Akcanlar direnişi sona erdi: 'Mücadele devam edecek'

Akcanlar direnişi sona erdi:  'Mücadele devam edecek'
Akcanlar Tekstil işçilerinin 17 Ağustos'ta başlattığı direniş sona erdi. Artı Gerçek'e konuşan BİRTEK SEN Genel Başkanı Türkmen, "İşçilerle birlikte 36 gündür fabrika önünde devam eden eylemi sonlandırma kararı aldık ancak mücadele devam edecek” dedi.

Sinan ŞAHİN


ANTEP - Akcanlar Tekstil işçilerinin işveren tarafından getirilmek istenen yedili çalışma sistemi dayatmasına, vergi kesintilerine ve kötü çalışma koşullarına karşı başlattığı direniş bitti.

Artı Gerçek'e konuşan Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, işçilerle yapılan toplantı sonucunda fabrika önündeki eylemleri sonlandırma kararı aldıklarını söyledi. Türkmen, "İşçilerle toplantı yapıldı. Pek çok zorluğa rağmen direniş 36 gün boyunca devam etti. İşçiler bu süre içinde hakları için büyük bir kararlıkla direndi. Hem sendikanın hem de işçilerin hiç bir geliri olmadan fabrika önünde direnmeye devam etmesi kolay değildi. Bu nedenden dolayı işçiler fabrika önündeki direnişi sonlandırma kararı aldı" diye konuştu.

yeni-proje-91.jpg
BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen

'EYLEMLERİMİZ DEVAM EDECEK'

Bundan sonraki süreçte eylemlerin işverene ait otellerin önünde devam edeceğini vurgulayan Türkmen, "Fabrika önündeki bekleyiş bitti ancak mücadele devam ediyor. Çünkü işçilerin kararlılığı ile ilgili bir sorun yok. Önümüzdeki günlerde işçilerin haklı talepleri kabul edilene kadar mücadele devam edecek. İşçilerin alacaklarına ilişkin başlattığımız mahkeme süreci devam ediyor. Fabrika önündeki bekleyiş sona erdi ancak işveren ait Divan Otel ve Grand otel önünde kamuoyuna açık eylemlerimiz devam edecek" dedi.

'DAYANIŞMA YETERSİZ KALDI'

BİRTEK SEN'den yapılan yazılı açıklamada ise dayanışmanın çok yetersiz kaldığı vurgulanarak, "KESK ve bağlı sendikalar dışındaki sendikaların, emek örgütlerinin; EMEP, DEM Parti, TİP ve TKP gibi sol-sosyalist partiler dışındaki siyasi partilerin; işçilerin ve sendikamızın bütün çağrılarına ve özel olarak destek talep eden görüşmelerine rağmen, EMEP Gaziantep milletvekili Sevda Karaca dışında, CHP dahil kentin diğer milletvekillerinin; ve yine bütün çağrılarımıza rağmen, yerel seçimlerden önce işçi direnişlerini ziyaret ederek 'her yerde hak arayan işçilerin yanında olma' sözü veren ve direnişin yaşandığı Başpınar OSB’nin sınırları içinde olduğu Şehitkamil ilçesinin CHP’li belediye başkanı da dahil belediye başkanlarının seslerini duymadığı, yalnız bıraktığı Akcanlar Tekstil işçileri seslerini bütün ülkeye duyuran örnek bir direniş sergilediler" denildi.

'ORTAK MÜCADELE ÇAĞRILARIMIZ YANIT BULMADI'

Akcanlar direnişinin Başpınar'daki bütün işçilerin kaderini etkileyecek bir direniş olduğuna dikkat çekilerek, "Akcanlar işçilerinin isyan ettiği aynı kölelik ve sefalet koşullarının dayatıldığı Başpınar’daki diğer fabrikaların işçileri, sendikamız üyesi çok sınırlı sayıda işçi dışında, Akcanlar işçilerini yalnız bırakmıştır. Akcanlar işçilerinin direnişi etrafında, Başpınar’daki diğer fabrikalarda çalışan işçilere yaptığımız dayanışma ve ortak mücadele çağrıları yanıtsız kalmıştır. Böyle bir dayanışma ve ortak mücadeleyi örgütlemede yetersiz kaldığımız için, burada en önemli sorumluluğu da kendi üzerimize alıyor ve açık yüreklilikle özeleştiri veriyoruz" ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Antep 5'inci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) üretim yapan Akcanlar Tekstil fabrikası işçileri, vergi kesintilerine ve işveren tarafından kısa süre önce getirilen yedili çalışma sistemine karşı 17 Ağustos günü iş bırakma eylemine giderek üretimi durdurmuştu. Bunun üzerine işveren, iş bırakan 90 işçiyi önce kod 46, daha sonra da işsizlik maaşı almamaları için kod 22'yle işten çıkarmıştı.

28 Ağustos'ta işveren ait Divan Otel önünde eylem yapmak isteyen 31 işçi, BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve Sendika Örgütlenme uzmanı Mazlum Ayçiçek ile birlikte gözaltına alınmış ve gece saatlerinde serbest bırakılmıştı. Müdahale sırasında yere yatırılan ve ters kelepçeyle gözaltına alınan işçi Baturay Büyükkızıldağ'ın ise dikişleri patlamıştı.

7 Eylül'de kent merkezinde, 13 Eylül'de ise Başpınar OSB'de aileleri ile birlikte eylem yapan işçiler, 16 Eylül'de direnişteki Fernas işçileri ile birlikte Ankara’da, Çalışma Bakanlığı'nın önünde eylem yapmıştı. 17 Eylül'de İşçiler de işveren ait Divan ve Grand otellerine yönelik sosyal medyada boykot kampanyası başlatan işçiler, son olarak 19 Eylül'de Antep’te sahne alan Haluk Levent ile görüşmüş ve destek sözü almıştı.

Öne Çıkanlar