750 maden işçisi ücretsiz izne çıkarıldı: Burası da küçük Türkiye
Maden patronu pandeminin ilk aylarında işçileri kesintisiz çalıştırmak için konteyner kamp kurmuştu.
Manisa Soma’da faaliyet gösteren Polyak maden işletmesinde 750 işçi ücretsiz izne çıkarıldı. Patronun pandeminin ilk aylarında işçilerin kesintisiz çalışabilmesi için maden sahasına konteyner kamp kurduğunu hatırlatan işçiler tepkili: "Konteynerde kalarak ailemizden uzak köle gibi çalışan biz, istedikleri üretim olmayınca faturası kesilen yine biz."
Evrensel'den Dilek Omaklılar'ın haberine göre 2020’nin haziran ayında Polyak madeninde patron "Bu zamana kadar şirket olarak cepten yedik, hep yatırım yaptık. Artık bunun karşılığını alma zamanımız geldi" diyerek konteynerlerde yaşayarak çalışmayı dayatmıştı. Şimdi ise 750 işçiye ücretsiz izin dayatıldı. Maden işçileri bu dayatmayı kabul etmeyenlerin ise istifa etmek zorlunda kaldığını söyledi.
Ücretsiz izne çıkarılan bir işçi, "Patron, ‘Kömür çıkmayan bu ocakta bu kadar işçiyi ne yapıyorsunuz, bu kadar maaş nereye gidiyor, ne yapın ne edin kömür çıkartın veya kendinize yer beğenin’ demiş. Yönetim de faturayı işçiye kesti. Kısa çalışma ödeneği de var. Şimdi insanlar ne tazminat ne başka bir şey alabilecek… Peki, işçi 2 ay boyunca 1400 liraya ne yapacak? Kirayı mı ödesin, çocuğun masrafını mı? İşçiler de doğal olarak istifa edip başka işletmede iş arıyor" dedi.
'HER SEFERİNDE BEDELİNİ İŞÇİ Mİ ÖDEYECEK?'
Kendisine ücretsiz iznin süresine ilişkin bir şey söylenmediğini belirten bir işçi, "750 işçiyi çıkarmak demek üretimin olmaması demek. Patron yatırmış parayı, üretim bekliyor. Yöneticilerde ise ne planlama ne organizasyon… Burası da küçük Türkiye. Pandemide nasıl ki olan işçiye oldu, buradaki de öyle. Başka yerlerden farkı yok. Pandemide konteynerde kalarak zorlu koşullarda, ailemizden uzak, köle gibi çalışan biz, istedikleri üretim olmayınca faturası kesilen yine biz" diye konuştu.
Başka bir işçi de "Kömür çıkmayınca hesabı bizden soruluyor. Konteynerde kalırken koşullar nasıldı hatırlamak gerekir. Bazen su yok, yemen içmen düzgün değil, zorlu şartlar... Patron ‘Ben yatırım yapıyorum, işçiler emeğinin karşılığını alıyor, hani kömür?’ diyor. Biz nasıl alıyoruz karşılığını? Bu şartlar ne olacak? Her seferinde bedelini ödeyen işçi mi olacak? Kampa giren işçi, ailesinden uzakta olan işçi, kaza yaşayan işçi" dedi.