Akcanlar Tekstil işçilerinin direnişi 28. gününde: İşçiler aileleriyle birlikte fabrika önüne yürüdü

Akcanlar Tekstil işçilerinin vergi kesintilerine, yedili çalışma sistemi dayatmasına ve kötü çalışma koşullarına karşı başlattığı direniş 28. gününde. İşçiler, bugün aileleriyle birlikte fabrikanın önünde eylem yaptı.

Sinan ŞAHİN


ANTEP - Antep 5'inci Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) Mehmet Sait Ay Camisi'nin önünde toplanan Akcanlar Tekstil işçileri ve aileleri buradan fabrikaya ellerinde döviz ve pankartlarla beraber yürüdü. Eyleme Emek Partisi (EMEP) ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) de destek verdi.

'BABAM KÜFLÜ, KOKMUŞ YEMEKLERİ YEMEYE RAZI OLMADI'

Fabrika önünde son bulan yürüyüşün ardından açıklamalar yapıldı. İşçi çocuğu Emine Kaçar, direnişte olan babasıyla gurur duyduğunu söyleyerek, "Babam işyerinde haksızlığı kabul etmedi. Babamı yalan kodlarla işten attılar. Babam patronun otelinde konaklayanların küflenmiş, kokmuş yemeklerini yemeye razı olmadı. Babam bir günü de ailesiyle geçirmek için mücadele etti ve ediyor. Babam ekmeğimiz biraz daha büyüsün diye burada toz toprak içinde nöbet tutuyor, direniyor. Babamla gurur duyuyorum ve kazanana kadar biz de aileleri olarak onun yanında arkadaşlarının yanında olacağız" diye konuştu.

'BİZ İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ'

Helin Doğruer ise direnişteki babasına ve arkadaşlarına sonuna kadar destek vereceklerini vurgulayarak şunları söyledi:

"Babam her sabah işe gitmek için evden çıktığında pazar günlerinde bile neden çalışmak zorunda kaldığını düşünürdüm. Bazen daha ben uyanmadan evden çıkmış olurdu. Bunda bir sorun olduğunu biliyordum ama ne olduğunu çözemiyordum. Şimdi babam direnişe başlayınca, 'insanca yaşamak istiyoruz' diye direnince anladım. Bizim ihtiyaçlarımız için canını dişine takarak çalışan babam ve bizler de bütün herkes gibi insanca yaşamak istiyoruz. Ben işten geldikten sonra babamla sohbet etmek isterken babamın yorgunluktan konuşamadığı günler bitsin istiyorum. Babamın çalıştığı fabrikanın sahibinin iki oteli de varmış mesela. Fabrikanın sahibi olan kişi benim babamın verdiği emeğin yanında bir hiç, bunu fark ettim. Günlerce direnen, gece-gündüz demeden çalışan işçilerin sömürüldüğünü fark ettim. Biz insanca yaşamak istiyoruz."

whatsapp-gorsel-2024-09-13-saat-16-40-27-7348f896.jpg

'MÜDÜR İŞÇİLERİ KÜÇÜMSEDİ'

Şükran Doğruer de fabrika yöneticilerinin, daha önce yapılan bir görüşmede işçileri küçümsediğini söyleyerek, "Fabrikanın İnsan Kaynakları Müdürü işçilere demiş ki 'siz cahil insanlarsınız, biz okuyarak bu günlere geldik.' Bu insanlar olmasaydı siz bugünlere gelemezdiniz. Siz bu emekçilerin sırtından para kazanıyorsunuz. Allah’tan korkun. Sizin de çocuklarınız var. Siz de ev geçindiriyorsunuz. Bugün bu işçilere yarın sizlere" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-09-13-saat-16-41-12-50b346cd.jpg

'BEŞ YILDIZLI SÖMÜRÜYÜ SOSYAL MEDYADAN BOYKOT EDECEĞİZ'

Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK SEN) Başkanı Mehmet Türkmen, Antep’te yarın (14 Eylül) başlayacak Kültür Yolu Festivali'nde Akcanlar patronuna ait Divan ve Grand Otel için boykot kampanyası başlatacaklarını söyledi. Türkmen, "O beş yıldızlı otellerin sahibi olan patronların beş yıldızlı sömürüsünü, bu otellerde çöpe atılacak yemeklerin işçilere yemek diye getirildiğini, haklarını isteyen 90 işçiyi kapı önüne koyduklarını bütün Türkiye’ye anlatacağız. Bu işçiler haklarını alana kadar, Türkiye genelinde yarın sosyal medyadan başlatarak bu iki otel için ve Akcanlar işçileri adına teşhir edeceğiz ve boykot çağrısı yapacağız" diye konuştu.

BAŞPINAR'DA 14 YIL SONRA İŞÇİ AİLELERİNİN İLK EYLEMİ

Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde 14 yıl sonra ilk kez işçilerinin ailelerinin de katıldığı bir eylem düzenlendi. En son 2010 yılında yapılan Çemen Tekstil işçilerinin eyleminde işçi çocukları da katılmıştı.

whatsapp-gorsel-2024-09-13-saat-16-41-11-bceafee9.jpg

NE OLMUŞTU?

Antep 5'inci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) üretim yapan Akcanlar Tekstil fabrikası işçileri, vergi kesintilerine ve işveren tarafından kısa süre önce getirilen yedili çalışma sistemine karşı 17 Ağustos günü iş bırakma eylemine giderek üretimi durdurmuştu. Bunun üzerine işveren, iş bırakan 90 işçiyi önce kod 46, daha sonra da işsizlik maaşı almamaları için kod 22'yle işten çıkarmıştı.

28 Ağustos'ta işveren ait Divan Otel önünde eylem yapmak isteyen 31 işçi, BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve Sendika Örgütlenme uzmanı Mazlum Ayçiçek ile birlikte gözaltına alınmış ve gece saatlerinde serbest bırakılmıştı. Müdahale sırasında yere yatırılan ve ters kelepçeyle gözaltına alınan işçi Baturay Büyükkızıldağ'ın ise dikişleri patlamıştı.

Öne Çıkanlar