Zarar ettiği için özelleştirilen fabrikaya zarar eden talip
Zarar ettiği için özelleştirildiği belirtilen şeker fabrikalarından Kırşehir'deki fabrikayı 2014'ten beri her yıl zarar açıklayan Çemaş Döküm almak istiyor.
EKONOMİ - Zarar ettiği için özelleştirildiği belirtilen şeker fabrikalarında bilinen ilk taliplerden biri olan Çemaş Döküm'ün kendisi de 2017 yılında zarar açıkladı.
Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda paylaştığı finansal sonuçlara göre şirket 2017 yılında şirket 38,6 milyon TL zarar etti. Şirketin zararı bir önceki yıla göre yüzde 50 artış kaydetti. Aynı zamanda şirketin geçmiş mali tabloları da incelendiğinde son dört yılda hep zarar açıkladığı görüldü.
Şirketin 2017 yılında kısa vadeli borçlarında da bir artış kaydedildi. 2016'da 86 milyon TL olan kısa vadeli yükümlülükler, 2017'de 130 milyon TL'ye yükseldi. 2017 yılında şirketin uzun vadeli borçları ile birlikte toplam borçları 199 milyon TL civarında gerçekleşti. Şirketin özkaynaklarına bakıldığında ise yüzde 50'ye varan bir gerileme görüldü. Sonuçlara göre 2016'da 189 milyon TL olan özkaynaklar 2017 yılında 97 milyon TL'ye geriledi.
Şirketin tüm borçlarının özkaynaklarına oranı ise 2017 döneminde yüzde 205 oldu.
BİLİNEN TALİPLERDEN BİRİ
Gıda ve tarım alanının çok dışında, dökümcülük alanında faaliyet gösteren Çemaş, Şubat ayında Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada döküm ve işleme fabrikalarının kurulu olduğu Kırşehir'de bulunan şeker fabrikasının özelleştirilmesiyle ilgili dosyanın Özelleştirme Dairesi'nden alınması ve fabrikanın satın alınmasına yönelik çalışma yapma konusunda Genel Müdür Hüseyin Özel'in yetkilendirilmesine karar verdiğini belirtmişti.
12 Mart'ta yapılan başka bir açıklama ile Kırşehir Şeker Fabrikası satın alım sürecinde alıcı taraf finansal danışmanı olarak hizmet almak üzere QNB Finansinvest ile anlaşma imzalandığı, aynı gün gerçekleşen fabrika ziyaretine QNB Finansinvest Genel Müdür Yardımcısı İpek Hekimoğlugil Okçular ve bir yöneticisinin de katıldığı belirtildi.
Şirket konuyla ilgili sorulara, henüz yönetiminin bu konuda bir açıklama yapmak istemediği açıklamasıyla karşılık verdi.
Türkşeker’in kamuoyuna açıkladığı 2016 faaliyet raporunda 25 şeker fabrikasının 28,2 milyon TL, şeker enstitüsünün de 2,7 milyon TL olmak üzere toplam 31,9 milyon TL zarar ettiği açıklanmıştı.