Yıldız Holding borcunu sekiz yıl vadeye yayacak
Reuters'ın haberine göre, Yıldız Holding 8,5 milyar dolarlık borcunun 6,5 milyar dolarını ciddi teminatlar alarak yapılandırmaya hazırlanıyor.
EKONOMİ - Yıldız Holding'in 8,5 milyar dolarlık borcunun 6,5 milyarının ciddi teminatlar alınarak yapılandırmaya hazırlandığı açıkladı.
Reuters'a konuşan iki kaynak, sürecin önümüzdeki hafta sonlanmasının beklendiğini söyledi. Habere göre 4+4 toplam sekiz yıl vadeli olacak şekilde borçlar yeniden yapılandırılacak, dört yılın sonunda finansal test yapılacak. Holding, Türkiye'deki tüm taşınmazlarını da teminat olarak gösterecek.
Kaynaklar, içeriden ve dışarıdan şirketlerden "çok çok ciddi" teminatlar alındığını vurgularken, "Dört yılın sonunda borç seviyesinde gelinmesi istenen bir nokta var ondan sonra daha sürdürülebilir olacak, büyük ihtimalle bu hafta işlemin sonuçlanması bekleniyor" diye konuştu.
Yıldız Holding, şubat ayında bankalara olan borçlarını yeniden yapılandırması kapsamında bankalarla görüşmeye başlamış, Yapı Kredi Bankası da Yıldız Holding’in kredi kullanım stratejilerindeki değişiklik doğrultusunda düzenlenecek sendikasyon kredisi için "yetkilendirilmiş lider düzenleyici banka" olarak seçildiğini açıklamıştı.
Konuya yakın bir diğer kaynak da, "Dört yılın sonunda finansal test yapılacak, içeride şirkete ait hemen hemen tüm gayrimenkuller teminat olarak alınıyor, yurtdışındaki şirketlerden de ciddi teminatlar alınıyor" dedi.
Aynı kaynak, işlemin en geç bir ya da iki hafta içinde tamamlanmasının beklendiğini kaydetti.
Yıldız Holding, yüzde 100 iştiraki konumundaki Pladis Foods üzerinden Ülker Bisküvi’de hisse sahibi. Pladis ise Ülker Bisküvi’de yüzde 51 hissedar konumunda bulunuyor.
SON DÖNEMDEKİ YAPILANDIRMA TRENDİ
Şubat ayında Yıldız Holding’in borç yapılandırma haberinin ardından geçen haftalarda Türkiye’nin önde gelen gruplarından Doğuş Grubu’nun da kredi borcu yapılandırması için bankalarla görüşmeye başladığı belirtildi.
Yapılandırmaların bankalar üzerinde yaratacağı yük ve bu yapılandırmaların devamının gelip gelmeyeceğine dönük piyasada endişeler artarken, geçen hafta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, bazı büyük gruplara ait kredilere ilişkin ortaya çıkan (kredi yapılandırması) hususların münferit ve sektörün bu tür kredileri yönetebilecek güçte olduğunu söyledi.
Öte yandan Akben’in açıklamasından önce Türkiye’nin önde gelen bankalarından İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali 12 Nisan’da yaptığı açıklamada, kredi yapılandırmalarının bankacılıkta olağan durumlar olduğuna dikkat çekmiş, ancak belli başlı sermaye gruplarının da en az bankalar kadar ellerini taşın altına koyması gerektiğini ve dönemin "fırsatçılık yapma" dönemi olmadığının altını çizmişti.
'MİSAFİRLERİM BİLE ÜLKER'İ SATTIN MI DİYOR'