Aile hekimlerine ödeme garantili şehir hastanelerine 'müşteri topla' baskısı
Aile hekimlerine şehir hastanelerine ‘hasta bulma’ baskısı yapılmasını, yapılmadığında da maaş kesintisi cezası verilmesine tepki gösteren Dr. Eroğulları, ‘Ciddi bir emek sömürüsü var’ dedi.
Sağlıkçıların tepkisini çeken Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin altından şehir hastaneleri çıktı.
Yürürlüğe girdiği 1 Temmuz’dan itibaren tartışmaların odağında olan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nden şehir hastaneleri çıktı. Yönetmelikte yer alan ve şehir hastanelerini beslemek üzere kurulan Hastalık Yönetim Platformu hakkında bilgi veren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Aile Hekimi Dr. Kazım Doğan Eroğulları "Yeni yönetmelik ile aile hekimlerine ödeme garantili şehir hastanelerine hasta bulma görevi verilmiş durumda. Kronik hastalık takibi platformu kuruluyor ve o platform aracılığı ile bir kişiyi şehir hastanesinin 6 ve ya 7 bölüme zorunlu sevk söz konusu. Bunu yapmadan sistem ilerlemiyor. Dolayısıyla hasta garantili şehir hastanelerine müşteri toplamamızı istiyorlar" dedi.
‘NÜFUSU TARAYIP, KRONİK HASTALARI TOPLAYIN’
Karar gazetesinden Hava Asal’ın haberine göre kronik hastalık yönünden tüm nüfusun taranmasının da istendiğini belirten Eroğulları "Her yaş grubunda taranması istenen işlem farklı olsa da tüm nüfusun taranması söz konusu" diye konuştu.
Eroğulları, şöyle devam etti: "0.9 ile 1.5 katsayı dediğimiz şeyin hayata geçmiş hali şöyledir. Şimdi yönetmelikte diyor ki nüfusa bu taramayı yapmazsanız maaşınız 0.9 ile çarpılacak deniyor. Maaşın 0.9 ile çarpılması maaşlarda otomatik olarak yüzde 10 kesinti denmektir. Geçen ay bunu uyguladılar. Bir de 1.5 ile çarpma var. O da şu oluyor. Diyelim ki ben bu izlemlerin tamamını yaptım. Hasta sayısı 2 bin 700 olan yerde sen bu sayının tamamını tararsan sana bir kaç bin lira fazla verebilirim diyorlar. Burada çok ciddi bir emek sömürüsü de söz konusudur."
‘ŞEHİR HASTANELERİNE SEVK YAPMAYAN AİLE HEKİMLERİNİN MAAŞLARI KESİLİYOR’
"Hastalık Yönetim Platformu ile kronik hasta takibi isteniyor. Kişide hastalık belirtisi veya şikayeti yoksa da bu taramalar mecburi kılınıyor. Şehir hastanelerine sevk yapmayan aile hekimlerinin maaşlarında yüzde 10’luk kesinti yapılıyor" diyen Eroğulları, "Hasta garantili şehir hastanelerine müşteri toplamamızı istiyorlar" ekini yaptı.
‘ÜLKENİN GELİRİNİ BU UYGULAMALARLA ÇÖPE ATIYORLAR’
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise "Şehir hastanelerinin yapıldığı illerdeki diğer hastaneler ya kapatıldı ya da kapasiteleri düşürüldü. Sistem kronik hastalığı olanları buralara göndermeye zorluyor. Şehir hastanelerinde hem hasta garantisi hem de sağlık hizmetleri için yüzde 70 garanti veriliyor. Ülkemizin geliri bu uygulamalarla çöpe atılıyor" diye konuştu.