi.

MicroStrategy Kurucusu Michael Saylor, Fed’in izlediği genişlemeci para politikasının kripto paraya yatırım yapmasında rol oynadığını söylemişti.

Fakat Bitcoin’deki volatilite yüzünden riskten kaçınan CFO’ların şirketin hazinesine kripto parayı eklemesi zor gözüküyor.

Novogratz, "Şu an dünyadaki en zengin adam en büyük hikayelerden birini yazıyor. Diğer CFO ve CEO’lar ise biz ne yapmalıyız? diyor" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar