13 şehir hastanesinin müteahhidine tüm sağlık yatırımlarından daha fazla para ayrıldığını söyleyen CHP Milletvekili Fikret Şahin, ek bütçeye tepki göstererek ‘soygun’ ifadesini kullandı.
Bir yanda yüksek maliyetlerle yaptırılan şehir hastaneleri para yutarken, devletin kendi kaynaklarıyla yaptırmayı planladığı 10 hastanenin ihalesi para yokluğundan iptal edildi.
Şehir hastanelerine ilişkin raporda, sağlık çalışanlarının ucuz iş gücü haline getirildiği tespit edilerek, ‘Emek sömürüsünün olmadığı sağlık kuruluşları istiyoruz’ talebinde bulunuldu.
‘Olmayan bahçe için bakım parası, olmayan cihaz için bakım-onarım parası verilmiş. Olmayan şeylere ödeme yapılmış, bunlar için de bir mahsuplaşma komisyonu kurulmuş.’
CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesine ödeme garantili projeler için konulan 42 milyar TL’lik ödeneğe ilişkin konuştu.
Şişli Etfal Dayanışması Platformu'ndan Cengiz Cemri, 'Bizim hastanelerimizi kapatarak arazilerini yandaşlara hediye etmek istiyorlar. Bina depreme dayanıksız dendiği için boşaltıldı' dedi.
Erdoğan’ın ‘hayalim’ dediği şehir hastanelerinin toplum sağlığına zarar verdiğini belirten sağlıkçılar, bu hastanelerdeki sorunları ve emek sömürüsünü anlattı.
Genel Sağlık İş: 2022 bütçesinde koruyucu sağlık hizmetlerine, eğitim ve araştırmaya, çalışana bütçe yok, yandaş müteahhide var.
Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, 755 yataklı hastanenin, temeli atıldıktan 134 gün sonra Akfen firmasına 50 milyar liraya ihale edildi.
Sayıştay, Türkiye’de 13 şehir hastanesinde arsa tahsis ve ruhsat süreçleri tamamlanmadan yapım işine başlandı. Buna karşın bitirilmeyen hastaneler için “süre uzatımı ödemesi” yapıldı.
Sayıştay raporunda sözleşmelerdeki farklılık “Hakkaniyet ve kamu yararına aykırı olduğu değerlendirilmektedir” şeklinde yer aldı.
Aile hekimlerine şehir hastanelerine ‘hasta bulma’ baskısı yapılmasını, yapılmadığında da maaş kesintisi cezası verilmesine tepki gösteren Dr. Eroğulları, ‘Ciddi bir emek sömürüsü var’ dedi.
‘Devlet bir işini gizliyorsa mutlaka içinde bir sorun vardır.’
Beş şehir hastanesini işleten Rönesans Holding, bu alandan çekilerek şirketini sattı. Rekabet Kurumu, Danimarkalı ISS Facilities'e hisselerin devrini bugün onayladı.
AKP iktidarının, kamu-özel ortaklığı üzerinden yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirdiği şehir hastanesi kantinlerinin iktidara yakın kişilere verildiği ortaya çıkmıştı.
Şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli adı altında dolar üzerinden yapılan milyarlık ödemelere sansür geldi. Ödemeler artık müteahhitlere yurttaşa duyurulmadan gizlice yapılacak.
Hastanemi Açın Platformu’nun sözcüsü İlhan, 'Şehir hastanelerinin finansman şekline karşıyız ama hiç olmazsa onlar açılıyor diye şehir merkezindeki hastaneler kapatılmasın' dedi.
Devletin 10,1 milyar liraya yaptırmayı planladığı 10 şehir hastanesinin maliyeti bir yıl içinde 16,7 milyar liraya fırladı. Maliyetler yüzde 65,6 oranında artırılmış oldu.
'Yani yüklenici firma hem devletten her yıl şehir hastanesi kira bedeli ve hizmet sunumu ile ilgili dünyanın parasını alacak, hem de malzeme ihtiyacını kamu kaynaklarıyla karşılayacak.'
TTB'nin, usulsüzlük ve mevzuata uygun olmama gibi tespitleri Sayıştay raporuna yansıdı.
Sayıştay raporuna göre şehir hastanelerinde genel bütçeden karşılanması gereken elektrik, doğalgaz ve su harcamalarının hastanenin döner sermaye bütçesinden ödendiği ortaya çıktı.
CHP'li Şahin, 'Ödemeler 25 yıl süreceği için devletin yeni kara deliği büyüyecek, kamu kaynakları şirketlerin kasasına akacak, halk yoksullaşacak' dedi.
Meclis Bütçe Komisyonu'nda jet hızıyla görüşülerek kabul edilen AKP'nin torba telifinden mali denetimi ortadan kaldıracak düzenleme geliyor. Muhalefet teklifi 'skandal' olarak niteledi.
Şehir hastanesi müteahhitlerine dolarla kira ödenmesi devletin kasasını vurdu. Dolardaki artışla hastane kira giderleri bir yılda yüzde 62, hizmet bedeli yükü yüzde 47 arttı.
Kılıçdaroğlu: Daha anlatacağımız çok şey var. Örneğin, PTT'de çok ciddi olaylar oluyor. Bunların hepsini takip ediyoruz.
Devlet, hastaneler için aldığı 9 bin liralık tıbbi malzemenin parasını ödeyemedi, alacaklı şirkete, ‘nakdimiz yok’ yazısı gönderdi. Murat Emir ‘Kasa boşaldı, kaynak kalmadı’ dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 2019 yılı mali tablolarında şehir hastanelerine ödenen kira bedellerine yer verilmemesi tepkiyle karşılandı.
Muhalefet kamuya getirdiği yükler sebebiyle eleştirilen kamu-özel işbirliği projeleri ve şehir hastaneleri hakkında sorulara cevap alamıyor, bakanlıklar topu birbirine atıyor.
Araç sahibi olabilecek bir sosyoekonomik düzeyde olmayanlar için şehir hastanelerine ulaşımda adı konulmamış bir bariyer ve ulaşımı beklenen hedef kitle tarifi var.
7 KOİ projesinin 2020 garanti ödemesi 21 milyar liradır. Pandemide yoksul hane halkına verileceği açıklanan bin liralık destek ve emekli maaş artışı toplamı bu rakamın 3’te birinden azdır.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.